Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Maja Hollander

Ålder: 11 år.
Familj: Mamma Eva, pappa Patrik och storasyster Sofia.
Bor: Jönköping.

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem.
– De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Maja Hollander har alltid haft svårt att svälja tabletter. Hennes mamma Eva Hollander berättar om kampen varje gång dottern varit sjuk.
– När Maja har varit förkyld och haft feber har vi försökt ge henne värktabletter. Men det har aldrig fungerat. Hon har inte kunna få ner dem, inte ens om vi delade tabletten i flera små bitar. Hon kräktes upp dem direkt, säger hon.

Har provat allt
De försökte med allt, som att krossa tabletten och blanda med saft eller läsk, och med flytande Alvedon med smak, med kräkningar som följd.
– Så fort hon såg det vita pulvret i drycken började hon må illa. Tabletten löste ju inte upp sig helt utan drycken var lite grumlig. Även när tabletten började lösa upp sig på tungan började Maja få kväljningar av den äckliga smaken, berättar hon.
De hamnade i en ond cirkel. Så fort Maja visade sjukdomstecken blev Eva nervös och försökte fundera ut hur hon skulle få i Maja värktabletter.
– När Maja blir sjuk får hon nästan alltid väldigt hög feber. Hon blir alldeles kokhet och behöver verkligen febernedsättande.

 

LÄS OCKSÅ: Fiskolja kan hjälpa barn med ADHD

Tabletten fastnade i halsen
Eva berättar att hon ofta kände sig frustrerad och nästan tappade humöret av nervositet.
– Som mamma vill jag ju göra allt för att mitt barn ska må bättre. Men hon kände ju av min stress och då blev det bara värre.  Det var som att det blev stopp helt enkelt.
Maja säger att det var jättejobbigt att bli sjuk, för hon visste vad som väntade.
– Jag grät mycket för att jag hade så ont i huvudet, men jag grät också för att jag visste att jag skulle bli tvungen att försöka få ner tabletten. Men tabletterna fastnade på tungan, vad mamma än gjorde. Det kändes att tabletten skulle fastna i munnen på vägen, och sen kom den upp igen och jag började må illa och spy, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Barn som äter fisk regelbundet har högre IQ

Överdrag anpassar sig efter tabletten
De fick höra talas om tablettöverdraget Medcoat, som är ett litet ”fodral” som dras över tabletten som ett välsmakande skal. Överdraget anpassar sig efter tablettens form och höljet smälter sedan i magsäcken efter att tabletten har svalts.
– Redan på andra försöket lyckades vi. Vi blev båda väldigt förvånade och glada, säger Eva.
– Den finns i olika smaker. Jag har kolasmak för det tycker jag är godast. Det smakar som när jag dricker Coca Cola, eller som en mjuk karamellkola i munnen. Och eftersom den smakar gott gör det inget om den skulle fastna på tungan ett tag, berättar Maja glatt.

LÄS OCKSÅ: Så ger du ditt barn självkänsla

Inte jobbigt att vara sjuk längre
En dag jobbade Eva hemifrån när Maja var sjuk. Maja kände sig varm och ville ha en värktablett.
– Jag skulle bara svara på ett mejl och sedan gå och ge henne tabletten, men när jag kom ut i köket hade hon tagit den själv, med tablettöverdraget. Det var en fantastisk lättnad! Sedan dess har vi inte haft några problem alls, säger Eva.
– Det kändes kul att kunna ta tabletten själv, säger Maja. Jag stoppade in den i kolasmaken och drack vatten till. Tabletten åkte ner direkt. Nu är det inte längre jobbigt att vara sjuk, säger Maja.
Att slippa oron över tabletterna har underlättat vardagen mycket för Maja och Eva.
– Nu behöver vi inte känna ångest varje gång Maja blir sjuk, säger Eva.

Av Anne Haavisto


Maja Hollander

Ålder: 11 år.
Familj: Mamma Eva, pappa Patrik och storasyster Sofia.
Bor: Jönköping.

Så fungerar Medcoat

Medcoat är ett överdrag som man drar över tabletter för att lättare kunna svälja dem och döljer även tablettens smak. Överdraget innehåller salivstimulerande ämnen och blir halt i munnen så  att det blir lättare att svälja.

Överdraget kan användas av barn från och med att de kan börja svälja tabletter, men ska ska bara användas med tabletter som ska sväljas hela.

Överdragen finns i smakerna citrus, jordgubb och kola.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.