Annons
Annons

Nu införs nya regler mot antibiotika i kött

Nu har livsmedelsföretagen satt upp riktlinjer upp för hur antibiotika ska få användas i matproduktion. Till exempel ska antibiotika inte längre få ges i tillväxtbefrämjande syfte och händanefter behövs alltid ordination av veterinär. Detta bland annat för att motverka det ökande resistenshotet - där bakterier utvecklar immunitet mot penicillin.

Redaktionen

28 februari, 2016
Nu införs nya regler mot antibiotika i kött
Dela inlägget

Nu har livsmedelsföretagen satt upp riktlinjer upp för hur antibiotika ska få användas i matproduktion. Till exempel ska antibiotika inte längre få ges i tillväxtbefrämjande syfte och händanefter behövs alltid ordination av veterinär.
Detta bland annat för att motverka det ökande resistenshotet – där bakterier utvecklar immunitet mot penicillin.

Forskare som arbetat med att utveckla penicillin har i många år vetat om att penicillinet (antibiotika) orsakar viktökning hos djur. Det är inte alls någon nyhet, snarare tvärtom – och en väl beprövad metod för att maximera vinst inom industriellt jordbruk.
Det är denna kunskap som lett till den moderna industrijordbruksmetoden att inkludera små mängder antibiotika i djurens dagliga foderranson. Det är nämligen ett väldigt effektivt knep för köttbönder som vill få sina djur att kötta till sig snabbt och få dem redo för slakt på kortast möjliga tid.

Läs också: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”

Antibiotika gör djur – och människor – tjockare
Men antibiotika gör inte bara att djur växer på sig. Även när det gäller människor finns det växande bevis för att antibiotika triggar viktökning på grund av den effekt som medicinerna har på de mikroorganismer som lever i kroppen. Antibiotika slår ut även människors tarmflora och ger oss olika problem, däribland förändring i vårt BMI.

Läs också: Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Bidrar till ökat problem med resistenta bakterier
2010 användes 63 151 ton antibiotika på djur i köttproduktion runtom i världen, enligt en studie ledd av forskare vid Princeton-universitet, publicerad i mars 2015. Enligt beräkningen i studien förväntas siffran öka med 67 procent till 2030, skriver TT.
Många länder använder stora mängder antibiotika i sin djuruppfödning, vilket bidrar till ett ökat resistenshot eftersom fenomenet spär på utvecklingen av bakterier som blir resistenta mot antibiotika. Detta kan få till följd att sjukdomar som idag enkelt enkelt kan medicineras bort med hjälp av antibiotika i framtiden inte längre kommer att kunna göra det.
Ökningen av de antalet bakterier som blivit resistenta mot antibiotika är ett av de allra största hoten mot människans hälsa, menar Världshälsoorganisationen WHO.

Läs också: Alternativa behandlingar kan avvärja resistenshot

Ska inte användas i tillväxtsyfte
För att få ner antibiotikaanvändningen i matproduktion har nu de stora svenska livsmedelskedjorna enats om nya gemensamma riktlinjer. Hädanefter ska fyra kriterier gälla när de köper in kött till de egna märkesvarorna, rapporterar DN (se faktaruta).
Tyngdpunkterna ligger på att antibiotika inte ska användas i tillväxtbefrämjande syfte utan bara få ges när det behövs och då efter ordination från en veterinär, vilken även ska ansvara för dokumentation och utredningar.

Läs också: ”Ge inte djur antibiotika i onödan”

”Antibiotikaanvändningen i svensk djurhållning ligger på en låg nivå”
De nya riktlinjerna gäller främst importerat kött eftersom antibiotikaanvändningen i svensk djurhållning ligger på en mycket låg nivå, skriver branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.
– Genom att ställa särskilda krav vid inköp av importköp till de egna märkesvarorna kan handeln bidra till viss förändring. Nu hoppas vi att regeringen också tar in antibiotikafrågan i livsmedelsstrategin och arbetar för stärkt antibiotikaskydd på hela EU-marknaden, säger Karin Brynell, VD på Svensk Dagligvaruhandel, i ett uttalande.

Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för vår miljö och vår hälsa

Cypern storanvändare av antibiotika i djuruppfödning
Statistik från Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMAA, visar att användningen av antibiotika i djuruppfödningen är mångdubbelt större i övriga Europa än i Norden (där Cypern är värst och använder drygt trettio gånger så mycket antibiotika som Sverige. Tyskland 13 gånger så mycket och Nederländerna drygt fem gånger mer antibiotika).

Läs också: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

De fyra nya kriterierna

1. Antibiotika ska inte användas i tillväxtbefrämjande syfte.
2. Antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär.
3. Utförlig dokumentation av all användning av antibiotika, inklusive via foder och vatten. Ansvarig veterinär ska regelbundet gå igenom och signera dokumentationen.
4. Om antibiotika återkommande används till alla djur i en viss ålderskategori ska skälen för detta dokumenteras, utredning ska genomföras av veterinär och ett åtgärdsprogram för att motverka hälsoproblemen ska tas fram och tillämpas.

De nya reglerna gäller för medlemsföretagen i Svensk dagligvaruhandel, Axfood, Bergendahls Food, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.
Källa: DN

Annons
Annons