Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sonny & Liza

Foto: Inger Palm

Nu kan Sonny och Liza titta på TV utan glasögon

Liza & Sonny Zetterström

Civilstatus: Gifta i 57 år.
Ålder: 78 och 77 år.
Yrken: Liza har jobbat på skatteverket och Sonny har varit chaufför och kört buss och långtradare. De sista åren var han taxichaufför.
Bor: Alvik.
Familj: 6 barn och 14 barnbarn.
Intressen: Familjen, tar en promenad i omgivningar varje dag och Sonny som kört taxi brukar ta med Liza på bilturer i Bromma och ute på Ekerö.

Sonny och Liza Zetterström har diabetes och de har haft problem med åldersförändringar i ögonen under många år, framförallt Liza. Operationer har gjort dem bättre men de behöver glasögon för att se både på långt som kort håll. Men för ett år sedan började de äta ett blåbärsextrakt för ögonen och nu behöver de inte längre glasögon för att se på TV.

För nio år sedan flyttade Liza Zetterström och hennes man Sonny till ett seniorboende i Alvik. Tidigare var de bosatta i Huddinge, söder om Stockholm, och Sonny som är född och uppvuxen på Kungsholmen tyckte det kändes lite som att komma hem när de kom till Alvik.
– Jag gav efter på Lizas önskan om att bo söder om söder när vi köpte hus. Men nu är det min tur att känna mig hemma, säger Sonny och skrattar. Vi trivs väldigt bra i lägenheten, och när jag vill åka in till Kungsholmen är det ju bara bron som skiljer stadsdelarna åt.

De är 78 och 77 år och har varit pensionärer sedan de fyllde 65 år. Den stora familjen med sex barn och 14 barnbarn gör att det aldrig på tråkigt, men de trivs med lugnet i Alvik och eftersom de båda har en bra hälsa för sin ålder är de ute och promenerar varje dag.

 

LÄS OCKSÅ: Lutein kan ge synskärpan tillbaka

Fick diabetes för 25 år sedan
När Liza fick typ 2 diabetes för snart 25 år sedan blev hon först tablettbehandlad innan hon fick lära om och ge sig själv insulinsprutor som hon tar i samband med frukost och middag. Med diabetesen kom också andra krämper, bland annat förändrades Lizas syn så pass mycket att hon behövde en operation.
– Det var strax innan jag gick i pension, minns jag. Plötsligt så såg jag inte på ena ögat. Jag hade en massa streck och fyrkanter i högra ögat. När jag gick till doktorn så fick jag reda på att jag fått ett hål i det man kallar maculan, den så kallade gula fläcken. Jag fick tid för operation inom några dagar. Ögonkirurgen opererade in en gas i ögat som skulle täcka hålet som uppstått i maculan. Det var en rätt krånglig efterbehandling eftersom jag var tvungen att gå med huvudet böjt neråt i åtta dygn. Jag fick ligga på mage i sängen och det kändes som långa dagar eftersom jag varken kunde läsa eller titta på TV och när mina väninnor kom på besök la de sig på golvet för att kunna prata bättre med mig, säger Liza och skrattar åt minnet.

Tanken var att operationen skulle laga hela hålet men Liza har fortfarande en liten grå fläck mitt i synfältet, men den är så liten att den har hon lärt sig leva med.

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre syn – 6 tips!

Kan titta på TV utan glasögon
För lite drygt ett år sedan föreslog en bekant till Liza och Sonny att det skulle prova ett näringstillskott med blåbär som kan bromsa utvecklingen av åldersrelaterade ögonsjukdomar.
– Vi tyckte att det lät spännande, även om vi båda såg bra med glasögon, så vi testade och ganska snabbt märkte både Sonny och jag en förändring till det bättre. Den allra största skillnaden, som också hållit i sig, är att jag inte längre behöver mina glasögon när jag tittar på TV. Jag ser till och med bättre utan glasögon och det gör även Sonny, berättar Liza.

Studier på blåbär har visat att bären är bra för ögonen och att tillskott av blåbär kan skjuta upp åldersförändringar i ögonen, som macula degeneration, även kallad även gula-fläcken-sjukan. Gula fläcken är ett litet område i ögonlobens bakre del där vårt skarpseende regleras och vår förmåga att urskilja färger sitter. När man blir äldre bryts synceller ner och funktionen försämras.

Blåbär är rika på antioxidanter, mineraler och fibrer. Extra näringsrikt är antocyanin, ämnet som ger blåbären sin färg. Förutom att antocyanin tillför näring till ögat och skyddar ögat mot fria radikaler kan ämnet motverka mot hjärt- och kärlsjukdomar eftersom de är kärlvidgande och kan minska och ibland helt förhindra oxidation av fett i blodet.

I den gula fläcken finns ämnet lutein som är näring för ögat. Med ökad ålder minskar ögats förmåga att tillverka lutein och därför är det viktigt att tänka på att tillsätta lutein i kosten. Lutein hjälper ögat genom att bland annat filtrera bort UV-ljus men senare tids forskning har visat att lutein skyddar mot grå starr och åldersrelaterad maculadegeneration.

 

LÄS OCKSÅ: Blåbär för pigga och friska ögon

Sonny och Liza Zetterström

Sonny och Liza Zetterström. Foto: Inger Palm


Ögonen är inte lika ansträngda
Det näringstillskott som Liza och Sonny äter för synen heter Blue Eye och innehåller svenska blåbär. I tillskott finns också lutein från ringblomma, zink, selen, E-vitamin samt quercetin och rutin.
– Det här preparatet fungerar otroligt bra. Det är ju synd att ingen på sjukhuset berättat att blåbär är bra för synen. De flesta har ju glasögon i den här åldern, och kanske hade jag sluppit gula fläcken-sjukan om jag vetat om att ögonen behöver extra mycket näring när man blir äldre, säger Liza.

Och Sonny håller med. Han kan inte läsa eller köra bil utan sina glasögon, men precis som Liza så har synen blivit bättre på några meters håll.
– Jag opererade mig för drygt ett år sedan för starr och har också diabetes. Det känns skönt att veta att vi kan bromsa upp synförsämringar som kan uppstå som en följd av diabetes. Man har ju hört talas om att diabetiker kan bli blinda. Blåbärstabletterna gör också att jag inte är lika trött i ögonen. Dom känns piggare på något sätt, avslutar Sonny.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Liza & Sonny Zetterström

Civilstatus: Gifta i 57 år.
Ålder: 78 och 77 år.
Yrken: Liza har jobbat på skatteverket och Sonny har varit chaufför och kört buss och långtradare. De sista åren var han taxichaufför.
Bor: Alvik.
Familj: 6 barn och 14 barnbarn.
Intressen: Familjen, tar en promenad i omgivningar varje dag och Sonny som kört taxi brukar ta med Liza på bilturer i Bromma och ute på Ekerö.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.