Man tittar på innehållsförteckningen på burk i mataffär

Nu skärps kraven på livsmedels innehållsdeklaration

Fakta

Näringsdeklarationen beskriver livsmedlets innehåll av energi och näringsämnen, exempelvis fett, protein och kolhydrater.

Krav på produkter med ett näringspåstående
Näringsdeklarationen behöver inte alltid finnas med, men är bland annat obligatorisk på livsmedelsförpackningar som har ett näringspåstående. Det är ett påstående om att livsmedlet har särskilda näringsmässiga egenskaper. Exempel på näringspåståenden är "lågt energiinnehåll", "låg fetthalt" och "högt proteininnehåll".

Från och med den 13 december 2016 blir det obligatoriskt med en näringsdeklaration på de flesta livsmedelsförpackningar.

Två typer av näringsdeklaration:

1. En - från och med den 13 december 2016 - obligatorisk variant där innehållet av energi, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt deklareras.
2. En utförligare variant där den obligatoriska näringsdeklarationen frivilligt kompletteras med alla eller några av följande näringsämnen: enkelomättat fett, fleromättat fett, polyoler, stärkelse, fiber och de vitaminer och mineraler som finns uppställda i tabellen nedan.

Vitaminer och mineraler får anges om varan innehåller minst en viss procent av det dagliga referensintaget av vitaminer eller mineraler per 100 gram, 100 milliliter eller per portion (om förpackningen endast innehåller en portion). För drycker gäller att de ska innehålla minst sju procent och för övriga livsmedel minst 15 procent av det dagliga referensintaget.
Källa: Livsmedelsverket

Från och med idag, den 13 december 2016, blir det nya krav på att det ska finnas en specificerad näringsdeklaration – på de flesta livsmedelsförpackningar.
Det betyder att det måste framgå hur mycket fett, kolhydrater, protein, socker och salt som finns i maten – etcetera.
Näringsdeklarationen behöver dock inte alltid finnas med, skriver Livsmedelsverket, men är bland annat obligatorisk på livsmedelsförpackningar som har ett näringspåstående.

Med start idag, den 13 december 2016, är det obligatoriskt med en näringsdeklaration på de flesta livsmedelsförpackningar. Näringsdeklarationen måste innehålla uppgifter om mängden fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt som finns i produkten. Det måste också framgå hur mycket energi den ger.

 Läs också: Allt fler väljer bort konstgjord mat

 

"Bra för alla som vill göra medvetna val"
Den som vill kan även skriva mängden vitaminer och mineraler – men detta är inget krav, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
– Det här är bra nyheter för alla konsumenter som vill göra medvetna matval, säger Anna Wedholm Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett uttalande.

För många livsmedelsföretag innebär reglerna ingen stor förändring, eftersom de redan anger näringsdeklaration frivilligt.

Ska stå salt istället för natrium – och totalmängden socker måste specas
Näringsdeklarationen behöver inte alltid finnas med, men är bland annat obligatorisk på livsmedelsförpackningar som har ett näringspåstående. Det är ett påstående om att livsmedlet har särskilda näringsmässiga egenskaper. Exempel på näringspåståenden är "lågt energiinnehåll", "låg fetthalt" och "högt proteininnehåll".
En nyhet är att det ska stå mängd salt i stället för mängd natrium. En annan nyhet är att totalmängden sockerarter alltid ska anges. I totalmängden ingår både tillsatt socker och det socker som kan ingå naturligt som exempelvis fruktsocker eller mjölksocker.

► Läs också: Nordiskt samarbete för maxgräns för socker

Men – mängden tillsatt socker förblir ett mysterium...
Däremot framgår inte av näringsdeklarationen hur stor del av totalmängden sockerarter som är tillsatt socker.
Ungefär hur mycket tillsatt socker som finns i ett livsmedel går att ta reda på genom att jämföra näringsdeklarationen med ingrediensförteckningen, där ingredienserna måste anges i fallande skala.
Exempel på ingredienser i en produkt: vetemjöl, socker, mjölk, ägg, russin. I den totala mängden sockerarter i näringsdeklarationen ingår tillsatt socker men även mjölksocker från mjölken och fruktsocker från russinen. I exemplet står socker före mjölk och russin. Det betyder att tillsatt socker står för den största delen av den totala sockermängden i exemplet.

► Läs också: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom

 

Mat som inte behöver ha näringsdeklaration
Det krävs ingen näringsdeklaration för mat som serveras på restaurang eller säljs förpackad över disk. Det krävs inte heller näringsdeklaration för livsmedel som säljs på bondens marknad eller på liknande sätt.

Övergångsperiod
Övergångsregler gör att vissa livsmedel, till exempel de med lång hållbarhet, kan få säljas utan näringsdeklaration ett tag även efter den 13 december 2016.

Läs också: Vad innehåller maten – egentligen?

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Näringsdeklarationen beskriver livsmedlets innehåll av energi och näringsämnen, exempelvis fett, protein och kolhydrater.

Krav på produkter med ett näringspåstående
Näringsdeklarationen behöver inte alltid finnas med, men är bland annat obligatorisk på livsmedelsförpackningar som har ett näringspåstående. Det är ett påstående om att livsmedlet har särskilda näringsmässiga egenskaper. Exempel på näringspåståenden är "lågt energiinnehåll", "låg fetthalt" och "högt proteininnehåll".

Från och med den 13 december 2016 blir det obligatoriskt med en näringsdeklaration på de flesta livsmedelsförpackningar.

Två typer av näringsdeklaration:

1. En - från och med den 13 december 2016 - obligatorisk variant där innehållet av energi, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt deklareras.
2. En utförligare variant där den obligatoriska näringsdeklarationen frivilligt kompletteras med alla eller några av följande näringsämnen: enkelomättat fett, fleromättat fett, polyoler, stärkelse, fiber och de vitaminer och mineraler som finns uppställda i tabellen nedan.

Vitaminer och mineraler får anges om varan innehåller minst en viss procent av det dagliga referensintaget av vitaminer eller mineraler per 100 gram, 100 milliliter eller per portion (om förpackningen endast innehåller en portion). För drycker gäller att de ska innehålla minst sju procent och för övriga livsmedel minst 15 procent av det dagliga referensintaget.
Källa: Livsmedelsverket

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny undersökning: Därför har svenskarna magproblem

Hälsa

Fyra av fem svenskar har så stora problem med magen att det påverkar deras vardag. Stress uppges som den största orsaken följt av fet mat, för mycket mat, alkohol och oregelbundna måltider. Hälsobarometern har även inkluderat våra grannländer och i Finland har man mest ont i magen - 87 procent uppger att de lider av magproblem.

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

 

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

 

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.