Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sonny & Liza

Foto: Inger Palm

Nu kan Sonny och Liza titta på TV utan glasögon

Liza & Sonny Zetterström

Civilstatus: Gifta i 57 år.
Ålder: 78 och 77 år.
Yrken: Liza har jobbat på skatteverket och Sonny har varit chaufför och kört buss och långtradare. De sista åren var han taxichaufför.
Bor: Alvik.
Familj: 6 barn och 14 barnbarn.
Intressen: Familjen, tar en promenad i omgivningar varje dag och Sonny som kört taxi brukar ta med Liza på bilturer i Bromma och ute på Ekerö.

Sonny och Liza Zetterström har diabetes och de har haft problem med åldersförändringar i ögonen under många år, framförallt Liza. Operationer har gjort dem bättre men de behöver glasögon för att se både på långt som kort håll. Men för ett år sedan började de äta ett blåbärsextrakt för ögonen och nu behöver de inte längre glasögon för att se på TV.

För nio år sedan flyttade Liza Zetterström och hennes man Sonny till ett seniorboende i Alvik. Tidigare var de bosatta i Huddinge, söder om Stockholm, och Sonny som är född och uppvuxen på Kungsholmen tyckte det kändes lite som att komma hem när de kom till Alvik.
– Jag gav efter på Lizas önskan om att bo söder om söder när vi köpte hus. Men nu är det min tur att känna mig hemma, säger Sonny och skrattar. Vi trivs väldigt bra i lägenheten, och när jag vill åka in till Kungsholmen är det ju bara bron som skiljer stadsdelarna åt.

De är 78 och 77 år och har varit pensionärer sedan de fyllde 65 år. Den stora familjen med sex barn och 14 barnbarn gör att det aldrig på tråkigt, men de trivs med lugnet i Alvik och eftersom de båda har en bra hälsa för sin ålder är de ute och promenerar varje dag.

 

LÄS OCKSÅ: Lutein kan ge synskärpan tillbaka

Fick diabetes för 25 år sedan
När Liza fick typ 2 diabetes för snart 25 år sedan blev hon först tablettbehandlad innan hon fick lära om och ge sig själv insulinsprutor som hon tar i samband med frukost och middag. Med diabetesen kom också andra krämper, bland annat förändrades Lizas syn så pass mycket att hon behövde en operation.
– Det var strax innan jag gick i pension, minns jag. Plötsligt så såg jag inte på ena ögat. Jag hade en massa streck och fyrkanter i högra ögat. När jag gick till doktorn så fick jag reda på att jag fått ett hål i det man kallar maculan, den så kallade gula fläcken. Jag fick tid för operation inom några dagar. Ögonkirurgen opererade in en gas i ögat som skulle täcka hålet som uppstått i maculan. Det var en rätt krånglig efterbehandling eftersom jag var tvungen att gå med huvudet böjt neråt i åtta dygn. Jag fick ligga på mage i sängen och det kändes som långa dagar eftersom jag varken kunde läsa eller titta på TV och när mina väninnor kom på besök la de sig på golvet för att kunna prata bättre med mig, säger Liza och skrattar åt minnet.

Tanken var att operationen skulle laga hela hålet men Liza har fortfarande en liten grå fläck mitt i synfältet, men den är så liten att den har hon lärt sig leva med.

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre syn – 6 tips!

Kan titta på TV utan glasögon
För lite drygt ett år sedan föreslog en bekant till Liza och Sonny att det skulle prova ett näringstillskott med blåbär som kan bromsa utvecklingen av åldersrelaterade ögonsjukdomar.
– Vi tyckte att det lät spännande, även om vi båda såg bra med glasögon, så vi testade och ganska snabbt märkte både Sonny och jag en förändring till det bättre. Den allra största skillnaden, som också hållit i sig, är att jag inte längre behöver mina glasögon när jag tittar på TV. Jag ser till och med bättre utan glasögon och det gör även Sonny, berättar Liza.

Studier på blåbär har visat att bären är bra för ögonen och att tillskott av blåbär kan skjuta upp åldersförändringar i ögonen, som macula degeneration, även kallad även gula-fläcken-sjukan. Gula fläcken är ett litet område i ögonlobens bakre del där vårt skarpseende regleras och vår förmåga att urskilja färger sitter. När man blir äldre bryts synceller ner och funktionen försämras.

Blåbär är rika på antioxidanter, mineraler och fibrer. Extra näringsrikt är antocyanin, ämnet som ger blåbären sin färg. Förutom att antocyanin tillför näring till ögat och skyddar ögat mot fria radikaler kan ämnet motverka mot hjärt- och kärlsjukdomar eftersom de är kärlvidgande och kan minska och ibland helt förhindra oxidation av fett i blodet.

I den gula fläcken finns ämnet lutein som är näring för ögat. Med ökad ålder minskar ögats förmåga att tillverka lutein och därför är det viktigt att tänka på att tillsätta lutein i kosten. Lutein hjälper ögat genom att bland annat filtrera bort UV-ljus men senare tids forskning har visat att lutein skyddar mot grå starr och åldersrelaterad maculadegeneration.

 

LÄS OCKSÅ: Blåbär för pigga och friska ögon

Sonny och Liza Zetterström

Sonny och Liza Zetterström. Foto: Inger Palm

Ögonen är inte lika ansträngda
Det näringstillskott som Liza och Sonny äter för synen heter Blue Eye och innehåller svenska blåbär. I tillskott finns också lutein från ringblomma, zink, selen, E-vitamin samt quercetin och rutin.
– Det här preparatet fungerar otroligt bra. Det är ju synd att ingen på sjukhuset berättat att blåbär är bra för synen. De flesta har ju glasögon i den här åldern, och kanske hade jag sluppit gula fläcken-sjukan om jag vetat om att ögonen behöver extra mycket näring när man blir äldre, säger Liza.

Och Sonny håller med. Han kan inte läsa eller köra bil utan sina glasögon, men precis som Liza så har synen blivit bättre på några meters håll.
– Jag opererade mig för drygt ett år sedan för starr och har också diabetes. Det känns skönt att veta att vi kan bromsa upp synförsämringar som kan uppstå som en följd av diabetes. Man har ju hört talas om att diabetiker kan bli blinda. Blåbärstabletterna gör också att jag inte är lika trött i ögonen. Dom känns piggare på något sätt, avslutar Sonny.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Liza & Sonny Zetterström

Civilstatus: Gifta i 57 år.
Ålder: 78 och 77 år.
Yrken: Liza har jobbat på skatteverket och Sonny har varit chaufför och kört buss och långtradare. De sista åren var han taxichaufför.
Bor: Alvik.
Familj: 6 barn och 14 barnbarn.
Intressen: Familjen, tar en promenad i omgivningar varje dag och Sonny som kört taxi brukar ta med Liza på bilturer i Bromma och ute på Ekerö.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.