Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Eleonor Idenfors

“Nu kan jag cykla igen”

Ingela Johansson

Ålder: 64 år.
Bor: I villa i Dorotea.
Yrke: Pensionär sedan ett år tillbaka. Jobbade i storkök och inom äldreomsorgen.
Familj: Sambo.
Så mår jag bra: Vara ute mycket  i naturen. Går ut oavsett väder varje dag. Skjuter inte upp något för att det snöar. Cyklar och simmar på sommaren. På vintern går det fort med spark. Är med i en bokklubb och har ett rum fullt med kriminalromaner efter många års läsande.

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

Idag är Ingela Johansson, 64 år. Hon har nyligen gått i pension, och njuter av friheten att styra sin dag och slippa alla tunga lyft som frestade på kroppen när hon arbetade. Hon har jobbat i storkök, och på den tiden fanns inte lika mycket hjälpmedel som i dag. De sista yrkesverksamma åren arbetade hon inom äldreomsorgen. 

För åtta-nio år sedan började det värka i knäet. Det var inte någon vanlig överansträngning, och det gick inte heller över. Doktorn konstaterade att det var artros och Ingela ordinerades en smärtstillande salva och starkare värktabletter.

– Värken minskade till en början och då kunde jag komma igång och röra på mig, men efter ett tag kom smärtan tillbaka. Jag fick höja dosen på värktabletterna för att uppnå samma effekt, säger Ingela Johansson.

 

I dag berättar statistik att drygt 800 000 svenskar har inflammation i lederna. Och en av fyra över 45 år har så mycket värk att det påverkar och begränsar deras vardag.

Att röra på sig får värken att minska, men gör det ont kan det vara svårt att klara av att motionera. Det leder till mer stillasittande och inaktivitet försämrar både rörlighet och styrka.

– Jag provade ett nyponpulver mot ledvärken, för det hade jag hört talas om, men jag fick ingen effekt alls. Men jag vet ju att olika preparat fungerar på vissa och inte på andra, säger Ingela Johansson.

TITTA och LYSSNA: Artros: Går artros att bota?

Ingefära och gurkmeja

När hon åt värktabletterna och smärtan, som låg över knäskålen och knävecket dämpades, var situationen så pass hanterbar att hon kunde jobba. Det som var värst för Ingela var den molande värken när det var dags att sova som gjorde att hon hade svårt att somna.

– Jag har alltid varit intresserad av naturlig hälsa, så när nyponpulvret inte fungerade letade jag mig fram till ett annat preparat som hjälpte vid artros. Det innehöll gurkmeja och ingefära, berättar Ingela Johansson.

 

Efter en ganska kort tid, Ingela minns inte exakt hur lång tid det tog, så började värken sakta avta. Det gjorde att hon kunde trappa ner med de vanliga värktabletterna. Och till slut behövde hon inte ta dem alls.

– Då jobbade jag fortfarande, så jag tror att jag började med ingefära- och gurk-
mejakapslarna för tre-fyra år sedan. Jag minns att jag slutade efter att första asken tagit slut, men då kom värken och svullnaden tillbaka. Nu har jag inga planer på att sluta eftersom de fungerar så bra.

LÄS OCKSÅ: Så slapp Glen värk i fötterna – och kan springa igen

Cyklar och använder spark

Ingela flyttade från Östergötland och upp till Dorotea i Västerbottens inland för 23 år sedan. Hon började studera på folkhögskola och trivdes så bra att hon blev kvar. Men så träffade hon också sin nuvarande sambo och tyckte att livet inte kunde bli bättre.

– Det är så lugnt och skönt här. Jag trivs jättebra. Det är svårare att få jobb, men jag fick till slut en tjänst inom äldreomsorgen. 

Ingela och hennes sambo bor i utkanten av tätorten i ett villaområde. Sedan hon blev pensionär är hon alltid ute i flera timmar om dagen. På sommaren tycker Ingela om att jobba i trädgården och i deras växthus.

 

  Jag gillar även vintrarna här, trots att de är långa. Jag är ofta ute på promenad med mina vänners hundar, och tack vare att värken i knäna är borta kan jag röra på mig så mycket jag vill och orkar. Jag har inget körkort så på sommaren cyklar jag och på vintern använder jag sparken.

LÄS OCKSÅ: Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder

Aktiv fritid

Det finns en hel del studier på både gurkmeja och ingefära som visat på en inflammationshämmande effekt. En studie på just de kapslar som Ingela tar visade att ingefäran och gurkmejan minskade svullnad och smärta i lederna hos sex personer redan inom två veckor. 

Ledvärken förbättrades med runt 50 procent efter åtta veckor hos nio av tio. Deltagarna i studien kunde, precis som Ingela Johansson, också minska intaget av smärtstillande läkemedel. När studien avslutades efter åtta veckor mådde en majoritet bättre och ansåg att de fått en ökad livskvalitet.

– Jag hade svårt att sätta mig ner på huk och komma upp när knäet värkte och kändes stelt. Jag gick en artrosskola för att klara det bättre, men rörligheten kom först tillbaka när smärtan var borta.

Av Inger Palm


Ingela Johansson

Ålder: 64 år.
Bor: I villa i Dorotea.
Yrke: Pensionär sedan ett år tillbaka. Jobbade i storkök och inom äldreomsorgen.
Familj: Sambo.
Så mår jag bra: Vara ute mycket  i naturen. Går ut oavsett väder varje dag. Skjuter inte upp något för att det snöar. Cyklar och simmar på sommaren. På vintern går det fort med spark. Är med i en bokklubb och har ett rum fullt med kriminalromaner efter många års läsande.

Ingefära och gurkmeja

Inom folkmedicinen finns en mångtusenårig tradition att framför allt använda gurkmeja för dess hälsobefrämjande egenskaper.

Abbedissan Hildegard av Bingen, som är känd för sin kunskap om medicinalväxter beskrev ingefärans goda effekt på både artros som artrit.

En sökning i olika medicinska databaser ger tusentals träffar på gurkmeja, och till dags dato finns dryga 3 000 publikationer per år om gurkmejans effekt i kroppen. En hel del av dessa handlar om den antiinflammatoriska effekten.

KC Srivastava är en indisk forskare med danskt påbrå, och han publicerade studier under 90-talet som visade att ingefära har en tydlig effekt på olika prostaglandiner. Det är signalämnen för bland annat smärta. Ingefära gav smärtlindring hos artrospatienter.

Detta satte fart på forskningen i både Danmark som Sverige och här startade intresset att utveckla standardiserade ingefäraextrakt. Studier visar att när man satte ihop ingefära och gurkmeja med en speciell teknologi uppstod en synergieffekt, vilket gav ett betydligt mer effektivt artrospreparat.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

 

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.