Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

Fakta

Vad definieras som processat kött och varför är det skadligt?

Processat kött beskriver allt kött som har fått kemikalier tillsatta för att hjälpa till att bevara det, så som till exempel skinka, salami, paté och chorizo.
Experter tror att det är dessa ämnen, som alltså tillsätts under framtagningen, som orsakar cancer. Dessa ämnen inkluderar konserveringsmedel såsom till exempel nitrater - liksom stora mängder salt och fett.

Den mesta färs som köps från slaktare eller stormarknader räknas inte som processat kött. Det gör däremot korv och hamburgare - såvida de inte är hemgjorda.
Källa: Daily Mail

För första gången klassas livsmedel – i detta fall processat kött – som cancerframkallande.
Risken att utveckla cancer ökar redan vid intag av två baconskivor om dagen.
I en rapport från Världshälsoorganisationen WHO likställs nu risken för att äta processat kött med cigaretter, arsenik och asbest.
Det är ingen nyhet skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande – men meddelar samtidigt att de nyligen justerade kostråden gällande kött nu återigen kan komma att ändras.

Ta hellre en bönsallad än en BLT. Det har experterna rekommenderat i åtminstone tio år så det är egentligen inte någon nyhet vi rapporterar om. Men – den här gången är det allvar. Och det är de tillsatta kemikalierna i köttet som uppges vara den största boven (läs mer i faktarutan).
► Läs också – WHO: Kemikalier ligger bakom folksjukdomar

Likställs med arsenik och cigaretter
I måndags var det nog många storkonsumenter av kött världen över som upplevde sig få en käftsmäll när de såg tidningarnas rubriker: Processat kött likställs med cigaretter, arsenik och asbest när det kommer till hur cancerframkallande det är. Exempelvis ökar risken för ändtarmscancer med hela 18 procent för den som dagligen äter 50 gram processat kött, uppger DI.se, det vill säga ungefär två skivor bacon.

 

► Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Publicerades i måndags
I måndags, den 26 oktober, publicerade WHO:s International Agency for Research on Cancer (IARC) en vetenskaplig artikel där bland annat resultatet av en riskklassificering av rött kött, charkprodukter och cancer presenterades.
Med anledning av WHO:s rapport väljer idag även Livsmedelsverket att uttala sig:
“I stort är underlaget för artikeln känt sedan tidigare”, meddelar de i ett pressmeddelande. “Den baseras på den forskning som också legat till grund för Livsmedelsverkets råd om konsumtion av rött kött och charkprodukter.”

 Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat

Nyheten? Charkprodukter klassificeras som cancerframkallande
Det som är nytt är däremot att IARC har valt att nu göra en så kallad riskklassificering av rött kött och charkprodukter. De klassar charkprodukter som cancerframkallande, och rött kött som troligen cancerframkallande. Det är första gången som klassificeringen gäller ett helt livsmedel, tidigare har det endast gällt enskilda ämnen.

► Läs också: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer

Även färskt rött kött hamnar på listan
Även färskt rött kött kommer att få ansluta sig till WHO: encyklopedi över cancerframkallande ämnen och kommer sannolikt att rankas endast något mindre farligt än de konserverade charkprodukterna, rapporterade Daily Mail i måndags.

► Läs också: Våga välja vegetariskt

Bevisat: Charkuterivaror ÄR cancerframkallande
När det gäller rött kött i övrigt – det vill säga kött från nöt, gris och lamm – är bevisen inte lika entydiga. Därför nöjer sig WHO med att konstatera att dessa livsmedel “troligen” orsakar cancer. Men för charkprodukter råder det ingen tvekan. I rapporten slår organisationen därför fast att charkuteriprodukter, ironiskt nog produkterna i den så kallade “delikatessdisken” – som till exempel korv, bacon, skinka och pastejer, orsakar cancer.

► Läs också – Forskning: D-vitamin ökar canceröverlevnaden

Livsmedelsverkets råd hittills – max ett halvt kilo kött och chark i veckan
Livsmedelsverkets kostråd från juni 2014 är, när det gäller kött och charkprodukter, ett intag om max 500 gram rött kött och chark per vecka, varav endast en mindre del bör vara charkprodukter.
– För den enskilda individen är risken att utveckla kolorektal (tarm) cancer på grund av sin konsumtion av charkuteriprodukter fortfarande liten, men denna risk ökar med mängden kött som konsumeras, säger Dr Kurt Straif från WHO i en artikel idag i Daily Mail.
Han får medhåll från Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket:
– Att äta rött kött och charkprodukter någon gång ibland går bra, men som alltid handlar det om att variera kosten och inte äta för ensidigt, säger han i pressmeddelandet.

► Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

Chark utgör en tredjedel av köttkonsumtionen
En undersökning utförd av Livsmedelsverket visar att fyra av tio kvinnor och hela sju av tio män äter mer än så. Hos både kvinnor och män utgörs cirka en tredjedel av konsumtionen dessutom av charkprodukter.

Ökar risken för fler sjukdomar, inklusive benskörhet
Studiens slutsats är att konsumtion av allt animaliskt protein men i synnerhet rött kött, ökar risken för i princip alla vällevnadssjukdomar, och då inte minst benskörhet.
Resultaten har även bekräftats i studier av västerländska populationer.

► Läs också: Så är det att nästan bara äta raw food – Erica Palmcrantz Aziz berättar

Äter mer och mer kött
Vi är mitt uppe i en hälsoboom men vi äter mer kött än någonsin tidigare. 87,3 kilo kött per person och år sätter genomsnittsvensken i sig, enligt Jordbruksverket. Och vi äter dessutom mer och importerat kött, och mindre och mindre svenskt. I alla fall såg siffrorna ut så 2013.
Troliga orsaker till det är, enligt samma myndighet, bland annat EU-inträdet 1995, sänkt matmoms 1996, ökade inkomster, produktutveckling, nya dieter och influenser från andra länder. Och nu på senare år uppges även lågkolhydratdieter vara en trolig orsak.

► Läs också: Fem viktiga tillskott för dig som är vegetarian

Kan bli aktuellt med nya kostråd för kött
Rapporten från IARC som den vetenskapliga artikeln bygger på har inte publicerats ännu.
Livsmedelsverket meddelar att man  kommer att ta del av rapporten när den blir offentlig och då se om det kan vara aktuellt att justera råden om rött kött och charkprodukter.

► Läs också: 8 vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Vad definieras som processat kött och varför är det skadligt?

Processat kött beskriver allt kött som har fått kemikalier tillsatta för att hjälpa till att bevara det, så som till exempel skinka, salami, paté och chorizo.
Experter tror att det är dessa ämnen, som alltså tillsätts under framtagningen, som orsakar cancer. Dessa ämnen inkluderar konserveringsmedel såsom till exempel nitrater - liksom stora mängder salt och fett.

Den mesta färs som köps från slaktare eller stormarknader räknas inte som processat kött. Det gör däremot korv och hamburgare - såvida de inte är hemgjorda.
Källa: Daily Mail

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.