Annons
Annons

”Nu kan jag tävla i golf igen”

Inga-Lill Olsson har alltid varit en aktiv person, men för två år sedan fick hon plötslig värk i ett knä. En värk som blev värre när hon var i stillhet. En rehabiliteringsplan reducerade smärtan, men det var först efter att Inga-Lill började med ett tillskott med grönläppad mussla som hon blev helt bra.

Inger Palm

7 mars, 2023
”Nu kan jag tävla i golf igen”
Dela inlägget

Inga-Lill Olsson har alltid varit en aktiv person, men för två år sedan fick hon plötslig värk i ett knä. En värk som blev värre när hon var i stillhet. En rehabiliteringsplan reducerade smärtan, men det var först efter att Inga-Lill började med ett tillskott med grönläppad mussla som hon blev helt bra.

I tonåren spelade Inga-Lill Olsson handboll med Hovås yngre damjuniorer. Hon tränade och hade matcher nästan varje dag, men handboll är en hård sport som resulterar i smällar över hela kroppen. När hon kom upp i den ålder då det var dags att gå ut på dans ville hon inte ha blåmärken och ont i kroppen, som är baksidan av handbollen.

– Jag fortsatte att träna och röra på mig, men då blev det gymnastik och senare gympapass. Numera ägnar jag mig mest åt golf och promenader för att hålla mig i form, säger Inga-Lill Olsson, 75 år.

De flesta av hennes vänner har ont någonstans och alla äter mediciner. Men läkemedel är inget Inga-Lill behövt ta. Däremot fick hon, från en dag till en annan, värk i ett knä. Det krånglande knät gjorde det besvärligt att spela golf, men framför allt värkte det på kvällen när hon gick i säng.

– På vårdcentralen konstaterades det att jag fått artros. Jag fick gå på rehabilitering och tränade efter ett program. Värken blev något bättre, men det var långt ifrån bra. Det hindrade mig fortfarande från att spela golf i den omfattningen som jag ville, berättar Inga-Lill Olsson.

LÄS OCKSÅ: Hitta motivationen att träna igen

Värken avtog successivt

Samtidigt som rehabilitering pågick ordinerades Inga-Lill vanliga värktabletter, men dessa tog hon bara när det gjorde som mest ont.

Förra vintern fick hon höra talas om den grönläppade musslan, som ger naturlig smärtlindring. Den växer i det kalla och rena vattnet utanför Nya Zeelands kust. Det speciella med musslan är dess rika innehåll av omega-3 fettsyrorna EPA, ETA och DHA. De innehåller också glykosaminoglykander, som är ett naturligt och lättupptagligt glykosamin. Musselextraktet bidrar till att ge bindväven elasticitet och flexibilitet samt ökad styrka åt brosk och skelett.

– Jag skulle nog säga att värken avtog successivt och att det tog lite drygt en månad innan effekten kom och smärtan helt var borta, så det gäller att hålla ut, och inte tro att det ska hända något med en gång, säger Inga-Lill.

LÄS OCKSÅ: 8 frågor om artros och träning

Besvärsfri i ett år

Studier på den grönläppade musslan har visat att ett intag i sex månader kan ge en 70-procentig förbättring. Analyser har visat lindring av symtom och förbättrad rörelseförmåga vid artros. Musselextrakt har även en positiv effekt på andra inflammatoriska sjukdomar så som exempelvis astma och ledgångsreumatism.

– Jag kunde känna att det smärtade i knät när jag stod still på golfbanan, och när jag satt eller låg. Den värken var jobbig. Jag har också haft lite ont i ena handleden, men det blev bättre med tiden. Sedan april förra året är jag helt besvärsfri, både i handleden och knät. Och jag har inte haft något återfall, säger Inga-Lill.

LÄS OCKSÅ: En av fyra svenskar tränar för att förebygga stela leder

Smidiga leder med kollagen

Inga-Lill, som jobbat inom förskolan, har alltid tyckt om att träffa människor. Att ha roligt med vännerna och mycket gemenskap tror hon är en stor bidragande faktor till att hon mår så bra.

– Jag är väldigt aktiv, och jag tror att det är viktigt att hålla igång kroppen för att vara ung. Förutom golfen, och att jag och min sambo deltar i tävlingar, gillar jag att arbeta i vår stora trädgård. Förut dansade jag line-dance med det blev en ganska stor påfrestning på knät, så det slutade jag med. Men att spela boule går bra, förklarar Inga-Lill.

I tillskottet har man tillsatt kollagen från fisk för att stärka effekten för lederna. Det är ett protein som produceras naturligt i kroppen men som minskar med stigande ålder. Kollagen är nödvändigt för bindvävens smidighet och styrka.

Tabletterna innehåller även vitamin C, som bidrar till kollagenbildning och har betydelse för broskets och benstommens funktion. C-vitamin minskar även trötthet och utmattning samt skyddar cellerna mot oxidativ stress. Det finns även tillsatt zink som är bra för benstommen.

– Jag är glad att det här fungerat så bra för mig, därför fortsätter jag ta tabletterna, säger Inga-Lill.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Inga-Lill Olsson

Ålder: 75 år.
Bor: I villa i Onsala.
Gör: Pensionär som tidigare jobbat inom förskola och skola.
Familj: Sambo, barn och barnbarn.
Så mår jag bra: Att umgås med vänner och bekanta. Spelar golf och tar promenader. Började spela fotboll i höstas. Målar decoupage, som är en trevlig sysselsättning att samlas runt.

Grönläppad mussla

… innehåller rikligt med omega-3 fettsyror och naturligt och absorberbart glykosamin som har effekt vid skador och nedbrytning av bindväv, brosk, senor och ligament. Studier har visat att efter intag av musselextrakt i sex månader sågs en 70-procentig förbättring. Musselextrakt har också visat positiv effekt på andra inflammatoriska sjukdomar som astma och ledgångsreumatism. Andra studier har visat positiva resultat på lindring av symtom och förbättrad funktionsförmåga vid artros.

Annons
Annons