Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Fotos 4 U

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Jacob Löthman

Ålder: 30 år.
Bor: Upplands Väsby.
Gör: Före detta bagare och numera konditor.
Familj: Sambo. Två chinchillor och två papegojungar.
Så mår jag bra: När jag gör andra människor glada och nöjda. Jag tycker om att jobba i mormors trädgård och göra henne glad. Jag samlar på speldosor och mekaniska urverk som jag meckar med till och från. 

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

Jacobs föräldrar förstod tidigt att något inte stämde med hans energi och bristande fokus och han fick en ovanligt tidig psykisk diagnos som innefattar både ADHD och Asperger, med ADHD som det dominerade beteendet. 

– När jag var i puberteten fick jag antidepressiv medicin plus Ritalin som är en ADHD-medicin. Den ena medicinen gjorde att jag tappade aptiten, därför åt jag mycket mat innan jag tog den. Kombinationen av dessa läkemedel hade också en laxerande och vätskedrivande effekt. Den störde tarmfloran på så sätt att jag alltid fick ont i magen efter att jag tagit medicinen, och efter en stund blev det en sådan fart på magen att jag var tvungen att rusa in på toaletten. Men när jag tömt magen så släppte smärtan. Att ha sanslöst ont i magen, kramper och diarréer blev något jag löste med god planering, säger Jacob.

 

Till diagnoserna hör också en känslomässig sårbarhet och depressiv läggning med svårigheter att finna mening med livet och högre självmordsbenägenhet. De känslomässiga törnarna är det som Jacob har haft svårast att handskas med. 

Att ha ont i magen blev till slut ett normaltillstånd, en smärta som flöt ihop med ett känslomässigt lite rörigt liv. Jacob anpassade livet efter hur magen uppförde sig och det betydde, och betyder, bland annat att alltid ha nära till en toalett.

LÄS OCKSÅ: Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Som natt och dag
Valet mellan att ta läkemedlen och ha ett fungerande liv men ont i magen – eller att ha känslomässigt kaos och en fungerande mage, var ändå ganska enkelt. 

– Jag minns så tydligt när jag fick min ADHD-medicin. Från att ha varit full med energi som jag inte visste hur jag skulle handskas med och tankar som ständigt snurrade, till att jag äntligen kunde koncentrera mig och tänka klart. Det var som natt och dag. Medicinen gav mig ett nytt liv, säger Jacob som gick ut gymnasiet med fullständiga betyg, och insåg att det bästa var att jobba med något fysiskt för att kanalisera energin. 

– Som liten kille spenderade jag somrarna hos farmor på Sandhamn. Där sprang jag ofta ut och in i bageriet och fick till och med hjälpa till ibland. Som betalning gav bagaren mig burkar att panta, säger Jacob.

– Den miljön blev bekant för mig och jag tyckte om den, därför började jag jobba som bagare efter gymnasiet och komvux. Men efter några år behövde företaget byta lokal och därför blev jag konditor och kassabiträde.

 

För nästan två år sedan, fick han en impuls att fråga efter ett receptfritt preparat för orolig mage. Han kom hem med en burk Lactovitals pro, en probiotisk produkt med runt 20 miljarder mjölksyrabakterier från tolv olika stammar. En av dem den väldokumenterade stammen, L. rhamnosus GG, med effekt på orolig mage.

– Jag hade inga större förväntningar, men jag var så himla trött på att alltid ha ont i magen. Jag är både en sökare och någon som aldrig ger upp, och jag hoppades väl att något skulle hända och det gjorde det verkligen med besked, berättar Jacob.

LÄS OCKSÅ: Problem med magen vanligt – varannan svensk har besvär

Svullnad nästan borta
Han började ta kapslarna när han var ledig eftersom han inte visste hur magen skulle reagera.

