Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nu kan forskarna ligga steget före att förutse typ 2 diabetes

När blodfetter mäts inom sjukvården då undersöks den totala mängden kolesterol och triglycerider. Men vissa blodfettsmolekyler är bättre att ha mer av och andra mindre av. Forskare i Lund har tittat på en teknik –  lipidomik – som i ett tidigt skede ska kunna hjälpa patienter att upptäcka om de är på väg att insjukna i typ 2 diabetes för att i god tid förändra sin livsstil.

Vårt blod innehåller fler hundra olika fettmolekyler. Dessa är indelade i olika klasser. De blodfetter som det pratas mest om och som de flesta känner till är triglycerider och kolesterol. Tack var lipidomik, som är en teknik som mäter blodfetternas sammansättning på molekylnivå kan man lättare och flera år i förväg se om en patient ligger i riskzonen att drabbas av typ 2 diabetes. De olika blodfetterna kan kopplas till hur mycket fysisk aktivitet en person utför och den kan även kopplas till viss kost.

LÄS OCKSÅ: Nu forskas det mer på typ 2 diabetes

Ska kunna förutse typ 2 diabetes
Céline Fernandez, som är docent i integrativ molekylär medicin vid Lunds universitet har utfört studien tillsammans företaget Lipotype och den nationella bioinformatikresursen NBIS. Céline Fernandez säger i ett pressmeddelande:

 

– Inom sjukvården mäts den totala mängden kolesterol och triglycerider, inte klassernas exakta sammansättning. En klass består av flera molekyler och i vår studie kan vi se att det är bra att ha mer av vissa blodfettsmolekyler och mindre av andra och att dessa kan kopplas till livsstilen.

Christian Klose, som är chef för avdelningen för forskning och utveckling vid Lipotype säger:

– Lipidomik länkar obalans i fettmetabolismen på molekylnivå till fysiologiska skillnader – och här hjälper det oss att förutse typ 2-diabetes.

LÄS OCKSÅ: Snusare drabbas lättare av typ 2 diabetes

Studien pågick i 20 år
Forskarna rekryterade 3 668 friska personer för att analysera 178 fettmolekyler. De delades in i två grupper och förutom analysen av blodfetterna fick försökspersoner anteckna sina matvanor och hur mycket fysisk aktivitet de ägnade sig åt. Efter 20 år hade 250 personer fått typ 2 diabetes.

Tekniken forskarna använde sig av, en typ av artificiell intelligens, gjorde att de kunde ta fram en blodfettsprofil där 77 fettmolekyler kopplades till risken att utveckla typ 2 diabetes. Denna profil kunde även förutsäga risken att drabbas av övervikt och fetma som är den största riskfaktorn att utveckla typ 2 diabetes.

– Det innebär att vi kunde göra en bättre uppskattning av vilka som löpte en hög risk att insjukna i typ 2-diabetes, säger Celine Fernandez.

 

LÄS OCKSÅ: Fullkorn skyddar mot typ 2 diabetes

Homogen grupp
Den insamlade datan från deltagarna visade tydligt att blodfettsprofilen var kopplad till livsstilen. Ju mer dessa försökspersonerna motionerade desto mindre skadliga blodfetter. En intressant upptäckt var att kaffe kunde kopplas till en mindre mängd skadliga blodfetter. Sötade drycker, processat kött och mejeriprodukter kopplades däremot en större mängd skadliga blodfetter.

Forskarna i Lund ska fortsätta titta vidare på blodfettsprofiler. En svaghet i studien var att deltagarna hade liknande bakgrund och att undersöka människor från en annan världsdel skulle förändra resultatet.

Av Inger Palm

Källa: Lunds universitet


Fakta

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.