Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Fotos 4 U

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Jacob Löthman

Ålder: 30 år.
Bor: Upplands Väsby.
Gör: Före detta bagare och numera konditor.
Familj: Sambo. Två chinchillor och två papegojungar.
Så mår jag bra: När jag gör andra människor glada och nöjda. Jag tycker om att jobba i mormors trädgård och göra henne glad. Jag samlar på speldosor och mekaniska urverk som jag meckar med till och från. 

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

Jacobs föräldrar förstod tidigt att något inte stämde med hans energi och bristande fokus och han fick en ovanligt tidig psykisk diagnos som innefattar både ADHD och Asperger, med ADHD som det dominerade beteendet. 

– När jag var i puberteten fick jag antidepressiv medicin plus Ritalin som är en ADHD-medicin. Den ena medicinen gjorde att jag tappade aptiten, därför åt jag mycket mat innan jag tog den. Kombinationen av dessa läkemedel hade också en laxerande och vätskedrivande effekt. Den störde tarmfloran på så sätt att jag alltid fick ont i magen efter att jag tagit medicinen, och efter en stund blev det en sådan fart på magen att jag var tvungen att rusa in på toaletten. Men när jag tömt magen så släppte smärtan. Att ha sanslöst ont i magen, kramper och diarréer blev något jag löste med god planering, säger Jacob.

 

Till diagnoserna hör också en känslomässig sårbarhet och depressiv läggning med svårigheter att finna mening med livet och högre självmordsbenägenhet. De känslomässiga törnarna är det som Jacob har haft svårast att handskas med. 

Att ha ont i magen blev till slut ett normaltillstånd, en smärta som flöt ihop med ett känslomässigt lite rörigt liv. Jacob anpassade livet efter hur magen uppförde sig och det betydde, och betyder, bland annat att alltid ha nära till en toalett.

LÄS OCKSÅ: Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Som natt och dag
Valet mellan att ta läkemedlen och ha ett fungerande liv men ont i magen – eller att ha känslomässigt kaos och en fungerande mage, var ändå ganska enkelt. 

– Jag minns så tydligt när jag fick min ADHD-medicin. Från att ha varit full med energi som jag inte visste hur jag skulle handskas med och tankar som ständigt snurrade, till att jag äntligen kunde koncentrera mig och tänka klart. Det var som natt och dag. Medicinen gav mig ett nytt liv, säger Jacob som gick ut gymnasiet med fullständiga betyg, och insåg att det bästa var att jobba med något fysiskt för att kanalisera energin. 

– Som liten kille spenderade jag somrarna hos farmor på Sandhamn. Där sprang jag ofta ut och in i bageriet och fick till och med hjälpa till ibland. Som betalning gav bagaren mig burkar att panta, säger Jacob.

– Den miljön blev bekant för mig och jag tyckte om den, därför började jag jobba som bagare efter gymnasiet och komvux. Men efter några år behövde företaget byta lokal och därför blev jag konditor och kassabiträde.

 

För nästan två år sedan, fick han en impuls att fråga efter ett receptfritt preparat för orolig mage. Han kom hem med en burk Lactovitals pro, en probiotisk produkt med runt 20 miljarder mjölksyrabakterier från tolv olika stammar. En av dem den väldokumenterade stammen, L. rhamnosus GG, med effekt på orolig mage.

– Jag hade inga större förväntningar, men jag var så himla trött på att alltid ha ont i magen. Jag är både en sökare och någon som aldrig ger upp, och jag hoppades väl att något skulle hända och det gjorde det verkligen med besked, berättar Jacob.

LÄS OCKSÅ: Problem med magen vanligt – varannan svensk har besvär

Svullnad nästan borta
Han började ta kapslarna när han var ledig eftersom han inte visste hur magen skulle reagera.

– Jag stod på balkongen i morgonrocken och plötsligt slog det mig att magen kändes bra. Jag blev så himla lycklig över att jag inte hade ont att jag började gråta. Efter 17 år av smärta och värk, buller och gaser så var det lugnt, riktigt lugnt och mjukt i magen.

Och magen är fortfarande lugn. Han kan få lite gaser och värk ibland och toalettbesöken är fortfarande täta, men det är skönt att kunna gå på fest och slippa en svullen mage. 

– Min diagnos betyder att jag har en nedsatt serotoninproduktion i hjärnan och lättare för att bli deprimerad. Jag har fått kämpa för att hålla mig ovanför vattenytan. 

 

LÄS OCKSÅ: Hjälp vid IBS och problemmage

Ett levande ekosystem
Att få ordning på magen blev ännu en delseger för Jacob I dag ser livet ljusare ut på många sätt. För några sedan träffade han kärleken och bor nu med sin pojkvän, sina chinchillor och papegojor i Upplands Väsby.

Han har tidigare haft svårt att känna empati för andra, men det har också förbättrats. Medicinen gör att han inte längre är extremt överaktiv. Han blir inte lika lätt arg och har lärt sig att kanalisera sin frustration i fysisk aktivitet. 

– Jag har förstått att tarmen är ett levande ekosystem och slutar man med mjölksyrabakterierna så försvinner allt det bra man byggt upp. Jag hoppas att magen alltid ska må så här bra.

Av Inger Palm


Jacob Löthman

Ålder: 30 år.
Bor: Upplands Väsby.
Gör: Före detta bagare och numera konditor.
Familj: Sambo. Två chinchillor och två papegojungar.
Så mår jag bra: När jag gör andra människor glada och nöjda. Jag tycker om att jobba i mormors trädgård och göra henne glad. Jag samlar på speldosor och mekaniska urverk som jag meckar med till och från. 

Lactovitalis pro

Den dominerande mjölksyrabakterien i Lactovitalis pro är Lactobacillus rhamnosus GG, som det finns en hel del dokumentation på: 

... L. rhamnosus GG kan lindra vissa typer av IBS och ulcerös kolit, men fler studier krävs.

... en pilotstudie från 2004 visade att mjölksyrabakterien lindrar tarminflammation hos barn med cystisk fibros. Sjukdomen ger ökad slemproduktion, vilket påverkar lungor, andning och ger mag-tarmkanalen svårigheter att tillgodogöra sig mat.

... ett pilotprojekt 2008 på vuxna patienter med cystisk fibros, visade att 13 av 20 fick en förbättrad avföring av mjölksyrabakterien.

... patienter med reumatoid artrit fick minskad svullnad i lederna och upplevde dem mjukare efter att ha tagit L. rhamnosus GG. Studien från 2003 pågick under ett år och var dubbelblind och placebokontrollerad.

... barn med atopiskt eksem fick lindring efter att ha intagit L. rhamnosus GG. Denna speciella stam verka kunna kan reducera tillväxten av patogena bakterier i tarmen, förbättra immunförsvaret och stabilisera tarmslemhinnan, vilket minskar risken för infektioner.

L. rhamnosus GG kan både minska risken för och reducera varaktigheten för akut diarré hos barn hos barn med en dag.

Probiotika 

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som i samband med att de bryter ner socker bildar mjölksyra. De har använts för att konservera mat och tillverka yoghurt och fil. Bakterierna tillhör vår normala tarmflora där de hjälper till att hålla magen i balans och skydda mot oönskade bakterier. Maten idag innehåller inte lika mycket mjölksyrabakterier som förr, därför kan vi behöva vi få i oss dem på annat sätt.

Mjölksyrabakterier är indelade i familjer, släkten, arter och stammar. Olika stammar av en bakterie har olika egenskaper. Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier som har visat positiva hälsoeffekter i kliniska studier, och de flesta probiotikasorter är mjölksyrabakterier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.