– Jag stod på balkongen i morgonrocken och plötsligt slog det mig att magen kändes bra. Jag blev så himla lycklig över att jag inte hade ont att jag började gråta. Efter 17 år av smärta och värk, buller och gaser så var det lugnt, riktigt lugnt och mjukt i magen.

Och magen är fortfarande lugn. Han kan få lite gaser och värk ibland och toalettbesöken är fortfarande täta, men det är skönt att kunna gå på fest och slippa en svullen mage. 

– Min diagnos betyder att jag har en nedsatt serotoninproduktion i hjärnan och lättare för att bli deprimerad. Jag har fått kämpa för att hålla mig ovanför vattenytan. 

 

LÄS OCKSÅ: Hjälp vid IBS och problemmage

Ett levande ekosystem
Att få ordning på magen blev ännu en delseger för Jacob I dag ser livet ljusare ut på många sätt. För några sedan träffade han kärleken och bor nu med sin pojkvän, sina chinchillor och papegojor i Upplands Väsby.

Han har tidigare haft svårt att känna empati för andra, men det har också förbättrats. Medicinen gör att han inte längre är extremt överaktiv. Han blir inte lika lätt arg och har lärt sig att kanalisera sin frustration i fysisk aktivitet. 

– Jag har förstått att tarmen är ett levande ekosystem och slutar man med mjölksyrabakterierna så försvinner allt det bra man byggt upp. Jag hoppas att magen alltid ska må så här bra.

Av Inger Palm


Jacob Löthman

Ålder: 30 år.
Bor: Upplands Väsby.
Gör: Före detta bagare och numera konditor.
Familj: Sambo. Två chinchillor och två papegojungar.
Så mår jag bra: När jag gör andra människor glada och nöjda. Jag tycker om att jobba i mormors trädgård och göra henne glad. Jag samlar på speldosor och mekaniska urverk som jag meckar med till och från. 

Lactovitalis pro

Den dominerande mjölksyrabakterien i Lactovitalis pro är Lactobacillus rhamnosus GG, som det finns en hel del dokumentation på: 

... L. rhamnosus GG kan lindra vissa typer av IBS och ulcerös kolit, men fler studier krävs.

... en pilotstudie från 2004 visade att mjölksyrabakterien lindrar tarminflammation hos barn med cystisk fibros. Sjukdomen ger ökad slemproduktion, vilket påverkar lungor, andning och ger mag-tarmkanalen svårigheter att tillgodogöra sig mat.

... ett pilotprojekt 2008 på vuxna patienter med cystisk fibros, visade att 13 av 20 fick en förbättrad avföring av mjölksyrabakterien.

... patienter med reumatoid artrit fick minskad svullnad i lederna och upplevde dem mjukare efter att ha tagit L. rhamnosus GG. Studien från 2003 pågick under ett år och var dubbelblind och placebokontrollerad.

... barn med atopiskt eksem fick lindring efter att ha intagit L. rhamnosus GG. Denna speciella stam verka kunna kan reducera tillväxten av patogena bakterier i tarmen, förbättra immunförsvaret och stabilisera tarmslemhinnan, vilket minskar risken för infektioner.

L. rhamnosus GG kan både minska risken för och reducera varaktigheten för akut diarré hos barn hos barn med en dag.

Probiotika 

Mjölksyrabakterier är ett samlingsnamn för mikroorganismer som i samband med att de bryter ner socker bildar mjölksyra. De har använts för att konservera mat och tillverka yoghurt och fil. Bakterierna tillhör vår normala tarmflora där de hjälper till att hålla magen i balans och skydda mot oönskade bakterier. Maten idag innehåller inte lika mycket mjölksyrabakterier som förr, därför kan vi behöva vi få i oss dem på annat sätt.

Mjölksyrabakterier är indelade i familjer, släkten, arter och stammar. Olika stammar av en bakterie har olika egenskaper. Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier som har visat positiva hälsoeffekter i kliniska studier, och de flesta probiotikasorter är mjölksyrabakterier.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.