Nu införs nya regler mot antibiotika i kött

Fakta

De fyra nya kriterierna  

1. Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte.
2. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär.
3. Utförlig dokumentation av all användning av antibiotika, inklusive via foder och vatten. Ansvarig veterinär ska regelbundet gå igenom och signera dokumentationen.
4. Om antibiotika återkommande används till alla djur i en viss ålderskategori ska skälen för detta dokumenteras, utredning ska genomföras av veterinär och ett åtgärdsprogram för att motverka hälsoproblemen ska tas fram och tillämpas.

De nya reglerna gäller för medlemsföretagen i Svensk dagligvaruhandel, Axfood, Bergendahls Food, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.
 Källa:  DN

Nu har livsmedelsföretagen satt upp riktlinjer upp för hur antibiotika ska få användas i matproduktion. Till exempel ska antibiotika inte längre få ges i tillväxtbefrämjande syfte och händanefter behövs alltid ordination av veterinär.
Detta bland annat för att motverka det ökande resistenshotet – där bakterier utvecklar immunitet mot penicillin.

Forskare som arbetat med att utveckla penicillin har i många år vetat om att penicillinet (antibiotika) orsakar viktökning hos djur. Det är inte alls någon nyhet, snarare tvärtom – och en väl beprövad metod för att maximera vinst inom industriellt jordbruk.
Det är denna kunskap som lett till den moderna industrijordbruksmetoden att inkludera små mängder antibiotika i djurens dagliga foderranson. Det är nämligen ett väldigt effektivt knep för köttbönder som vill få sina djur att kötta till sig snabbt och få dem redo för slakt på kortast möjliga tid.

► Läs också: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”

 

Antibiotika gör djur - och människor - tjockare
Men antibiotika gör inte bara att djur växer på sig. Även när det gäller människor finns det växande bevis för att antibiotika triggar viktökning på grund av den effekt som medicinerna har på de mikroorganismer som lever i kroppen. Antibiotika slår ut även människors tarmflora och ger oss olika problem, däribland förändring i vårt BMI.

► Läs också: Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Bidrar till ökat problem med resistenta bakterier
2010 användes 63 151 ton antibiotika på djur i köttproduktion runtom i världen, enligt en studie ledd av forskare vid Princeton-universitet, publicerad i mars 2015. Enligt beräkningen i studien förväntas siffran öka med 67 procent till 2030, skriver TT.
Många länder använder stora mängder antibiotika i sin djuruppfödning, vilket bidrar till ett ökat resistenshot eftersom fenomenet spär på utvecklingen av bakterier som blir resistenta mot antibiotika. Detta kan få till följd att sjukdomar som idag enkelt enkelt kan medicineras bort med hjälp av antibiotika i framtiden inte längre kommer att kunna göra det.
Ökningen av de antalet bakterier som blivit resistenta mot antibiotika är ett av de allra största hoten mot människans hälsa, menar Världshälsoorganisationen WHO.

► Läs också: Alternativa behandlingar kan avvärja resistenshot

 

Ska inte användas i tillväxtsyfte
För att få ner antibiotikaanvändningen i matproduktion har nu de stora svenska livsmedelskedjorna enats om nya gemensamma riktlinjer. Hädanefter ska fyra kriterier gälla när de köper in kött till de egna märkesvarorna, rapporterar DN (se faktaruta).
Tyngdpunkterna ligger på att antibiotika inte ska användas i tillväxtbefrämjande syfte utan bara få ges när det behövs och då efter ordination från en veterinär, vilken även ska ansvara för dokumentation och utredningar.

► Läs också: ”Ge inte djur antibiotika i onödan”

"Antibiotikaanvändningen i svensk djurhållning ligger på en låg nivå"
De nya riktlinjerna gäller främst importerat kött eftersom antibiotikaanvändningen i svensk djurhållning ligger på en mycket låg nivå, skriver branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.
– Genom att ställa särskilda krav vid inköp av importköp till de egna märkesvarorna kan handeln bidra till viss förändring. Nu hoppas vi att regeringen också tar in antibiotikafrågan i livsmedelsstrategin och arbetar för stärkt antibiotikaskydd på hela EU-marknaden, säger Karin Brynell, VD på Svensk Dagligvaruhandel, i ett uttalande.

 

► Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för vår miljö och vår hälsa

Cypern storanvändare av antibiotika i djuruppfödning
Statistik från Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMAA, visar att användningen av antibiotika i djuruppfödningen är mångdubbelt större i övriga Europa än i Norden (där Cypern är värst och använder drygt trettio gånger så mycket antibiotika som Sverige. Tyskland 13 gånger så mycket och Nederländerna drygt fem gånger mer antibiotika).

Läs också: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Av Isabelle G Hedander 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

De fyra nya kriterierna  

1. Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte.
2. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär.
3. Utförlig dokumentation av all användning av antibiotika, inklusive via foder och vatten. Ansvarig veterinär ska regelbundet gå igenom och signera dokumentationen.
4. Om antibiotika återkommande används till alla djur i en viss ålderskategori ska skälen för detta dokumenteras, utredning ska genomföras av veterinär och ett åtgärdsprogram för att motverka hälsoproblemen ska tas fram och tillämpas.

De nya reglerna gäller för medlemsföretagen i Svensk dagligvaruhandel, Axfood, Bergendahls Food, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.
 Källa:  DN

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Steven Acuff tar den intuitiva vägen till hälsa

Intervju

När han föreläser i Stockholm gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få en plats, Steven Acuff är en omtyckt och kunnig föreläsare och hälsorådgivare och har trogna anhängare sedan många år. Nyligen kom han ut med sin bok "Eating the wu way". I den här intervjun berättar han för Kurera om sin syn på mat och hälsa.

Debatt: “Gilla grisar – men på rätt sätt!”

Kurera debatt

I höst pågår en kampanj som under rubriken ”Gilla gris” ska få framför allt yngre svenskar att äta mer griskött. Samtidigt försämras djurskyddet och intressen verkar för att kultingar ska separeras tidigare från suggan, något som ökar risken för sjukdom vilket leder till att mer antibiotika behöver användas. Det skriver Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige som slår ett slag för en mer medveten köttproduktion och konsumtion.

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

 

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.