Foto: Fotos 4 U

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Jacob Löthman

Ålder: 30 år.
Bor: Upplands Väsby.
Gör: Före detta bagare och numera konditor.
Familj: Sambo. Två chinchillor och två papegojungar.
Så mår jag bra: När jag gör andra människor glada och nöjda. Jag tycker om att jobba i mormors trädgård och göra henne glad. Jag samlar på speldosor och mekaniska urverk som jag meckar med till och från. 

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

Jacobs föräldrar förstod tidigt att något inte stämde med hans energi och bristande fokus och han fick en ovanligt tidig psykisk diagnos som innefattar både ADHD och Asperger, med ADHD som det dominerade beteendet. 

– När jag var i puberteten fick jag antidepressiv medicin plus Ritalin som är en ADHD-medicin. Den ena medicinen gjorde att jag tappade aptiten, därför åt jag mycket mat innan jag tog den. Kombinationen av dessa läkemedel hade också en laxerande och vätskedrivande effekt. Den störde tarmfloran på så sätt att jag alltid fick ont i magen efter att jag tagit medicinen, och efter en stund blev det en sådan fart på magen att jag var tvungen att rusa in på toaletten. Men när jag tömt magen så släppte smärtan. Att ha sanslöst ont i magen, kramper och diarréer blev något jag löste med god planering, säger Jacob.

 

Till diagnoserna hör också en känslomässig sårbarhet och depressiv läggning med svårigheter att finna mening med livet och högre självmordsbenägenhet. De känslomässiga törnarna är det som Jacob har haft svårast att handskas med. 

Att ha ont i magen blev till slut ett normaltillstånd, en smärta som flöt ihop med ett känslomässigt lite rörigt liv. Jacob anpassade livet efter hur magen uppförde sig och det betydde, och betyder, bland annat att alltid ha nära till en toalett.

LÄS OCKSÅ: Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Som natt och dag
Valet mellan att ta läkemedlen och ha ett fungerande liv men ont i magen – eller att ha känslomässigt kaos och en fungerande mage, var ändå ganska enkelt. 

– Jag minns så tydligt när jag fick min ADHD-medicin. Från att ha varit full med energi som jag inte visste hur jag skulle handskas med och tankar som ständigt snurrade, till att jag äntligen kunde koncentrera mig och tänka klart. Det var som natt och dag. Medicinen gav mig ett nytt liv, säger Jacob som gick ut gymnasiet med fullständiga betyg, och insåg att det bästa var att jobba med något fysiskt för att kanalisera energin. 

– Som liten kille spenderade jag somrarna hos farmor på Sandhamn. Där sprang jag ofta ut och in i bageriet och fick till och med hjälpa till ibland. Som betalning gav bagaren mig burkar att panta, säger Jacob.

– Den miljön blev bekant för mig och jag tyckte om den, därför började jag jobba som bagare efter gymnasiet och komvux. Men efter några år behövde företaget byta lokal och därför blev jag konditor och kassabiträde.

 

För nästan två år sedan, fick han en impuls att fråga efter ett receptfritt preparat för orolig mage. Han kom hem med en burk Lactovitals pro, en probiotisk produkt med runt 20 miljarder mjölksyrabakterier från tolv olika stammar. En av dem den väldokumenterade stammen, L. rhamnosus GG, med effekt på orolig mage.

– Jag hade inga större förväntningar, men jag var så himla trött på att alltid ha ont i magen. Jag är både en sökare och någon som aldrig ger upp, och jag hoppades väl att något skulle hända och det gjorde det verkligen med besked, berättar Jacob.

LÄS OCKSÅ: Problem med magen vanligt – varannan svensk har besvär

Svullnad nästan borta
Han började ta kapslarna när han var ledig eftersom han inte visste hur magen skulle reagera.

– Jag stod på balkongen i morgonrocken och plötsligt slog det mig att magen kändes bra. Jag blev så himla lycklig över att jag inte hade ont att jag började gråta. Efter 17 år av smärta och värk, buller och gaser så var det lugnt, riktigt lugnt och mjukt i magen.

Och magen är fortfarande lugn. Han kan få lite gaser och värk ibland och toalettbesöken är fortfarande täta, men det är skönt att kunna gå på fest och slippa en svullen mage. 

– Min diagnos betyder att jag har en nedsatt serotoninproduktion i hjärnan och lättare för att bli deprimerad. Jag har fått kämpa för att hålla mig ovanför vattenytan. 

 

LÄS OCKSÅ: Hjälp vid IBS och problemmage

Ett levande ekosystem
Att få ordning på magen blev ännu en delseger för Jacob I dag ser livet ljusare ut på många sätt. För några sedan träffade han kärleken och bor nu med sin pojkvän, sina chinchillor och papegojor i Upplands Väsby.

Han har tidigare haft svårt att känna empati för andra, men det har också förbättrats. Medicinen gör att han inte längre är extremt överaktiv. Han blir inte lika lätt arg och har lärt sig att kanalisera sin frustration i fysisk aktivitet. 

– Jag har förstått att tarmen är ett levande ekosystem och slutar man med mjölksyrabakterierna så försvinner allt det bra man byggt upp. Jag hoppas att magen alltid ska må så här bra.

Av Inger Palm


Jacob Löthman

Ålder: 30 år.
Bor: Upplands Väsby.
Gör: Före detta bagare och numera konditor.
Familj: Sambo. Två chinchillor och två papegojungar.
Så mår jag bra: När jag gör andra människor glada och nöjda. Jag tycker om att jobba i mormors trädgård och göra henne glad. Jag samlar på speldosor och mekaniska urverk som jag meckar med till och från. 

Lactovitalis pro

Den dominerande mjölksyrabakterien i Lactovitalis pro är Lactobacillus rhamnosus GG, som det finns en hel del dokumentation på: 

... L. rhamnosus GG kan lindra vissa typer av IBS och ulcerös kolit, men fler studier krävs.

... en pilotstudie från 2004 visade att mjölksyrabakterien lindrar tarminflammation hos barn med cystisk fibros. Sjukdomen ger ökad slemproduktion, vilket påverkar lungor, andning och ger mag-tarmkanalen svårigheter att tillgodogöra sig mat.

... ett pilotprojekt 2008 på vuxna patienter med cystisk fibros, visade att 13 av 20 fick en förbättrad avföring av mjölksyrabakterien.

... patienter med reumatoid artrit fick minskad svullnad i lederna och upplevde dem mjukare efter att ha tagit L. rhamnosus GG. Studien från 2003 pågick under ett år och var dubbelblind och placebokontrollerad.

... barn med atopiskt eksem fick lindring efter att ha intagit L. rhamnosus GG. Denna speciella stam verka kunna kan reducera tillväxten av patogena bakterier i tarmen, förbättra immunförsvaret och stabilisera tarmslemhinnan, vilket minskar risken för infektioner.

L. rhamnosus GG kan både minska risken för och reducera varaktigheten för akut diarré hos barn hos barn med en dag.

Probiotika 

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som i samband med att de bryter ner socker bildar mjölksyra. De har använts för att konservera mat och tillverka yoghurt och fil. Bakterierna tillhör vår normala tarmflora där de hjälper till att hålla magen i balans och skydda mot oönskade bakterier. Maten idag innehåller inte lika mycket mjölksyrabakterier som förr, därför kan vi behöva vi få i oss dem på annat sätt.

Mjölksyrabakterier är indelade i familjer, släkten, arter och stammar. Olika stammar av en bakterie har olika egenskaper. Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier som har visat positiva hälsoeffekter i kliniska studier, och de flesta probiotikasorter är mjölksyrabakterier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.