Nu kan Sonny och Liza titta på TV utan glasögon | Kurera.se
Sonny & Liza

Foto: Inger Palm

Nu kan Sonny och Liza titta på TV utan glasögon

Liza & Sonny Zetterström

Civilstatus: Gifta i 57 år.
Ålder: 78 och 77 år.
Yrken: Liza har jobbat på skatteverket och Sonny har varit chaufför och kört buss och långtradare. De sista åren var han taxichaufför.
Bor: Alvik.
Familj: 6 barn och 14 barnbarn.
Intressen: Familjen, tar en promenad i omgivningar varje dag och Sonny som kört taxi brukar ta med Liza på bilturer i Bromma och ute på Ekerö.

Sonny och Liza Zetterström har diabetes och de har haft problem med åldersförändringar i ögonen under många år, framförallt Liza. Operationer har gjort dem bättre men de behöver glasögon för att se både på långt som kort håll. Men för ett år sedan började de äta ett blåbärsextrakt för ögonen och nu behöver de inte längre glasögon för att se på TV.

För nio år sedan flyttade Liza Zetterström och hennes man Sonny till ett seniorboende i Alvik. Tidigare var de bosatta i Huddinge, söder om Stockholm, och Sonny som är född och uppvuxen på Kungsholmen tyckte det kändes lite som att komma hem när de kom till Alvik.
– Jag gav efter på Lizas önskan om att bo söder om söder när vi köpte hus. Men nu är det min tur att känna mig hemma, säger Sonny och skrattar. Vi trivs väldigt bra i lägenheten, och när jag vill åka in till Kungsholmen är det ju bara bron som skiljer stadsdelarna åt.

De är 78 och 77 år och har varit pensionärer sedan de fyllde 65 år. Den stora familjen med sex barn och 14 barnbarn gör att det aldrig på tråkigt, men de trivs med lugnet i Alvik och eftersom de båda har en bra hälsa för sin ålder är de ute och promenerar varje dag.

 

LÄS OCKSÅ: Lutein kan ge synskärpan tillbaka

Fick diabetes för 25 år sedan
När Liza fick typ 2 diabetes för snart 25 år sedan blev hon först tablettbehandlad innan hon fick lära om och ge sig själv insulinsprutor som hon tar i samband med frukost och middag. Med diabetesen kom också andra krämper, bland annat förändrades Lizas syn så pass mycket att hon behövde en operation.
– Det var strax innan jag gick i pension, minns jag. Plötsligt så såg jag inte på ena ögat. Jag hade en massa streck och fyrkanter i högra ögat. När jag gick till doktorn så fick jag reda på att jag fått ett hål i det man kallar maculan, den så kallade gula fläcken. Jag fick tid för operation inom några dagar. Ögonkirurgen opererade in en gas i ögat som skulle täcka hålet som uppstått i maculan. Det var en rätt krånglig efterbehandling eftersom jag var tvungen att gå med huvudet böjt neråt i åtta dygn. Jag fick ligga på mage i sängen och det kändes som långa dagar eftersom jag varken kunde läsa eller titta på TV och när mina väninnor kom på besök la de sig på golvet för att kunna prata bättre med mig, säger Liza och skrattar åt minnet.

Tanken var att operationen skulle laga hela hålet men Liza har fortfarande en liten grå fläck mitt i synfältet, men den är så liten att den har hon lärt sig leva med.

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre syn – 6 tips!

Kan titta på TV utan glasögon
För lite drygt ett år sedan föreslog en bekant till Liza och Sonny att det skulle prova ett näringstillskott med blåbär som kan bromsa utvecklingen av åldersrelaterade ögonsjukdomar.
– Vi tyckte att det lät spännande, även om vi båda såg bra med glasögon, så vi testade och ganska snabbt märkte både Sonny och jag en förändring till det bättre. Den allra största skillnaden, som också hållit i sig, är att jag inte längre behöver mina glasögon när jag tittar på TV. Jag ser till och med bättre utan glasögon och det gör även Sonny, berättar Liza.

Studier på blåbär har visat att bären är bra för ögonen och att tillskott av blåbär kan skjuta upp åldersförändringar i ögonen, som macula degeneration, även kallad även gula-fläcken-sjukan. Gula fläcken är ett litet område i ögonlobens bakre del där vårt skarpseende regleras och vår förmåga att urskilja färger sitter. När man blir äldre bryts synceller ner och funktionen försämras.

Blåbär är rika på antioxidanter, mineraler och fibrer. Extra näringsrikt är antocyanin, ämnet som ger blåbären sin färg. Förutom att antocyanin tillför näring till ögat och skyddar ögat mot fria radikaler kan ämnet motverka mot hjärt- och kärlsjukdomar eftersom de är kärlvidgande och kan minska och ibland helt förhindra oxidation av fett i blodet.

I den gula fläcken finns ämnet lutein som är näring för ögat. Med ökad ålder minskar ögats förmåga att tillverka lutein och därför är det viktigt att tänka på att tillsätta lutein i kosten. Lutein hjälper ögat genom att bland annat filtrera bort UV-ljus men senare tids forskning har visat att lutein skyddar mot grå starr och åldersrelaterad maculadegeneration.

 

LÄS OCKSÅ: Blåbär för pigga och friska ögon

Sonny och Liza Zetterström

Sonny och Liza Zetterström. Foto: Inger Palm

Ögonen är inte lika ansträngda
Det näringstillskott som Liza och Sonny äter för synen heter Blue Eye och innehåller svenska blåbär. I tillskott finns också lutein från ringblomma, zink, selen, E-vitamin samt quercetin och rutin.
– Det här preparatet fungerar otroligt bra. Det är ju synd att ingen på sjukhuset berättat att blåbär är bra för synen. De flesta har ju glasögon i den här åldern, och kanske hade jag sluppit gula fläcken-sjukan om jag vetat om att ögonen behöver extra mycket näring när man blir äldre, säger Liza.

Och Sonny håller med. Han kan inte läsa eller köra bil utan sina glasögon, men precis som Liza så har synen blivit bättre på några meters håll.
– Jag opererade mig för drygt ett år sedan för starr och har också diabetes. Det känns skönt att veta att vi kan bromsa upp synförsämringar som kan uppstå som en följd av diabetes. Man har ju hört talas om att diabetiker kan bli blinda. Blåbärstabletterna gör också att jag inte är lika trött i ögonen. Dom känns piggare på något sätt, avslutar Sonny.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Liza & Sonny Zetterström

Civilstatus: Gifta i 57 år.
Ålder: 78 och 77 år.
Yrken: Liza har jobbat på skatteverket och Sonny har varit chaufför och kört buss och långtradare. De sista åren var han taxichaufför.
Bor: Alvik.
Familj: 6 barn och 14 barnbarn.
Intressen: Familjen, tar en promenad i omgivningar varje dag och Sonny som kört taxi brukar ta med Liza på bilturer i Bromma och ute på Ekerö.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

 

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.