Nu ska kostråden för äldre förnyas – och DU kan vara med och påverka | Kurera.se
nya kostråd för Sveriges äldre

Nu ska kostråden för äldre förnyas – och DU kan vara med och påverka

Det nya kostrådsförslaget

– och annat underlag hittar du här:

Kostrådstexten:
• Webbtexter kostråd för personer över 65 år (pdf).

Risk- och nyttohanteringsrapport:
Råd för att främja hälsosamma matvanor och förebygga fall hos äldre kvinnor och män (pdf).

Vetenskapliga underlag som tagits fram i samband med revideringen:
Nutrition och fallrisk hos äldre: En litteraturstudie om hur mat- och vätskeintag hos äldre kan påverka deras risk för att falla (pdf).
• Äldres matvanor i Sverige – data från Riksmaten 2010-11 (pdf).

Källa: Livsmedelsverket

Hälsosamma matvanor är viktigt under hela livet, och hur man behöver äta för att må bra förändras till viss del med åren.
På uppdrag från regeringen har Livsmedelsverket därför tagit fram förslag till nya kostråd för personer över 65 år. I dem specificeras bland annat vilka näringsämnen som är särskilt viktiga för äldre.
Förslaget går nu ut på remiss till en mängd instanser. Den är dock öppen för alla – så även du ges alltså chansen att dryfta dina synpunkter. 

"Hälsosam mat i rätt mängd, tillsammans med fysisk aktivitet, är viktigt för balans, benstomme och muskler. Bra mat kan skjuta upp skörhet och ohälsa och även minska risken att ramla."

 

Så skriver Livsmedelsverket när de idag presenterar sitt förslag på nya kostråd för Sveriges äldre, som nu går ut på remiss. Den går ut till en mängd instanser – däribland Socialstyrelsen, Pensionärernas riksorganisation (PRO), Sveriges kommuner och landsting samt Svenska nätverket för Hälsofrämjande hälso- och sjukvård – men är öppen för alla.

LÄS OCKSÅ: 40 000 undernärda i äldreomsorgen – och 100 000 i riskzonen

Vill med remissen ge möjligheten att lämna synpunkter
Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att även ta fram och sprida ett informationsmaterial riktat till äldre kvinnor och män om maten och måltidens betydelse för att minska risken för fallolyckor och för att främja en frisk ålderdom.

Remissen innehåller därför utöver de kostråd som myndigheten vill rikta till äldre personer över 65 år även en hanteringsrapport som beskriver de överväganden som ligger till grund för råden.

De föreslagna kostråden till personer över 65 år skickas nu ut på remiss. Remissen är öppen för alla, synpunkter lämnas senast den 24 april, 2019.
Livsmedelsverket vill med denna remiss ge berörda myndigheter, sakkunniga, organisationer och andra intressenter möjlighet att lämna synpunkter på rapporten och de förslagna kostråden.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Dagligt tillskott med D-vitamin kan skydda mot demens

Hänsyn tas till minskad aptit
I de nya kostråden beskriver Livsmedelsverket bland annat vilka näringsämnen som är särskilt viktiga för äldre. Råden uppges också ta hänsyn till att många äldre får minskad aptit med åren och därför kan behöva äta lite annorlunda för att få i sig allt de behöver. En sätt att lyckas med det är till exempel att dela upp maten i flera små, näringsrika måltider utspridda över dygnet, skriver Livsmedelsverket.

LÄS OCKSÅ: Goda matvanor minskar risken för fallolyckor

Vill du tycka till om kostråden?
Remissen är öppen för alla. Synpunkter kan lämnas på hela eller delar av materialet och ska vara Livsmedelsverket tillhanda senast 24 april 2019.
De kan skickas via mejl till: registrator@slv.se
Eller via brev till:
Livsmedelsverket, Box 622, 751 26 Uppsala.

Observera att diarienumret "2019/01343" ska uppges i ditt svar.

Av Isabelle G Hedander 


Det nya kostrådsförslaget

– och annat underlag hittar du här:

Kostrådstexten:
• Webbtexter kostråd för personer över 65 år (pdf).

Risk- och nyttohanteringsrapport:
Råd för att främja hälsosamma matvanor och förebygga fall hos äldre kvinnor och män (pdf).

Vetenskapliga underlag som tagits fram i samband med revideringen:
Nutrition och fallrisk hos äldre: En litteraturstudie om hur mat- och vätskeintag hos äldre kan påverka deras risk för att falla (pdf).
• Äldres matvanor i Sverige – data från Riksmaten 2010-11 (pdf).

Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.