Nu förses läsk med varningstext

På samma sätt som med tobak- och alkohol måste nu även läsk ha varningstext - i reklam och på burkar och flaskor.
I alla fall i San Francisco, där beslutet - att läskproducenter hädanefter måste varna för att deras produkter innebär ökad risk för övervikt, diabetes och karies - klubbades igenom i tisdags. 

Lagen röstades igenom den 9 juni och innebär att läskproducenter,  på all läsk och i alla kommersiella sammanhang där läsk ingår, nu måste få med en varningstext som upplyser om de många hälsoproblem den sockrade drycken kan ge upphov till.

Läs också: En läsk om dagen ökar risken för diabetes

 

Reklamförbud i kollektivtrafik och på fasader
Dessutom blir det olagligt med all reklam för läsk på allt staten äger, som till exempel bussar och byggnader. Inte heller får myndigheterna i staden hädanefter köpa en enda burk läsk för skattebetalarnas pengar.

Läs också: Män som dricker mycket läsk löper ökad risk för prostatacancer

"Dessa drycker gör folk sjuka"
Beslutades klubbades igenom av elva politiker. Samtliga var eniga. En av dem som var med och fattade beslutet är San Francisco-politikern Scott Wiener:
– Att kräva hälsovarningar i reklam för läsk och på läskburkar gör det tydligt att dessa drycker inte är ofarliga, utan snarare det motsatta. Och det visar också att hundvalparna, enhörningarna och regnbågarna som syns i läskreklamen faktiskt inte avspeglar verkligheten, säger han till CNN, uppger Affärsvärlden.
Han fortsatte:
– Dessa drycker gör folk sjuka och vi måste få allmänheten att inse det.

Läs också: Vetenskapsjournalisten om de många farorna med socker

Läskjättarnas omedelbara svar: "Lögn!"
Efter att beslutet fattats släpptes ett meddelande från ABA, The American Beverage Association - vilka representerar den enorma läskindustrin - där de hävdade att staden "demoniserar dryckerna och ljuger om hälsoriskerna".
"Detta förslag kommer inte att hjälpa konsumenterna eller förbättra någons hälsa. Istället är målet bara att skrämma konsumenter med missvisande varningar om produkter som är helt ofarliga om de är del av en balanserad kost", skrev ABA.

Läs också: 11 smartare sätt att använda Coca-Cola än att dricka den

 

Ökar barns risk för fetma med 60 procent
Om ett barn dricker en burk läsk per dag ökar sannolikheten att barnet senare blir överviktigt med 60 procent. För vuxna ökar sannolikheten med 26 procent, enligt Harold Goldstein, executive director på California Center for Public Health Advocacy. Han menar också att det är just sockerhaltig dryck som i dagsläget är den främsta orsaken till amerikaners överdrivna kaloriintag, skriver Affärsvärlden.

Läs också: ”Barn blir sjuka av för mycket socker”

Kan fortfarande stoppas
Än kan däremot den genomröstade lagen fortfarande stoppas. Detta om stadens borgmästare väljer att inom tio dagar lägga in sitt veto.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

 

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

 

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.