Nu införs nya regler mot antibiotika i kött

Fakta

De fyra nya kriterierna  

1. Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte.
2. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär.
3. Utförlig dokumentation av all användning av antibiotika, inklusive via foder och vatten. Ansvarig veterinär ska regelbundet gå igenom och signera dokumentationen.
4. Om antibiotika återkommande används till alla djur i en viss ålderskategori ska skälen för detta dokumenteras, utredning ska genomföras av veterinär och ett åtgärdsprogram för att motverka hälsoproblemen ska tas fram och tillämpas.

De nya reglerna gäller för medlemsföretagen i Svensk dagligvaruhandel, Axfood, Bergendahls Food, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.
 Källa:  DN

Nu har livsmedelsföretagen satt upp riktlinjer upp för hur antibiotika ska få användas i matproduktion. Till exempel ska antibiotika inte längre få ges i tillväxtbefrämjande syfte och händanefter behövs alltid ordination av veterinär.
Detta bland annat för att motverka det ökande resistenshotet – där bakterier utvecklar immunitet mot penicillin.

Forskare som arbetat med att utveckla penicillin har i många år vetat om att penicillinet (antibiotika) orsakar viktökning hos djur. Det är inte alls någon nyhet, snarare tvärtom – och en väl beprövad metod för att maximera vinst inom industriellt jordbruk.
Det är denna kunskap som lett till den moderna industrijordbruksmetoden att inkludera små mängder antibiotika i djurens dagliga foderranson. Det är nämligen ett väldigt effektivt knep för köttbönder som vill få sina djur att kötta till sig snabbt och få dem redo för slakt på kortast möjliga tid.

► Läs också: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”

 

Antibiotika gör djur - och människor - tjockare
Men antibiotika gör inte bara att djur växer på sig. Även när det gäller människor finns det växande bevis för att antibiotika triggar viktökning på grund av den effekt som medicinerna har på de mikroorganismer som lever i kroppen. Antibiotika slår ut även människors tarmflora och ger oss olika problem, däribland förändring i vårt BMI.

► Läs också: Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Bidrar till ökat problem med resistenta bakterier
2010 användes 63 151 ton antibiotika på djur i köttproduktion runtom i världen, enligt en studie ledd av forskare vid Princeton-universitet, publicerad i mars 2015. Enligt beräkningen i studien förväntas siffran öka med 67 procent till 2030, skriver TT.
Många länder använder stora mängder antibiotika i sin djuruppfödning, vilket bidrar till ett ökat resistenshot eftersom fenomenet spär på utvecklingen av bakterier som blir resistenta mot antibiotika. Detta kan få till följd att sjukdomar som idag enkelt enkelt kan medicineras bort med hjälp av antibiotika i framtiden inte längre kommer att kunna göra det.
Ökningen av de antalet bakterier som blivit resistenta mot antibiotika är ett av de allra största hoten mot människans hälsa, menar Världshälsoorganisationen WHO.

► Läs också: Alternativa behandlingar kan avvärja resistenshot

 

Ska inte användas i tillväxtsyfte
För att få ner antibiotikaanvändningen i matproduktion har nu de stora svenska livsmedelskedjorna enats om nya gemensamma riktlinjer. Hädanefter ska fyra kriterier gälla när de köper in kött till de egna märkesvarorna, rapporterar DN (se faktaruta).
Tyngdpunkterna ligger på att antibiotika inte ska användas i tillväxtbefrämjande syfte utan bara få ges när det behövs och då efter ordination från en veterinär, vilken även ska ansvara för dokumentation och utredningar.

► Läs också: ”Ge inte djur antibiotika i onödan”

"Antibiotikaanvändningen i svensk djurhållning ligger på en låg nivå"
De nya riktlinjerna gäller främst importerat kött eftersom antibiotikaanvändningen i svensk djurhållning ligger på en mycket låg nivå, skriver branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.
– Genom att ställa särskilda krav vid inköp av importköp till de egna märkesvarorna kan handeln bidra till viss förändring. Nu hoppas vi att regeringen också tar in antibiotikafrågan i livsmedelsstrategin och arbetar för stärkt antibiotikaskydd på hela EU-marknaden, säger Karin Brynell, VD på Svensk Dagligvaruhandel, i ett uttalande.

 

► Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för vår miljö och vår hälsa

Cypern storanvändare av antibiotika i djuruppfödning
Statistik från Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMAA, visar att användningen av antibiotika i djuruppfödningen är mångdubbelt större i övriga Europa än i Norden (där Cypern är värst och använder drygt trettio gånger så mycket antibiotika som Sverige. Tyskland 13 gånger så mycket och Nederländerna drygt fem gånger mer antibiotika).

Läs också: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Av Isabelle G Hedander 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

De fyra nya kriterierna  

1. Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte.
2. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär.
3. Utförlig dokumentation av all användning av antibiotika, inklusive via foder och vatten. Ansvarig veterinär ska regelbundet gå igenom och signera dokumentationen.
4. Om antibiotika återkommande används till alla djur i en viss ålderskategori ska skälen för detta dokumenteras, utredning ska genomföras av veterinär och ett åtgärdsprogram för att motverka hälsoproblemen ska tas fram och tillämpas.

De nya reglerna gäller för medlemsföretagen i Svensk dagligvaruhandel, Axfood, Bergendahls Food, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.
 Källa:  DN

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.