Nu införs nya regler mot antibiotika i kött

Fakta

De fyra nya kriterierna  

1. Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte.
2. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär.
3. Utförlig dokumentation av all användning av antibiotika, inklusive via foder och vatten. Ansvarig veterinär ska regelbundet gå igenom och signera dokumentationen.
4. Om antibiotika återkommande används till alla djur i en viss ålderskategori ska skälen för detta dokumenteras, utredning ska genomföras av veterinär och ett åtgärdsprogram för att motverka hälsoproblemen ska tas fram och tillämpas.

De nya reglerna gäller för medlemsföretagen i Svensk dagligvaruhandel, Axfood, Bergendahls Food, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.
 Källa:  DN

Nu har livsmedelsföretagen satt upp riktlinjer upp för hur antibiotika ska få användas i matproduktion. Till exempel ska antibiotika inte längre få ges i tillväxtbefrämjande syfte och händanefter behövs alltid ordination av veterinär.
Detta bland annat för att motverka det ökande resistenshotet – där bakterier utvecklar immunitet mot penicillin.

Forskare som arbetat med att utveckla penicillin har i många år vetat om att penicillinet (antibiotika) orsakar viktökning hos djur. Det är inte alls någon nyhet, snarare tvärtom – och en väl beprövad metod för att maximera vinst inom industriellt jordbruk.
Det är denna kunskap som lett till den moderna industrijordbruksmetoden att inkludera små mängder antibiotika i djurens dagliga foderranson. Det är nämligen ett väldigt effektivt knep för köttbönder som vill få sina djur att kötta till sig snabbt och få dem redo för slakt på kortast möjliga tid.

► Läs också: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”

 

Antibiotika gör djur – och människor – tjockare
Men antibiotika gör inte bara att djur växer på sig. Även när det gäller människor finns det växande bevis för att antibiotika triggar viktökning på grund av den effekt som medicinerna har på de mikroorganismer som lever i kroppen. Antibiotika slår ut även människors tarmflora och ger oss olika problem, däribland förändring i vårt BMI.

► Läs också: Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Bidrar till ökat problem med resistenta bakterier
2010 användes 63 151 ton antibiotika på djur i köttproduktion runtom i världen, enligt en studie ledd av forskare vid Princeton-universitet, publicerad i mars 2015. Enligt beräkningen i studien förväntas siffran öka med 67 procent till 2030, skriver TT.
Många länder använder stora mängder antibiotika i sin djuruppfödning, vilket bidrar till ett ökat resistenshot eftersom fenomenet spär på utvecklingen av bakterier som blir resistenta mot antibiotika. Detta kan få till följd att sjukdomar som idag enkelt enkelt kan medicineras bort med hjälp av antibiotika i framtiden inte längre kommer att kunna göra det.
Ökningen av de antalet bakterier som blivit resistenta mot antibiotika är ett av de allra största hoten mot människans hälsa, menar Världshälsoorganisationen WHO.

► Läs också: Alternativa behandlingar kan avvärja resistenshot

Ska inte användas i tillväxtsyfte
För att få ner antibiotikaanvändningen i matproduktion har nu de stora svenska livsmedelskedjorna enats om nya gemensamma riktlinjer. Hädanefter ska fyra kriterier gälla när de köper in kött till de egna märkesvarorna, rapporterar DN (se faktaruta).
Tyngdpunkterna ligger på att antibiotika inte ska användas i tillväxtbefrämjande syfte utan bara få ges när det behövs och då efter ordination från en veterinär, vilken även ska ansvara för dokumentation och utredningar.

► Läs också: ”Ge inte djur antibiotika i onödan”

”Antibiotikaanvändningen i svensk djurhållning ligger på en låg nivå”
De nya riktlinjerna gäller främst importerat kött eftersom antibiotikaanvändningen i svensk djurhållning ligger på en mycket låg nivå, skriver branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.
– Genom att ställa särskilda krav vid inköp av importköp till de egna märkesvarorna kan handeln bidra till viss förändring. Nu hoppas vi att regeringen också tar in antibiotikafrågan i livsmedelsstrategin och arbetar för stärkt antibiotikaskydd på hela EU-marknaden, säger Karin Brynell, VD på Svensk Dagligvaruhandel, i ett uttalande.

► Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för vår miljö och vår hälsa

Cypern storanvändare av antibiotika i djuruppfödning
Statistik från Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMAA, visar att användningen av antibiotika i djuruppfödningen är mångdubbelt större i övriga Europa än i Norden (där Cypern är värst och använder drygt trettio gånger så mycket antibiotika som Sverige. Tyskland 13 gånger så mycket och Nederländerna drygt fem gånger mer antibiotika).

Läs också: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Av Isabelle G Hedander 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

De fyra nya kriterierna  

1. Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte.
2. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär.
3. Utförlig dokumentation av all användning av antibiotika, inklusive via foder och vatten. Ansvarig veterinär ska regelbundet gå igenom och signera dokumentationen.
4. Om antibiotika återkommande används till alla djur i en viss ålderskategori ska skälen för detta dokumenteras, utredning ska genomföras av veterinär och ett åtgärdsprogram för att motverka hälsoproblemen ska tas fram och tillämpas.

De nya reglerna gäller för medlemsföretagen i Svensk dagligvaruhandel, Axfood, Bergendahls Food, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.
 Källa:  DN

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.