Nu kommer kolsyrad mjölk | Kurera.se

Nu kommer kolsyrad mjölk

Allt fler inser hälsonackdelarna med läsk - och i vissa länder har drycken till och med försetts med varningstext.
I takt med att läskdrickarna blir färre finns förstås marknadsandelar att hämta, något som mejerijätten Arla har insett.
I syfte att utmana läsken, ta tillvara på dryckesmarknadens möjligheter – och tredubbla omsättningen på densamma – lanserar nu företaget kolsyrad mjölk som ett "nyttigare alternativ".

Tycka vad man vill om mjölk men nu vill ett svenskt företag försöka ta drycken till nya höjder genom ett något förvånande grepp: bubblor. Det är Arla som med detta säger sig utmana läsken genom att erbjuda mjölkbaserade drycker som ett "nyttigare alternativ" till läsk. Deras mycket högt satta mål är att tredubbla omsättningen av andra drycker än vit mjölk - och som en del av den satsningen lanserar de nu en rad produkter, däribland en kolsyrad mjölk- och fruktdryck, en mjölkdryck med te samt en proteinrik energidryck.

 Läs också: Nu förses läsk med varningstext

 

Vill öka omsättningen
Marknaden för mjölkbaserade drycker, som färdigblandad chokladmjölk eller fruktdryck, är ungefär lika stor som marknaden för vit mjölk och den växer inte utanför Europa. Marknaden uppgår till närmare 100 miljarder euro i konsumentledet (en biljon kronor) och Arla har nu beslutat sig för att erövra en avsevärd del av den kakan, rapporterar livsmedelsindustrins kommersiella branschnätverk Food Supply.
På fem år, mellan 2015 och 2020, ska Arlas omsättning av mjölkbaserade drycker växa från dagens 230 miljoner euro, motsvarande nära 2,2 miljarder kronor, till 700 miljoner kronor, skriver de vidare.

Argumentet: Skapa mer värde åt företagets ägarbönder
Hanne Søndergaard är chef för marknadsföring och innovation på Arla:
– Genom att närma oss dryckesmarknaden mer strategiskt kan vi fördubbla försäljningen av flytande mjölkprodukter och ta vara på stora tillväxtmöjligheter för Arla. Med mjölkbaserade varumärkesdrycker kan vi skapa mer värde åt våra ägarbönder, säger hon i ett pressmeddelande.

 Läs också: 10 fakta om mjölkproteinallergi respektive laktosintolerans

"Ger näring, snabb energi och släcker törsten"
De nya dryckerna kommer att innebära att nya försäljningsmöjligheter öppnas upp för företaget, berättar Hanne Søndergaard:
– Vi kommer att utöka vår portfölj med produkter som ger näring, ger snabb energi eller släcker törsten, oavsett var och när du behöver det. Det kommer att skapa nya försäljningsmöjligheter för oss på platser som närbutiker, bensinstationer, tågstationer, gym, arbetsplatser, kaféer, barer med mera, där vi knappt finns alls idag, säger hon.

► Läs också: Studie: Mycket mjölk kan korta livet

 

Skapar helt ny affärsenhet
För att genomföra satsningen skapar nu


Arla en helt ny affärsenhet för kategorin mjölkbaserade drycker - vilken, med start första oktober 2016, kommer att ansvara för den strategiska utvecklingen av alla företagets mjölkbaserade drycker, varumärken och partnerskap.

► Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.