Foto: Anna Hållams

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Maja Hollander

Ålder: 11 år.
Familj: Mamma Eva, pappa Patrik och storasyster Sofia.
Bor: Jönköping.

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem.
– De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Maja Hollander har alltid haft svårt att svälja tabletter. Hennes mamma Eva Hollander berättar om kampen varje gång dottern varit sjuk.
– När Maja har varit förkyld och haft feber har vi försökt ge henne värktabletter. Men det har aldrig fungerat. Hon har inte kunna få ner dem, inte ens om vi delade tabletten i flera små bitar. Hon kräktes upp dem direkt, säger hon.

Har provat allt
De försökte med allt, som att krossa tabletten och blanda med saft eller läsk, och med flytande Alvedon med smak, med kräkningar som följd.
– Så fort hon såg det vita pulvret i drycken började hon må illa. Tabletten löste ju inte upp sig helt utan drycken var lite grumlig. Även när tabletten började lösa upp sig på tungan började Maja få kväljningar av den äckliga smaken, berättar hon.
De hamnade i en ond cirkel. Så fort Maja visade sjukdomstecken blev Eva nervös och försökte fundera ut hur hon skulle få i Maja värktabletter.
– När Maja blir sjuk får hon nästan alltid väldigt hög feber. Hon blir alldeles kokhet och behöver verkligen febernedsättande.

 

LÄS OCKSÅ: Fiskolja kan hjälpa barn med ADHD

Tabletten fastnade i halsen
Eva berättar att hon ofta kände sig frustrerad och nästan tappade humöret av nervositet.
– Som mamma vill jag ju göra allt för att mitt barn ska må bättre. Men hon kände ju av min stress och då blev det bara värre.  Det var som att det blev stopp helt enkelt.
Maja säger att det var jättejobbigt att bli sjuk, för hon visste vad som väntade.
– Jag grät mycket för att jag hade så ont i huvudet, men jag grät också för att jag visste att jag skulle bli tvungen att försöka få ner tabletten. Men tabletterna fastnade på tungan, vad mamma än gjorde. Det kändes att tabletten skulle fastna i munnen på vägen, och sen kom den upp igen och jag började må illa och spy, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Barn som äter fisk regelbundet har högre IQ

Överdrag anpassar sig efter tabletten
De fick höra talas om tablettöverdraget Medcoat, som är ett litet ”fodral” som dras över tabletten som ett välsmakande skal. Överdraget anpassar sig efter tablettens form och höljet smälter sedan i magsäcken efter att tabletten har svalts.
– Redan på andra försöket lyckades vi. Vi blev båda väldigt förvånade och glada, säger Eva.
– Den finns i olika smaker. Jag har kolasmak för det tycker jag är godast. Det smakar som när jag dricker Coca Cola, eller som en mjuk karamellkola i munnen. Och eftersom den smakar gott gör det inget om den skulle fastna på tungan ett tag, berättar Maja glatt.

LÄS OCKSÅ: Så ger du ditt barn självkänsla

Inte jobbigt att vara sjuk längre
En dag jobbade Eva hemifrån när Maja var sjuk. Maja kände sig varm och ville ha en värktablett.
– Jag skulle bara svara på ett mejl och sedan gå och ge henne tabletten, men när jag kom ut i köket hade hon tagit den själv, med tablettöverdraget. Det var en fantastisk lättnad! Sedan dess har vi inte haft några problem alls, säger Eva.
– Det kändes kul att kunna ta tabletten själv, säger Maja. Jag stoppade in den i kolasmaken och drack vatten till. Tabletten åkte ner direkt. Nu är det inte längre jobbigt att vara sjuk, säger Maja.
Att slippa oron över tabletterna har underlättat vardagen mycket för Maja och Eva.
– Nu behöver vi inte känna ångest varje gång Maja blir sjuk, säger Eva.

Av Anne Haavisto


Maja Hollander

Ålder: 11 år.
Familj: Mamma Eva, pappa Patrik och storasyster Sofia.
Bor: Jönköping.

Så fungerar Medcoat

Medcoat är ett överdrag som man drar över tabletter för att lättare kunna svälja dem och döljer även tablettens smak. Överdraget innehåller salivstimulerande ämnen och blir halt i munnen så  att det blir lättare att svälja.

Överdraget kan användas av barn från och med att de kan börja svälja tabletter, men ska ska bara användas med tabletter som ska sväljas hela.

Överdragen finns i smakerna citrus, jordgubb och kola.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

skål med grönsaker

Ät efter säsong – för både smaken och klimatet

Kost

Förr i tiden anpassade vi den mat vi åt efter de råvaror som fanns tillgängliga. Idag är valmöjligheterna. Vi kan äta i princip allt året om, även om råvaror utanför säsong smakar sämre. Med sensommar och höst kommer skördesäsongen igång och ingen årstid passar väl bättre för att börja äta efter säsong än just vid den svenska höstskörden.

kvinna i spagat

En bra hållning bevarar vår hälsa

Hälsa

Ensidiga, upprepade rörelser försämrar din kroppshållning. Eftersom majoriteten i Sverige arbetar på kontor eller i andra yrken där upprepandet är en del av jobbet blir hållningen sämre – om du inte gör något åt det. Bli medveten om hur du går, sitter eller står och sträck på en krokig rygg och nacke med jämna mellanrum. Det kan minska besvär i rygg, nacke, axlar och även problem med höfterna. Dessutom så stärker en bra kroppshållning självförtroendet.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hälsa

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

 

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

 

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

 

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.