Annons
Annons

”Nu kan jag äta lök igen”

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Inger Palm

28 november, 2022
”Nu kan jag äta lök igen”
Dela inlägget

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Han är uppvuxen i Storuman och har tränat utförsåkning med Ingemar Stenmark men insåg ganska snabbt att han var bättre på att skruva på bilar än den teknik som krävdes i slalombackarna för att hålla jämna steg med en av utförsåkningens allra största ikoner.

– Mina föräldrar lämnade Storuman och vi flyttade till snöfattiga Skåne, och då blev det rätt naturligt att sluta med skidåkningen, säger Peter Rönnholm.

Intresset för teknik beredde väg för en internationell karriär och på frågan vilka länder Peter har besökt i tjänsten svarar han att det är lättare att räkna upp de länder han inte varit i.

– Jag arbetade främst med utbildningar inom fordonsindustrin. Under 25 år besökte jag världens alla kontinenter och 48 länder. Den allra sista kursen jag höll innan jag gick i pension var på Seychellerna. Mitt resande gav mig också ett intresse för ländernas matkultur.

LÄS OCKSÅ: Problem med magen vanligt – varannan svensk har besvär

Matsmältningsenzymer

Peter berättar att han är väldigt förtjust i gul lök i alla former och varianter. Han äter den inte rå men kokar och stekar den. Men de senaste åren har magen reagerat kraftigt på lök men också vitkål och böner.

– Min sambo som är duktig på kosttillskott tog ett preparat som innehåller matsmältningsenzymer. Jag testade och upptäckte att magen inte blev lika orolig, och nu är det inga problem att äta lök och annat som jag annars skulle ha reagerat på, säger Peter.

Den mat Peter och hans sambo äter är också mat för bakterierna i tarmen, och för att bryta ner maten. Men för att de ska kunna tillgodogöra sig näringen från kosten, behövs enzymer.

– Det är proteiner som tillverkas av kroppens celler, och enzymerna gör att kemiska reaktioner uppstår i kroppen, berättar Peter.

Det finns många olika enzymer, och de verkar på olika sätt. Till exempel kan inte vitaminer, mineraler och hormoner vara verksamma utan enzymer. Vad som händer när vi blir äldre är att kroppens egen enzymproduktion avtar något, och då kan det bland annat uppstå problem med matsmältningen.

LÄS OCKSÅ: Magexperten: Så hänger IBS samman med mental ohälsa

Svårsmälta kolhydrater

Alla har vi tarmgaser, men olika mycket. Gasen består av luft som du sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner maten du äter. Ibland blir magen svullen av gaserna och vissa får ont, men det är oftast inte farligt och är sällan allvarligt.

Precis som för Peter så kan gaser i tarmen också orsakas av att mat inte bryts ner helt och fullt. Det finns en mängd olika livsmedel som magen kan reagera mot, men vi är alla olika, så vad den enas tarm kan bryta ner tål inte den andra. Det kan också vara så att du kan äta lite grand av något du inte tål utan att magen reagerar, men äter du mer så börjar det bullra.

– Det finns en portugisisk rätt som jag älskar. Den består av gul lök, vitkål och blomkål som kokas i vatten och sedan tillsätter man olivolja. Och den rätten reagerar min mage kraftigt på, men tar jag matsmältningsenzymerna i samband med att jag ska äta så får jag ingen kraftig reaktion.

Det är vanligt att magen inte klarar av att bryta ner bönor, fullkorn, broccoli, blomkål, kål och sparris. Vissa reagerar på mjölkprodukter, och viss frukt som äpplen, päron och persikor samt kolsyrade drycker. Andra exempel på svårsmälta kolhydrater är fruktos och sorbitol, som är ett sötningsmedel och används i lightprodukter.

Alfa-galaktosidas, som finns i det kosttillskott Peter tar, är det enzym som hjälper till att spjälka de mer svårsmälta kolhydraterna som finns i bland annat grönsaker, frukt, spannmål och baljväxter.

LÄS OCKSÅ: FODMAP – Sofia går på magkänslan

Chefen i köket

I våras blev Peter hastigt sjuk och inlagd på sjukhuset. Han fick genomgå en rad undersökningar innan felet till slut hittades – han hade fått en infektion i en insydd hjärtklaff efter en tidigare hjärtoperation.

– Jag låg inne på sjukhuset i fyra veckor och i tre veckor låg jag med dropp. Sjukhusmaten är ju inte den allra roligaste, och under tiden jag var inlagd tog jag inget kosttillskott för magen, vilket märktes. Men när jag kom hem och återfick krafterna igen så började jag om.

Peter är nybliven pensionär, men han blir rastlös om han inte har saker att göra. Han spenderar mycket tid med att skruva på motorcykeln och vespan och på sin egna hemmabyggda bil.

– Jag är ju numera hemma-man och har alltid middagen klar när min sambo kommer hem, och jag kan lova att det blir mycket lök och vitkål.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Peter Rönnholm

Ålder: 66 år.

Familj: Sambo med Marie och hunden Alice. Fyra vuxna barn och två bonusbarn. Alla utflyttade.

Bor: Villa i Dalby utanför Lund.

Gör: Nybliven pensionär, men har jobbat inom olika teknikyrken och mest med utbildning.

Så mår jag bra: Tycker om att resa, promenera med sambon och hunden Alice i Dalby Söderskog som ligger 200 meter från huset. Spendera tid i sommarstugan i Småland. Köra motorcykel och skruva på hemmabyggda bilen.

Matsmältningsenzymer

För den som har stora problem med magen kan en livslång strikt diet vara det enda som hjälper. Men har du enklare matsmältningsbesvär – svullnad och bullrig mage – då finns det faktiskt en genväg, en quick fix, i form av ett enzym som kan eliminera besvären. Enzym med alfa-galaktosidas hjälper tarmen att spjälka kolhydraterna så du slipper både buller och besvärlig gas.

Annons
Annons