Annons
Annons

Nu kartläggs giftig arsenik i mat

Nu ska Livsmedelsverket undersöka halterna av giftigt arsenik i ris och risprodukter - eftersom detaljerad kunskap i frågan hittills helt saknas. Studien ska även ta reda på om olika tillagningsmetoder påverkar halterna. Och från årsskiftet kommer nya gränsvärden för arsenik att börja gälla.

Redaktionen

21 april, 2015
Nu kartläggs giftig arsenik i mat
Dela inlägget

Nu ska Livsmedelsverket undersöka halterna av giftigt arsenik i ris och risprodukter – eftersom detaljerad kunskap i frågan hittills helt saknas.
Studien ska även ta reda på om olika tillagningsmetoder påverkar halterna.
Och från årsskiftet kommer nya gränsvärden för arsenik att börja gälla.

Arsenik förekommer i olika former och det är den så kallat oorganiska formen som betraktas som den farligaste formen arsenik. Av den anledningen har Livsmedelsverket nu börjat att använda en ny analysmetod som kan skilja ut och mäta den oorganiska arseniken.
I dag finns inget gränsvärde för arsenik i maten utan bara ett riskbedömningsvärde utfärdat av Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet.

Läs också: Lär dig mer om skydd mot metaller

Kartläggning av förekomsten i vanliga livsmedel
De har också startat en undersökning för att kartlägga förekomsten av giftigt arsenik i flera olika vanliga livsmedel. Detta på grund av att det saknas en detaljerad kunskap om halter av oorganisk arsenik i olika risprodukter.

2013 avråddes barn från intag av risdrycker
Livsmedelsverket undersökte 2013 arsenikhalterna i några risprodukter särskilt avsedda för barn. Undersökningen ledde till nya råd om att inte äta mycket eller ensidigt av samma risbaserade gröt- och vällingprodukter samt till att avråda barn under sex år att dricka risdrycker – eftersom exponeringen för arsenik är större i drickbara varor än i exempelvis ris eftersom mängden blir större. Den ledde också till att flera företag aktivt arbetat för att sänka arsenikhalterna i sina produkter. Några produkter togs även bort från butikshyllorna.

Förra undersökningen ledde till förbud – och ny mätmetod
Livsmedelsverket ska följa upp 2013 års undersökning och även undersöka om det finns anledning att fler risprodukter behöver ha till exempel råd till barn. Sedan den förra undersökningen har Livsmedelsverket börjat använda en ny metod som är särskilt bra på att mäta oorganisk arsenik, den farligaste sortens arsenik.

Uppföljning av metaller i barnmat
Studien undersöker också hur tillagning av riset kan påverka halterna.
– Vi har arbetat med halterna av arsenik i ris under en längre tid och den här undersökningen är en planerad uppföljning av vår tidigare analys av metaller i barnmat, berättar Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Läs också: Fortsatta problem med tungmetaller i barnmat

Särskilt fokus på produkter till barn och allergiker
I studien analyseras flera av den svenska marknadens vanligaste risprodukter – och särskilt fokus kommer att ligga på produkter riktade till barn och produkter riktade till allergiker.
– Det är särskilt viktigt att skydda barn från ohälsosamma ämnen. Under våren har vi fått många frågor från oroliga konsumenter och den analys vi gör nu ger oss en bättre bild av hur halterna ser ut på den svenska marknaden, säger Halldin Ankarberg.

Nya gränsvärden börjar gälla vid årsskiftet
Totalt analyseras 102 prover som är inhandlade i butik. Samtliga företag vars produkter är med i studien har blivit informerade om att de är en del av undersökningen. Resultat beräknas vara klara senast under hösten 2015.
Från årsskiftet 2015–2016 kommer även nya gränsvärden för oorganisk arsenik i ris och risprodukter att börja gälla.

Läs också: Erbjud ditt barn en giftfri uppväxt

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

I studien ingår följande produkter:

Basmatiris
Jasminris
Fullkornsris
Långkornigt ris
Parboiled ris
Risottoris
Produkt med vildris
Risnudlar
Risdrycker
Risbröd
Riskakor
Risflingor
Risbaserad pasta
Risgrynsgröt
Risblandning – ”mellanmål”

Frågor och svar: arsenik i ris
Arsenik och kadmium finns oftast naturligt i jorden och tas upp av växterna. Arsenik kan också finnas i det vatten som används för bevattning. Ris har även en ovanligt ”bra” förmåga att ta upp och ansamla arseniken. Ofta följer alltså ämnet med i själva råvaran som produkterna görs av.

Är det farligt?
Arsenik är ett ämne som man inte ska få i sig för mycket av och Livsmedelsverket tycker att det är allvarligt att många risprodukter på marknaden innehåller höga halter. Halterna innebär inga akuta risker men kan på lång sikt innebära ökad risk för bland annat cancer.

Kan barn äta ris?
Man behöver inte avstå från att ge ris till barn. Däremot är det viktigt att äta varierat, det vill säga olika sorters mat och variera olika märken. Då minskar risken att få i sig för mycket av skadliga ämnen. Små barn är känsligare än större, eftersom de väger mindre och därför får i sig mer arsenik per kilo kroppsvikt.

Vad kan man göra som konsument?
Äta varierat. Välja olika sorters mat och märken.

Varför förbjuds inte produkter med skadliga ämnen?
Tyvärr finns det skadliga ämnen i våra livsmedel som inte går att undvika helt. För att hålla nere halterna finns det lagstiftade gränsvärden för många ämnen.
Just nu håller EU:s gränsvärden för skadliga ämnen på att ses över och Livsmedelsverket arbetar aktivt för att gränsvärdena ska sänkas.
Det saknas ännu gränsvärden för arsenik i livsmedel (men det finns för dricksvatten). I EU håller man på och tar fram ett gränsvärde för arsenik i ris. Gränsvärdet börjar användas 1 januari 2016.

Källa: Livsmedelsverket

Fingervisning till dig med barn
Barn under 23 kilo kan få i sig för mycket arsenik genom att bara äta ris tre gånger i veckan, om de äter risbaserade flingor till frukost varannan dag och ett par riskakor om dagen.
En treåring som väger 15 kilo och äter Rice krispies till frukost, ris till lunch och middag plus tre riskakor hamnar på höga nivåer arsenik.
Källa: Aftonbladet

Vill du veta mer?
Här hittar du mer information om olika tungmetaller.
Kureras lilla plastguide.
Fyra sätt att undvika gifter i barnmaten

Annons
Annons