Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anna Hållams

Nu kan Maja svälja sina tabletter

Maja Hollander

Ålder: 11 år.
Familj: Mamma Eva, pappa Patrik och storasyster Sofia.
Bor: Jönköping.

Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem.
– De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

Maja Hollander har alltid haft svårt att svälja tabletter. Hennes mamma Eva Hollander berättar om kampen varje gång dottern varit sjuk.
– När Maja har varit förkyld och haft feber har vi försökt ge henne värktabletter. Men det har aldrig fungerat. Hon har inte kunna få ner dem, inte ens om vi delade tabletten i flera små bitar. Hon kräktes upp dem direkt, säger hon.

Har provat allt
De försökte med allt, som att krossa tabletten och blanda med saft eller läsk, och med flytande Alvedon med smak, med kräkningar som följd.
– Så fort hon såg det vita pulvret i drycken började hon må illa. Tabletten löste ju inte upp sig helt utan drycken var lite grumlig. Även när tabletten började lösa upp sig på tungan började Maja få kväljningar av den äckliga smaken, berättar hon.
De hamnade i en ond cirkel. Så fort Maja visade sjukdomstecken blev Eva nervös och försökte fundera ut hur hon skulle få i Maja värktabletter.
– När Maja blir sjuk får hon nästan alltid väldigt hög feber. Hon blir alldeles kokhet och behöver verkligen febernedsättande.

 

LÄS OCKSÅ: Fiskolja kan hjälpa barn med ADHD

Tabletten fastnade i halsen
Eva berättar att hon ofta kände sig frustrerad och nästan tappade humöret av nervositet.
– Som mamma vill jag ju göra allt för att mitt barn ska må bättre. Men hon kände ju av min stress och då blev det bara värre.  Det var som att det blev stopp helt enkelt.
Maja säger att det var jättejobbigt att bli sjuk, för hon visste vad som väntade.
– Jag grät mycket för att jag hade så ont i huvudet, men jag grät också för att jag visste att jag skulle bli tvungen att försöka få ner tabletten. Men tabletterna fastnade på tungan, vad mamma än gjorde. Det kändes att tabletten skulle fastna i munnen på vägen, och sen kom den upp igen och jag började må illa och spy, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Barn som äter fisk regelbundet har högre IQ

Överdrag anpassar sig efter tabletten
De fick höra talas om tablettöverdraget Medcoat, som är ett litet ”fodral” som dras över tabletten som ett välsmakande skal. Överdraget anpassar sig efter tablettens form och höljet smälter sedan i magsäcken efter att tabletten har svalts.
– Redan på andra försöket lyckades vi. Vi blev båda väldigt förvånade och glada, säger Eva.
– Den finns i olika smaker. Jag har kolasmak för det tycker jag är godast. Det smakar som när jag dricker Coca Cola, eller som en mjuk karamellkola i munnen. Och eftersom den smakar gott gör det inget om den skulle fastna på tungan ett tag, berättar Maja glatt.

LÄS OCKSÅ: Så ger du ditt barn självkänsla

Inte jobbigt att vara sjuk längre
En dag jobbade Eva hemifrån när Maja var sjuk. Maja kände sig varm och ville ha en värktablett.
– Jag skulle bara svara på ett mejl och sedan gå och ge henne tabletten, men när jag kom ut i köket hade hon tagit den själv, med tablettöverdraget. Det var en fantastisk lättnad! Sedan dess har vi inte haft några problem alls, säger Eva.
– Det kändes kul att kunna ta tabletten själv, säger Maja. Jag stoppade in den i kolasmaken och drack vatten till. Tabletten åkte ner direkt. Nu är det inte längre jobbigt att vara sjuk, säger Maja.
Att slippa oron över tabletterna har underlättat vardagen mycket för Maja och Eva.
– Nu behöver vi inte känna ångest varje gång Maja blir sjuk, säger Eva.

Av Anne Haavisto


Maja Hollander

Ålder: 11 år.
Familj: Mamma Eva, pappa Patrik och storasyster Sofia.
Bor: Jönköping.

Så fungerar Medcoat

Medcoat är ett överdrag som man drar över tabletter för att lättare kunna svälja dem och döljer även tablettens smak. Överdraget innehåller salivstimulerande ämnen och blir halt i munnen så  att det blir lättare att svälja.

Överdraget kan användas av barn från och med att de kan börja svälja tabletter, men ska ska bara användas med tabletter som ska sväljas hela.

Överdragen finns i smakerna citrus, jordgubb och kola.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.