Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande

Fakta

Vad definieras som processat kött och varför är det skadligt?

Processat kött beskriver allt kött som har fått kemikalier tillsatta för att hjälpa till att bevara det, så som till exempel skinka, salami, paté och chorizo.
Experter tror att det är dessa ämnen, som alltså tillsätts under framtagningen, som orsakar cancer. Dessa ämnen inkluderar konserveringsmedel såsom till exempel nitrater - liksom stora mängder salt och fett.

Den mesta färs som köps från slaktare eller stormarknader räknas inte som processat kött. Det gör däremot korv och hamburgare - såvida de inte är hemgjorda.
Källa: Daily Mail

För första gången klassas livsmedel - i detta fall processat kött - som cancerframkallande.
Risken att utveckla cancer ökar redan vid intag av två baconskivor om dagen.
I en rapport från Världshälsoorganisationen WHO likställs nu risken för att äta processat kött med cigaretter, arsenik och asbest.
Det är ingen nyhet skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande - men meddelar samtidigt att de nyligen justerade kostråden gällande kött nu återigen kan komma att ändras.

Ta hellre en bönsallad än en BLT. Det har experterna rekommenderat i åtminstone tio år så det är egentligen inte någon nyhet vi rapporterar om. Men - den här gången är det allvar. Och det är de tillsatta kemikalierna i köttet som uppges vara den största boven (läs mer i faktarutan).
► Läs också - WHO: Kemikalier ligger bakom folksjukdomar

Likställs med arsenik och cigaretter
I måndags var det nog många storkonsumenter av kött världen över som upplevde sig få en käftsmäll när de såg tidningarnas rubriker: Processat kött likställs med cigaretter, arsenik och asbest när det kommer till hur cancerframkallande det är. Exempelvis ökar risken för ändtarmscancer med hela 18 procent för den som dagligen äter 50 gram processat kött, uppger DI.se, det vill säga ungefär två skivor bacon.

► Läs också - Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

 

Publicerades i måndags
I måndags, den 26 oktober, publicerade WHO:s International Agency for Research on Cancer (IARC) en vetenskaplig artikel där bland annat resultatet av en riskklassificering av rött kött, charkprodukter och cancer presenterades.
Med anledning av WHO:s rapport väljer idag även Livsmedelsverket att uttala sig:
"I stort är underlaget för artikeln känt sedan tidigare", meddelar de i ett pressmeddelande. "Den baseras på den forskning som också legat till grund för Livsmedelsverkets råd om konsumtion av rött kött och charkprodukter."

 Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat

Nyheten? Charkprodukter klassificeras som cancerframkallande
Det som är nytt är däremot att IARC har valt att nu göra en så kallad riskklassificering av rött kött och charkprodukter. De klassar charkprodukter som cancerframkallande, och rött kött som troligen cancerframkallande. Det är första gången som klassificeringen gäller ett helt livsmedel, tidigare har det endast gällt enskilda ämnen.

► Läs också: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer

Även färskt rött kött hamnar på listan
Även färskt rött kött kommer att få ansluta sig till WHO: encyklopedi över cancerframkallande ämnen och kommer sannolikt att rankas endast något mindre farligt än de konserverade charkprodukterna, rapporterade Daily Mail i måndags.

► Läs också: Våga välja vegetariskt

Bevisat: Charkuterivaror ÄR cancerframkallande
När det gäller rött kött i övrigt - det vill säga kött från nöt, gris och lamm - är bevisen inte lika entydiga. Därför nöjer sig WHO med att konstatera att dessa livsmedel "troligen" orsakar cancer. Men för charkprodukter råder det ingen tvekan. I rapporten slår organisationen därför fast att charkuteriprodukter, ironiskt nog produkterna i den så kallade "delikatessdisken" - som till exempel korv, bacon, skinka och pastejer, orsakar cancer.

 

► Läs också – Forskning: D-vitamin ökar canceröverlevnaden

Livsmedelsverkets råd hittills - max ett halvt kilo kött och chark i veckan
Livsmedelsverkets kostråd från juni 2014 är, när det gäller kött och charkprodukter, ett intag om max 500 gram rött kött och chark per vecka, varav endast en mindre del bör vara charkprodukter.
– För den enskilda individen är risken att utveckla kolorektal (tarm) cancer på grund av sin konsumtion av charkuteriprodukter fortfarande liten, men denna risk ökar med mängden kött som konsumeras, säger Dr Kurt Straif från WHO i en artikel idag i Daily Mail.
Han får medhåll från Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket:
– Att äta rött kött och charkprodukter någon gång ibland går bra, men som alltid handlar det om att variera kosten och inte äta för ensidigt, säger han i pressmeddelandet.

► Läs också: Här hittar du näringen i vegomat

Chark utgör en tredjedel av köttkonsumtionen
En undersökning utförd av Livsmedelsverket visar att fyra av tio kvinnor och hela sju av tio män äter mer än så. Hos både kvinnor och män utgörs cirka en tredjedel av konsumtionen dessutom av charkprodukter.

Ökar risken för fler sjukdomar, inklusive benskörhet
Studiens slutsats är att konsumtion av allt animaliskt protein men i synnerhet rött kött, ökar risken för i princip alla vällevnadssjukdomar, och då inte minst benskörhet.
Resultaten har även bekräftats i studier av västerländska populationer.

► Läs också: Så är det att nästan bara äta raw food - Erica Palmcrantz Aziz berättar

 

Äter mer och mer kött
Vi är mitt uppe i en hälsoboom men vi äter mer kött än någonsin tidigare. 87,3 kilo kött per person och år sätter genomsnittsvensken i sig, enligt Jordbruksverket. Och vi äter dessutom mer och importerat kött, och mindre och mindre svenskt. I alla fall såg siffrorna ut så 2013.
Troliga orsaker till det är, enligt samma myndighet, bland annat EU-inträdet 1995, sänkt matmoms 1996, ökade inkomster, produktutveckling, nya dieter och influenser från andra länder. Och nu på senare år uppges även lågkolhydratdieter vara en trolig orsak.

► Läs också: Fem viktiga tillskott för dig som är vegetarian

Kan bli aktuellt med nya kostråd för kött
Rapporten från IARC som den vetenskapliga artikeln bygger på har inte publicerats ännu.
Livsmedelsverket meddelar att man  kommer att ta del av rapporten när den blir offentlig och då se om det kan vara aktuellt att justera råden om rött kött och charkprodukter.

► Läs också: 8 vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Vad definieras som processat kött och varför är det skadligt?

Processat kött beskriver allt kött som har fått kemikalier tillsatta för att hjälpa till att bevara det, så som till exempel skinka, salami, paté och chorizo.
Experter tror att det är dessa ämnen, som alltså tillsätts under framtagningen, som orsakar cancer. Dessa ämnen inkluderar konserveringsmedel såsom till exempel nitrater - liksom stora mängder salt och fett.

Den mesta färs som köps från slaktare eller stormarknader räknas inte som processat kött. Det gör däremot korv och hamburgare - såvida de inte är hemgjorda.
Källa: Daily Mail

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

 

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

 

Studie: Träning gynnsamt för demenssjuka

Mental hälsa

Fysisk träning, sociala aktiviteter och individanpassad rehabilitering kan förbättra tillvaron för demenssjuka och deras anhöriga, det är slutsatsen av en ny avhandling från Umeå universitet som visar att äldre med demens mår bra av högintensiv fysisk träning. 

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Kurera debatt

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.