Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nu ska kemikalieinnehållet i tamponger granskas

Under 2017 ska kemikalier i mensskydd granskas i ett stort tillsynsprojekt.
Anledningen är den senaste tidens rapporter om att vissa kemiska ämnen skulle förekomma.
En kontroll av kemikalier i mensskydd är viktig, anser Sveriges tillsynsmyndighet Kemikalieinspektionen, eftersom en stor del av befolkningen regelbundet använder skydden och eftersom vissa av dessa kommer i kontakt med slemhinnor.

Kemikalieinspektionen har beslutat att genomföra tillsynsprojektet om kemikalier i mensskydd under 2017. Planeringen för projektet sker främst under hösten 2016. I projektet kommer ska kemikalieinnehållet i olika typer av mensskydd, som bindor, tamponger och menskoppar kontrolleras.

► Läs också: Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

 

Fler rapporter från forskare och i media
Tidigare har Kemikalieinspektionen fått få indikationer från allmänheten, forskning eller från andra länders tillsynsmyndigheter om eventuella problem med skadliga kemikalier i mensskydd. På senare tid har det dock kommit rapporter från forskare och i medier om att vissa kemiska ämnen skulle kunna förekomma i mensskydd, uppger Kemikalieinspektionen på sin hemsida.

Kemikalieinspektionen: "En kontroll är viktig"
En kontroll av kemikalier i mensskydd är viktig, skriver de, eftersom en stor andel av befolkningen använder mensskydd regelbundet, och eftersom exempelvis tamponger kommer i kontakt med slemhinnor vid användningen.

► Läs också: Den glömda – men nödvändiga – fettsyran dina slemhinnor

Saknas specifika regler för kemikalier i mensskydd
Generellt är det företagens ansvar att se till att deras varor är säkra att använda. Kemikalieinspektionen är dock tillsynsmyndighet för kemikalier i varor och där ingår mensskydd. Det finns inga specifika regler för kemikalier i mensskydd, utan dessa omfattas av samma kemikalielagstiftning som gäller för alla sorters varor inom EU.

Stickprovskontroller och kemikalieanalyser
Vid tillsyn utför myndigheten stickprovskontroller för att se om företagen följer lagstiftningen. Vid inspektionerna görs bland annat analyser av varorna för att ta reda på om de innehåller förbjudna kemiska ämnen.

► Läs också: WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom folksjukdomar

 

Riskbedömning krävs för att bedriva tillsynsärende
Med stöd av produktsäkerhetslagen kan inspektörerna även leta efter kemiska ämnen som det inte finns regler för i lagstiftningen. För att Kemikalieinspektionen ska ha möjlighet att bedriva ett tillsynsärende mot ett företag med stöd av produktsäkerhetslagen krävs i så fall en riskbedömning som visar att varan kan orsaka skador.

Möjlighet att ställa frågor till företag
Konsumenter har alltid möjlighet att ställa frågor till företagen om vad deras produkter innehåller. Som konsument har man rätt att få information om en vara innehåller något av ämnena på EU:s lista över särskilt farliga ämnen, den så kallade kandidatförteckningen.

► Läs också: Liten guide till hormonstörande ämnen

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.