Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Glad kvinna

Foto: Anette Sahlsten

Nu slipper Ewa sina täta migränanfall

Ewa Larsen

Ålder: 43 år.
Bor: Tönsberg, Norge.
Yrke: Lärare.
Familj: Man, två barn på 7 och 10 år, och en hund.
Så mår jag bra: Tar promenader i skogen, att gå på caféer, umgås med familjen, läsa matlagningsböcker och laga hälsosam mat.

För fem år sedan började Ewa Larsen få svår migrän var och varannan dag. Hon testade olika behandlingar, men det var först när hon provade coenzym Q10 som värken lindrades. Idag känner hon knappt av huvudvärken.

Ewa Larsen är 43 år. Hon bor i Tönsberg, en mindre stad en bit utanför Oslo, tillsammans med sin man och deras två barn. Hon är mån om sin hälsa, äter bra och rör på sig lite lagom. För fem år sedan fick hon migränanfall från en dag till en annan. Plötsligt hade hon svår huvudvärk, och kunde inte riktigt begripa varför.

– I början var det inte så besvärligt. Jag vaknade på morgonen och hade huvudvärk, och gick till jobbet som vanligt. Oftast släppte värken på eftermiddagen. Det tog nog ett halvår innan huvudvärken blev så kraftig att jag hade svårt att handskas med den och det var i samband med att det påverkade mitt vardagsliv negativt som jag började leta efter en effektiv behandling, säger Ewa Larsen.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har runt 15 procent av världens befolkning migrän. I Sverige lider en av fem kvinnor och ungefär var tionde man av migrän. I Norge har var tredje ungdom migrän.

 

LÄS OCKSÅ: Coenzym Q10 kan förebygga migränanfall

Frossa och feber

Migrän kan utlösas av viss mat och dryck som rödvin, starka ostar, citrusfrukter och choklad. Den kan också triggas av stress, sömnbrist och hormonförändringar – eller av starka parfymdofter. Vad som orsakar anfallen varierar stort bland den miljard människor världen över som lider av återkommande attacker.

Ewa lade märkte till att det var flera saker som triggade igång hennes migrän. Åt hon lite kolhydrater på kvällen så vaknade hon upp med migrän, och när hon helt avstod kolhydraterna blev värken inte lika kraftfull. Bara att ta en apelsin kunde utlösa migrän dagen efter. 

Blåste det extra mycket när hon var på väg hem från jobbet så kunde migränen hålla i sig i tre dagar. Och vissa nätter var migränen ett resultat av att hon sov dåligt när barnen vaknade och påkallade uppmärksamhet. Stress var en annan orsak som bidrog. När tempot var för högt blev hon ofta stel i nacken på kvällen och natten. Den stela nacken var ytterligare en bidragande orsak till migränen.

– Ett tag trodde jag att det kanske berodde på en hormon-obalans. Jag blev rekommenderad en hormonspiral, och satte in den trots att jag var skeptisk. Och jag hade rätt, den förändrade inte min migrän, säger Ewa som fick en infektion av spiralen och tog ut den efter ett halvår.

När migränen var som svårast satte hon sig i badkaret och släckte ljuset. Då lättade trycket i huvudet. Dessa morgnar fick också maken ta barnen till dagis. De tuffa anfallen kunde också innebära frossa och feber. 

– Tack och lov var det sällan det blev så jobbigt för mig. De vanliga syntetiska migränmedicinerna fungerade aldrig på mig. Jag fick kraftiga biverkningar med synförändringar och hög puls. Ibland svimmade jag.

 

LÄS OCKSÅ: Så behandlas migrän enligt österländsk medicin

Kombinationsmigrän

Ewa fortsatte sitt letande efter hjälp mot värken och provade på akupunktur, som hjälpte för stunden. Migränen försvann inte, men den blev mindre intensiv. Det blev dyrt i längden att gå på behandling två gånger i veckan, och eftersom det bara fungerade under kort tid letade Ewa Larsen vidare efter en mer bestående smärtlindring.

– Akupunktören upptäckte att ena näsgången var trång och det var anledningen till att jag ofta var täppt i näsan på den sidan. Den upptäckten ledde till att jag bokade tid hos doktorn och där scannade man mitt huvud. Men mot migränen fanns fortfarande ingen bra behandling.

Så provade hon medicinsk yoga, som hjälpte samma dag, men inte dagen efter. Hon gick till en kiropraktor för stelheten i nacken, och när nacken blev bättre blev anfallen lindrigare.

