Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Gröna gårdar

Nu lanseras Köttguiden – för att rädda vår miljö och vår hälsa

Fakta

Guiden delar in köttet i naturbetskött, ekologiskt nötkött, svenskt nötkött och importerat nötkött och inkluderar:

  • Nötkött - det köttslag med högst klimatpåverkan.

  • Griskött - ett av de köttslag vi äter mest av i Sverige. Klimatpåverkan är lägre än för nötkött och lamm, men högre än för kyckling.

  • Lammkött - som ofta bidrar till att hålla naturbetesmarker med hög biologisk mångfald öppna men också till höga utsläpp av klimatgaser.

  • Kyckling och ägg - Kyckling orsakar låga utsläpp av klimatgaser per kilo kött och ägg, om man inte inkluderar de utsläpp som odling av soja till foder orsakar.

  • Viltkött
    Älg, vildsvin, hjort och rådjur står för största delen viltkött i Sverige. Renkött, däremot, räknas inte som vilt eftersom alla renar ägs av renskötare.

  • Andra proteinkällor
    Det finns många källor till protein att välja på till din måltid, inte bara kött. En hälsosam kost är varierad och innehåller olika typer av protein och fett. Här ges information om baljväxter, quorn, svensk ost och importerad ost

Ladda ner Köttguiden som app:

Läs mer på wwf.se/kottguiden

Vi borde äta mindre - men bättre - kött. Uppmaningen kommer från Världsnaturfonden, WWF, som igår lanserade Köttguiden, en konsumentguide som ska hjälpa såväl privatpersoner som restaurangkök att välja kött som är bättre både för miljön och den egna hälsan.

Köttkonsumtionen har ökat kraftigt på några decennier och bidrar till hård press på planetens naturresurser. För att hjälpa konsumenter och producenter att göra mer hållbara val lanserar WWF Köttguiden 2015 som ger grönt, gult och rött ljus till olika typer av kött på den svenska marknaden.

Läs också: Ofta billigare köpa sitt kött direkt från gården

 

Hög snittkonsumtion bland köttätare
Svenskarnas köttkonsumtion har fördubblats sedan 1970-talet. Under den perioden har även den biologiska mångfalden i världen - med bland annat landlevande djur - minskat till hälften.
Var tionde människa äter inget kött alls, vilket innebär att snittkonsumtionen på 55 kilo rent kött per år egentligen är högre än så bland köttätarna.
Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm och get. Även ren och viltkött som älg, hjort, rådjur och vildsvin räknas som rött kött. Charkuterier är kött som har behandlats med nitrit eller konserverats på annat sätt, till exempel korv, bacon, kassler, rökt skinka, salami, leverpastej och blodpudding.

Färger ska hjälpa dig hitta rätt
Den nya köttguiden innehåller därför råd om hur vi ska tänka kring våra köttinköp. Guiden granskar olika köttslag utifrån fyra kategorier – klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel samt djurvälfärd och bete – och visar även på andra proteinkällor som kan ersätta kött på tallriken.
Ljussignalerna rött, gult och grönt ska hjälper dig att välja rätt kött.

Läs också: Kraftigt ökad efterfrågan på ekologiskt kött

Det här betyder färgerna: 

  • Rött ljus – undvik, påverkan på planeten är alldeles för hög: Syd- och nordamerikanskt, irländskt tyskt och östeuropeiskt nötkött.
  • Gult ljus – var försiktig, utmaningar finns inom miljö och/eller djurvälfärd: Svenskt griskkött, svenskt och nyzeeländskt lammkött.
  • Grönt ljus – ät måttligt, om du äter kött välj ur denna kategori: Svenskt kravcertifierat kycklingkött.


Även antibiotikaanvändning ska finnas med framöver 

Antibiotikaanvändning i djuruppfödningen finns inte inräknad i 2015 års version av Köttguiden, som är den första, men den information kommer att finnas med så småningom. Sverige har en av de lägsta antiobiotikaanvändningarna i köttproduktion i världen, tack vare vår inriktning på förebyggande djursjukvård. Men enligt WWF ges, sammanlagt i världen, mer antibiotika till friska grisar än sjuka människor.

Läs också: Därför bör svenskar minska sin köttkonsumtion

 

Vill öka mängden vegoalternativ på tallriken
Livsmedelsverkets kostråd menar att vi kan konsumera upp till ett halvt kilo rött kött i veckan. WWF vill däremot dra det längre och räkna in även kyckling och annat kött i veckokonsumtionen. Övriga delar på tallriken ska fyllas med sådant som linser, bönor, ärter, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker, samt alternativen quorn och ost som också bedömts i guiden.

Läs också: Mindre kött och mjölk för att kunna nå klimatmålen

Av Isabelle Hedander


Fakta

Guiden delar in köttet i naturbetskött, ekologiskt nötkött, svenskt nötkött och importerat nötkött och inkluderar:

  • Nötkött - det köttslag med högst klimatpåverkan.

  • Griskött - ett av de köttslag vi äter mest av i Sverige. Klimatpåverkan är lägre än för nötkött och lamm, men högre än för kyckling.

  • Lammkött - som ofta bidrar till att hålla naturbetesmarker med hög biologisk mångfald öppna men också till höga utsläpp av klimatgaser.

  • Kyckling och ägg - Kyckling orsakar låga utsläpp av klimatgaser per kilo kött och ägg, om man inte inkluderar de utsläpp som odling av soja till foder orsakar.

  • Viltkött
    Älg, vildsvin, hjort och rådjur står för största delen viltkött i Sverige. Renkött, däremot, räknas inte som vilt eftersom alla renar ägs av renskötare.

  • Andra proteinkällor
    Det finns många källor till protein att välja på till din måltid, inte bara kött. En hälsosam kost är varierad och innehåller olika typer av protein och fett. Här ges information om baljväxter, quorn, svensk ost och importerad ost

Ladda ner Köttguiden som app:

Läs mer på wwf.se/kottguiden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.