Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sonny & Liza

Foto: Inger Palm

Nu kan Sonny och Liza titta på TV utan glasögon

Liza & Sonny Zetterström

Civilstatus: Gifta i 57 år.
Ålder: 78 och 77 år.
Yrken: Liza har jobbat på skatteverket och Sonny har varit chaufför och kört buss och långtradare. De sista åren var han taxichaufför.
Bor: Alvik.
Familj: 6 barn och 14 barnbarn.
Intressen: Familjen, tar en promenad i omgivningar varje dag och Sonny som kört taxi brukar ta med Liza på bilturer i Bromma och ute på Ekerö.

Sonny och Liza Zetterström har diabetes och de har haft problem med åldersförändringar i ögonen under många år, framförallt Liza. Operationer har gjort dem bättre men de behöver glasögon för att se både på långt som kort håll. Men för ett år sedan började de äta ett blåbärsextrakt för ögonen och nu behöver de inte längre glasögon för att se på TV.

För nio år sedan flyttade Liza Zetterström och hennes man Sonny till ett seniorboende i Alvik. Tidigare var de bosatta i Huddinge, söder om Stockholm, och Sonny som är född och uppvuxen på Kungsholmen tyckte det kändes lite som att komma hem när de kom till Alvik.
– Jag gav efter på Lizas önskan om att bo söder om söder när vi köpte hus. Men nu är det min tur att känna mig hemma, säger Sonny och skrattar. Vi trivs väldigt bra i lägenheten, och när jag vill åka in till Kungsholmen är det ju bara bron som skiljer stadsdelarna åt.

De är 78 och 77 år och har varit pensionärer sedan de fyllde 65 år. Den stora familjen med sex barn och 14 barnbarn gör att det aldrig på tråkigt, men de trivs med lugnet i Alvik och eftersom de båda har en bra hälsa för sin ålder är de ute och promenerar varje dag.

 

LÄS OCKSÅ: Lutein kan ge synskärpan tillbaka

Fick diabetes för 25 år sedan
När Liza fick typ 2 diabetes för snart 25 år sedan blev hon först tablettbehandlad innan hon fick lära om och ge sig själv insulinsprutor som hon tar i samband med frukost och middag. Med diabetesen kom också andra krämper, bland annat förändrades Lizas syn så pass mycket att hon behövde en operation.
– Det var strax innan jag gick i pension, minns jag. Plötsligt så såg jag inte på ena ögat. Jag hade en massa streck och fyrkanter i högra ögat. När jag gick till doktorn så fick jag reda på att jag fått ett hål i det man kallar maculan, den så kallade gula fläcken. Jag fick tid för operation inom några dagar. Ögonkirurgen opererade in en gas i ögat som skulle täcka hålet som uppstått i maculan. Det var en rätt krånglig efterbehandling eftersom jag var tvungen att gå med huvudet böjt neråt i åtta dygn. Jag fick ligga på mage i sängen och det kändes som långa dagar eftersom jag varken kunde läsa eller titta på TV och när mina väninnor kom på besök la de sig på golvet för att kunna prata bättre med mig, säger Liza och skrattar åt minnet.

Tanken var att operationen skulle laga hela hålet men Liza har fortfarande en liten grå fläck mitt i synfältet, men den är så liten att den har hon lärt sig leva med.

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre syn – 6 tips!

Kan titta på TV utan glasögon
För lite drygt ett år sedan föreslog en bekant till Liza och Sonny att det skulle prova ett näringstillskott med blåbär som kan bromsa utvecklingen av åldersrelaterade ögonsjukdomar.
– Vi tyckte att det lät spännande, även om vi båda såg bra med glasögon, så vi testade och ganska snabbt märkte både Sonny och jag en förändring till det bättre. Den allra största skillnaden, som också hållit i sig, är att jag inte längre behöver mina glasögon när jag tittar på TV. Jag ser till och med bättre utan glasögon och det gör även Sonny, berättar Liza.

Studier på blåbär har visat att bären är bra för ögonen och att tillskott av blåbär kan skjuta upp åldersförändringar i ögonen, som macula degeneration, även kallad även gula-fläcken-sjukan. Gula fläcken är ett litet område i ögonlobens bakre del där vårt skarpseende regleras och vår förmåga att urskilja färger sitter. När man blir äldre bryts synceller ner och funktionen försämras.

Blåbär är rika på antioxidanter, mineraler och fibrer. Extra näringsrikt är antocyanin, ämnet som ger blåbären sin färg. Förutom att antocyanin tillför näring till ögat och skyddar ögat mot fria radikaler kan ämnet motverka mot hjärt- och kärlsjukdomar eftersom de är kärlvidgande och kan minska och ibland helt förhindra oxidation av fett i blodet.

I den gula fläcken finns ämnet lutein som är näring för ögat. Med ökad ålder minskar ögats förmåga att tillverka lutein och därför är det viktigt att tänka på att tillsätta lutein i kosten. Lutein hjälper ögat genom att bland annat filtrera bort UV-ljus men senare tids forskning har visat att lutein skyddar mot grå starr och åldersrelaterad maculadegeneration.

 

LÄS OCKSÅ: Blåbär för pigga och friska ögon

Sonny och Liza Zetterström

Sonny och Liza Zetterström. Foto: Inger Palm

Ögonen är inte lika ansträngda
Det näringstillskott som Liza och Sonny äter för synen heter Blue Eye och innehåller svenska blåbär. I tillskott finns också lutein från ringblomma, zink, selen, E-vitamin samt quercetin och rutin.
– Det här preparatet fungerar otroligt bra. Det är ju synd att ingen på sjukhuset berättat att blåbär är bra för synen. De flesta har ju glasögon i den här åldern, och kanske hade jag sluppit gula fläcken-sjukan om jag vetat om att ögonen behöver extra mycket näring när man blir äldre, säger Liza.

Och Sonny håller med. Han kan inte läsa eller köra bil utan sina glasögon, men precis som Liza så har synen blivit bättre på några meters håll.
– Jag opererade mig för drygt ett år sedan för starr och har också diabetes. Det känns skönt att veta att vi kan bromsa upp synförsämringar som kan uppstå som en följd av diabetes. Man har ju hört talas om att diabetiker kan bli blinda. Blåbärstabletterna gör också att jag inte är lika trött i ögonen. Dom känns piggare på något sätt, avslutar Sonny.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Liza & Sonny Zetterström

Civilstatus: Gifta i 57 år.
Ålder: 78 och 77 år.
Yrken: Liza har jobbat på skatteverket och Sonny har varit chaufför och kört buss och långtradare. De sista åren var han taxichaufför.
Bor: Alvik.
Familj: 6 barn och 14 barnbarn.
Intressen: Familjen, tar en promenad i omgivningar varje dag och Sonny som kört taxi brukar ta med Liza på bilturer i Bromma och ute på Ekerö.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

 

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.