Vändningen kom för två år sedan när Ewa träffade en väninna från studietiden som även hon haft problem med migrän men tack vare en bok, skriven av en läkare, läst om att coenzym Q10 kan ha effekt på migrän. Samtidigt besökte hon ett privat specialistteam för att få hjälp. 

– Jag fick reda på att jag hade en typ av kombinationsmigrän. Huvudvärken kom på morgonen och klingade av på eftermiddagen. Jag klarade ju av mitt jobb och har sällan behövt stanna hemma. Men Q10 kändes spännande och det var efter att jag börjat ta dessa kapslar som huvudvärken äntligen försvann.

 

LÄS OCKSÅ: Lindra sprängande huvudvärk och migrän – 9 sätt!

Inte lika känslig för stress

Boken gav Ewa nycklarna att förändra sin kost. Hon märkte att hon inte tålde vete och uteslöt alla veteprodukter. En annan viktig faktor var att lägga sig vid samma tid varje kväll och att verkligen försöka låta bli att stressa, och att tacka nej till aktiviteter när hon kände att hon inte hann. 

– Jag minns att min man sa, efter kanske tre veckor med Q10, att jag inte varit dålig på ett tag. Dagarna med migrän blev betydligt färre. Första månaderna sjönk det från 15 till åtta dagar, anfallen var inte lika kraftiga och gick dessutom över snabbare. Nu kanske jag får ett kraftigt migränanfall med smärta en gång per kvartal och det är ju en enormt stor skillnad och hälsovinst.

Ewa berättar att hon har en faster i USA som är pensionerad sjuksköterska som berättade för henne att Q10 är en välkänd och populär hjärtmedicin.

– Tack vare Q10 spelar inte sol och vind någon roll längre. Inte heller gör det något att jag stressar eller att jag sover sämre vissa nätter. Det utlöser ingen migrän. Det jag är noga med är kosten – och förstås mina Q10-kapslar som jag tar i högre doser än den rekommenderade. När jag någon gång glömt Q10, då har migränen kommit tillbaka dagen efter. Så för mig är det tydligt att detta hjälper.

Av Inger Palm


Ewa Larsen

Ålder: 43 år.
Bor: Tönsberg, Norge.
Yrke: Lärare.
Familj: Man, två barn på 7 och 10 år, och en hund.
Så mår jag bra: Tar promenader i skogen, att gå på caféer, umgås med familjen, läsa matlagningsböcker och laga hälsosam mat.

Vad är Q10?

Q10 är ett coenzym som fungerar både som en antioxidant och är nödvändig för energiproduktionen i våra celler. Tarmen kan ha svårt att ta upp Q10 och i studier som jämfört olika preparat ser man stora skillnader i upptag. För att vara på den säkra sidan när det gäller upptag av Q10 är det en god idé att välja en välstuderad och dokumenterad Q10-produkt som Bio-Qinon Active Q10.

Brist på vitaminer
Migrän har länge förbryllat forskarna. Det går inte med säkerhet att säga vad smärtan beror på. Men forskarna kan vara en lösning på spåren. Ett forskningsprojekt som presenterats på American Headache Society visade en tydlig koppling mellan brist på vissa vitaminer och migrän. Otillräckligt med B2, D-vitamin, folat och Q10 kunde stimulera uppkomsten av en migränattack. I studien deltog 7 691 personer och deras vitaminnivåer mättes för att sedan jämföras med tendensen att få migrän. Analysen visade att fler kvinnor än män får migrän, vilket forskarna tror beror på att kvinnor i högre utsträckning reagerar på Q10-brist. Männen verkade reagera kraftigare på D-vitaminbrist. 

Antal anfall halverades
En studie från 2017 på 80 patienter med migrän visade att Q10 kan tas i förebyggande syfte för att lindra och förhindra migrän. Patienterna fick hälften så mycket migrän per månad när de tog 100 milligram Q10 dagligen. Även svårighetsgraden på värken och tiden som anfallen varade halverades. En placebostudie från 2018, som bestod av 45 kvinnor mellan 18 och 50 år, som hade migrän, visade att Q10 reducerade antalet migränattacker. Q10-gruppen hade lägre värden av TNF-alfa, ett signalämne som produceras när kroppen aktiveras i en inflammation. TNF-alfa drar igång produktionen av andra signalämnen och kan liknas vid en snöboll som är svår att stoppa när den väl satts i rullning. Q10-gruppen hade också lägre CGRP-nivåer. Tidigare har forskare kunnat visa att det finns ett starkt samband mellan frisättning av CGRP under en migränattack och hur svår värken blir.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.