Foto: Pia Nordlander

Nu slipper Teresa krypningar i benen – och får sova hela natten

Teresa Hamberg

Ålder: 66 år.
Bor: Västerås.
Gör: Pensionär, men jobbar fortfarande som frisör då och då.
Familj: Tre vuxna barn och tre barnbarn.
Så mår jag bra: Vattengymnastik en gång i veckan och promenader är skönt. Att få vara med barnbarnen är väldigt roligt och så gillar jag att jobba lite när jag känner för det.

Upp till tolv gånger per natt kunde Teresa vara tvungen att gå upp och sträcka på benen för att det kröp under huden. När hon fick tips om en kräm provade hon direkt och redan efter första påstrykningen så försvann myrkrypningarna.

När Teresa svarar i telefon är hon på språng. Trots att klockan är närmare två på eftermiddagen så är det en sen lunch med en kollega som hägrar. På pappret är hon pensionär men hon jobbar fortfarande lite nu och då, bara för att hon kan och vill.
– Jag är frisör och det är inte ett yrke man bara slutar med. Jag har så många fina kunder som jag har relation till så jag klipper fortfarande, även om jag har dragit ner på tiden. Det vill jag inte riktigt sluta med ännu, säger hon.

Men det är också många år bakom frisörstolen som gjort att hon fått problem med sina ben och speciellt vaderna. Att stå och gå hela dagarna, har gjort att trycket på benen varit konstant och för tio år sedan opererade hon bort ganska svåra åderbråck som en följd av det.

 

LÄS OCKSÅ: Lymfan – det bortglömda systemet 

Sämre mikrocirkulation
Både före och efter operationen hade hon de otäcka myrkrypningarna som kommer i samband med sämre mikrocirkulation. Det blev bättre under en period efter operationen, men sedan återkom krypningarna och blev bara värre.
– Att gå upp varje timme hela natten är fruktansvärt jobbigt och jag höll på sådär i nästan ett halvår. Om jag inte gick upp så fick jag till slut sendrag som gjorde ont. Jag var jättetrött hela dagarna och det påverkar allt – humör, hur man mår... Ja, allt!

Provade magnesium
Hon provade allt hon kunde tänka sig. När någon rekommenderade magnesium köpte hon det och åt under en period, men det hjälpte inte alls. Hon gick till läkare som skrev ut receptbelagd medicin, men när hon läste bipacksedeln så bestämde hon sig för att inte ta den. Biverkningarna var för många och för svåra.
– Jag kände själv att jag gnällde och klagade, och det var inte roligt, för sådan är inte jag, skrattar Teresa.

Teresas bror har samma besvär och löser det med stödstrumpor som går ner över hälen men lämnar tån öppen. Hennes mamma hade det också, men Teresa tror inte att mamman fick någon hjälp alls med sina besvär – det fanns kanske inget bra alternativ.
– Mamma fick nog bara leva med det. Jag kan ju bara tänka mig hur jobbigt hon hade det, säger Teresa och skakar på huvudet.

LÄS OCKSÅ: Fakta om restless legs

Tips från granne
Teresas hade förutom krypningarna problem med åderbråck som var stora och fula och på vissa ställen under vaderna hade ådrorna blivit till stora knölar som gjorde ont och spände. Efter en traditionell stripping-operation, där man tar bort det yttersta lagret av ådror, så försvann de knöliga ådrorna och under ganska lång tid försvann också myrkrypningarna. Men så kom de tillbaka och sömnen blev störd.

Det var till sist grannen som kom med lösningen. De började prata och Teresa kunde inte låta bli att beklaga sig lite över sin dåliga sömn och sina ben.
– Hon är bra på kosttillskott och brukar rekommendera tillskott ibland. Den här gången var det Provena Plus som hon tipsade om. Jag var tvungen att ta en bild på den och sedan gick jag direkt till hälsokost-affären, visade bilden och frågade om de hade den. Jag köpte en tub direkt, säger Teresa.

 

LÄS OCKSÅ: Jag har restless legs – hur kan jag få hjälp. Experten svarar

Sov hela natten
Hon är inte rädd att prova nya saker och om det här kunde hjälpa henne så var hon beredd att prova. Ja, hon kunde nog prova vad som helst, kändes det som, bara hon fick sova. Hon kom hem på eftermiddagen och smörjde genast in en gång.
– Jag kunde inte fatta det, men jag sov hela natten! Jag vaknade på morgonen och förstod inte vad som hänt, det var helt fantastiskt och jag tänkte att det här var det bästa som min granne rekommenderat, säger Teresa.

Idag har det gått några månader och Teresa har fortfarande inte fått tillbaka några myrkrypningar. Hon kan stå bakom frisörstolen de timmar hon själv vill och när barnbarnen kommer på besök så är det inga problem att leka.
– Nu när jag är barnvakt så är jag mycket rörligare. Jag kan stå på knä och det är också på grund av salvan. Det spänner inte och drar längre. Jag får inga sendrag, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Brist på järn och B12 gav myrkrypningar 

"Osynlig stödstrumpa"
Varje kväll smörjer hon in sig med krämen. Egentligen ska hon smörja morgon och kväll men hon har märkt att det inte behövs, det räcker med en gång.
– Jag vet inte vad det är i salvan som gör att jag inte får de här myrkrypningarna och sover så bra, men det struntar jag i. Det fungerar alldeles för bra för att jag ska sluta med det, skrattar Teresa.
Provena Plus är en kräm som också kallas en osynlig stödstrumpa eftersom innehållet i den ger avlastning för trötta och tunga fötter och ben . Alunmineralkomplexet i krämen har en sammandragande effekt och svalkar benen. Den innehåller också vinbladsextrakt som har en antioxidativ effekt på benen.

Av Jessika Devert


Teresa Hamberg

Ålder: 66 år.
Bor: Västerås.
Gör: Pensionär, men jobbar fortfarande som frisör då och då.
Familj: Tre vuxna barn och tre barnbarn.
Så mår jag bra: Vattengymnastik en gång i veckan och promenader är skönt. Att få vara med barnbarnen är väldigt roligt och så gillar jag att jobba lite när jag känner för det.

Restless legs

…är ett syndrom som också kallas Willis-Ekboms sjukdom. Det drabbar upp till 15 procent av befolkningen, mest kvinnor. Forskare misstänker att det beror på att mikrocirkulationen går ner på kvällar och nätter och därför börjar det kännas som om man har myrkrypningar under huden som gör att man måste röra på benen eller armarna för att få bort det. Vissa har så våra besvär att de vaknar av dem på nätterna. Bakomliggande orsaker kan vara järnbrist, njursvikt, diabetes, reumatiska sjukdom eller annan sjukdom. Ibland kommer det som en biverkning av vissa läkemedel, till exempel antidepressiva läkemedel eller läkemedel mot epilepsi. Magnesium kan hjälpa men om man har väldigt svår form av restless legs så kan man få läkemedel utskrivet av läkare.
Enkla tips mot myrkrypningar:
• Massage
• Motion, som sätter fart på cirkulationen. Inte hård träning för det kan förvärra symtomen, men en kvällspromenad innan läggdags kan fungera
• Att duscha med växelvis varmt och kallt vatten
• En värmedyna på utsatt område
• Regelbunden sömn och ett svalt sovrum

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

 

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

 

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

 

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

 

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.