Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Gröna gårdar

Nu lanseras Köttguiden – för att rädda vår miljö och vår hälsa

Fakta

Guiden delar in köttet i naturbetskött, ekologiskt nötkött, svenskt nötkött och importerat nötkött och inkluderar:

  • Nötkött - det köttslag med högst klimatpåverkan.

  • Griskött - ett av de köttslag vi äter mest av i Sverige. Klimatpåverkan är lägre än för nötkött och lamm, men högre än för kyckling.

  • Lammkött - som ofta bidrar till att hålla naturbetesmarker med hög biologisk mångfald öppna men också till höga utsläpp av klimatgaser.

  • Kyckling och ägg - Kyckling orsakar låga utsläpp av klimatgaser per kilo kött och ägg, om man inte inkluderar de utsläpp som odling av soja till foder orsakar.

  • Viltkött
    Älg, vildsvin, hjort och rådjur står för största delen viltkött i Sverige. Renkött, däremot, räknas inte som vilt eftersom alla renar ägs av renskötare.

  • Andra proteinkällor
    Det finns många källor till protein att välja på till din måltid, inte bara kött. En hälsosam kost är varierad och innehåller olika typer av protein och fett. Här ges information om baljväxter, quorn, svensk ost och importerad ost

Ladda ner Köttguiden som app:

Läs mer på wwf.se/kottguiden

Vi borde äta mindre - men bättre - kött. Uppmaningen kommer från Världsnaturfonden, WWF, som igår lanserade Köttguiden, en konsumentguide som ska hjälpa såväl privatpersoner som restaurangkök att välja kött som är bättre både för miljön och den egna hälsan.

Köttkonsumtionen har ökat kraftigt på några decennier och bidrar till hård press på planetens naturresurser. För att hjälpa konsumenter och producenter att göra mer hållbara val lanserar WWF Köttguiden 2015 som ger grönt, gult och rött ljus till olika typer av kött på den svenska marknaden.

Läs också: Ofta billigare köpa sitt kött direkt från gården

 

Hög snittkonsumtion bland köttätare
Svenskarnas köttkonsumtion har fördubblats sedan 1970-talet. Under den perioden har även den biologiska mångfalden i världen - med bland annat landlevande djur - minskat till hälften.
Var tionde människa äter inget kött alls, vilket innebär att snittkonsumtionen på 55 kilo rent kött per år egentligen är högre än så bland köttätarna.
Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm och get. Även ren och viltkött som älg, hjort, rådjur och vildsvin räknas som rött kött. Charkuterier är kött som har behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt, till exempel korv, bacon, kassler, rökt skinka, salami, leverpastej och blodpudding.

Färger ska hjälpa dig hitta rätt
Den nya köttguiden innehåller därför råd om hur vi ska tänka kring våra köttinköp. Guiden granskar olika köttslag utifrån fyra kategorier – klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel samt djurvälfärd och bete – och visar även på andra proteinkällor som kan ersätta kött på tallriken.
Ljussignalerna rött, gult och grönt ska hjälper dig att välja rätt kött.

Läs också: Kraftigt ökad efterfrågan på ekologiskt kött

Det här betyder färgerna: 

  • Rött ljus – undvik, påverkan på planeten är alldeles för hög: Syd- och nordamerikanskt, irländskt tyskt och östeuropeiskt nötkött.
  • Gult ljus – var försiktig, utmaningar finns inom miljö och/eller djurvälfärd: Svenskt griskkött, svenskt och nyzeeländskt lammkött.
  • Grönt ljus – ät måttligt, om du äter kött välj ur denna kategori: Svenskt kravcertifierat kycklingkött.


Även antibiotikaanvändning ska finnas med framöver 

Antibiotikaanvändning i djuruppfödningen finns inte inräknad i 2015 års version av Köttguiden, som är den första, men den information kommer att finnas med så småningom. Sverige har en av de lägsta antiobiotikaanvändningarna i köttproduktion i världen, tack vare vår inriktning på förebyggande djursjukvård. Men enligt WWF ges, sammanlagt i världen, mer antibiotika till friska grisar än sjuka människor.

Läs också: Därför bör svenskar minska sin köttkonsumtion

 

Vill öka mängden vegoalternativ på tallriken
Livsmedelsverkets kostråd menar att vi kan konsumera upp till ett halvt kilo rött kött i veckan. WWF vill däremot dra det längre och räkna in även kyckling och annat kött i veckokonsumtionen. Övriga delar på tallriken ska fyllas med sådant som linser, bönor, ärter, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker, samt alternativen quorn och ost som också bedömts i guiden.

Läs också: Mindre kött och mjölk för att kunna nå klimatmålen

Av Isabelle Hedander


Fakta

Guiden delar in köttet i naturbetskött, ekologiskt nötkött, svenskt nötkött och importerat nötkött och inkluderar:

  • Nötkött - det köttslag med högst klimatpåverkan.

  • Griskött - ett av de köttslag vi äter mest av i Sverige. Klimatpåverkan är lägre än för nötkött och lamm, men högre än för kyckling.

  • Lammkött - som ofta bidrar till att hålla naturbetesmarker med hög biologisk mångfald öppna men också till höga utsläpp av klimatgaser.

  • Kyckling och ägg - Kyckling orsakar låga utsläpp av klimatgaser per kilo kött och ägg, om man inte inkluderar de utsläpp som odling av soja till foder orsakar.

  • Viltkött
    Älg, vildsvin, hjort och rådjur står för största delen viltkött i Sverige. Renkött, däremot, räknas inte som vilt eftersom alla renar ägs av renskötare.

  • Andra proteinkällor
    Det finns många källor till protein att välja på till din måltid, inte bara kött. En hälsosam kost är varierad och innehåller olika typer av protein och fett. Här ges information om baljväxter, quorn, svensk ost och importerad ost

Ladda ner Köttguiden som app:

Läs mer på wwf.se/kottguiden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.