Nu ska läkemedelsrester i Vättern kartläggas | Kurera.se

Nu ska läkemedelsrester i Vättern kartläggas

Läkemedelsrester förekommer i stor mängd både in till vattenreningsreningsverk och ut i exempelvis Vättern som är en dricksvattentäckt som många är beroende av. Nu ska samtliga länsstyrelser och kommuner runt sjön undersöka vilka mängder det handlar om.

De läkemedel vi tar hamnar till viss del i våra vattentäckter efter att de passerat kroppen. Nu ska bland annat halterna av läkemedelsrester men även andra ämnen som exempelvis PFAS, nikotin och sucralose – ett sötningsmedel som är vanligt förekommande i ketchup kontrolleras, skriver SVT Nyheter.

Nya provresultat ska jämföras med äldre
Prover kommer tas året runt för att se eventuella förändringar med årstiderna. Liknande studier har gjorts vid två tidigare tillfällen, och med hjälp av dessa kan den nya undersökningen visa om halterna av dessa ämnen har ökat eller minskat i sjön.

LÄS OCKSÅ: Fler parasiter och bakterier i dricksvattnet med varmare klimat

Prover tas på flera olika platser
Vattenprov kommer tas i de större tillflödena till Vättern, till exempel vid Tabergsån mitt inne i Jönköpings stad, man tar också prover på vatten in och ut från reningsverk och i ett stort antal dricksvattenintagsledningar.

 

LÄS OCKSÅ: Förbud mot bisfenol A vid renovering av dricksvattenrör

Frisläppta ämnen undersöks
Halterna av vissa ämnen kan ibland underligt nog vara högre ut från reningsverken än in. Det genom att de kemiska processerna i reningsverken gör att ämnena som normalt fastnar i reningsverkens slam istället frisläpps där, det leder till att halten är högre i vattnet ut från verken. Något man också vill titta närmre på.

LÄS OCKSÅ: 3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier

Vattenmängden i Vättern är stor
Vätterns storlek gör att även om mängden läkemedelrester är stor, så har tidigare mätningar visat på väldigt små mängder då de spätts ut med hela sjöns vattenmängd. 

Förhoppningen från myndigheternas sida är att det fortfarande är så. Men då det ständigt tillkommer nya ämnen och verksamheter runt sjön är det viktigt att ha koll på vad som hamnar där.

Av redaktionen

Källa: SVT Nyheter


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.