Foto: Pia Nordlander

Nu slipper Teresa krypningar i benen – och får sova hela natten

Teresa Hamberg

Ålder: 66 år.
Bor: Västerås.
Gör: Pensionär, men jobbar fortfarande som frisör då och då.
Familj: Tre vuxna barn och tre barnbarn.
Så mår jag bra: Vattengymnastik en gång i veckan och promenader är skönt. Att få vara med barnbarnen är väldigt roligt och så gillar jag att jobba lite när jag känner för det.

Upp till tolv gånger per natt kunde Teresa vara tvungen att gå upp och sträcka på benen för att det kröp under huden. När hon fick tips om en kräm provade hon direkt och redan efter första påstrykningen så försvann myrkrypningarna.

När Teresa svarar i telefon är hon på språng. Trots att klockan är närmare två på eftermiddagen så är det en sen lunch med en kollega som hägrar. På pappret är hon pensionär men hon jobbar fortfarande lite nu och då, bara för att hon kan och vill.
– Jag är frisör och det är inte ett yrke man bara slutar med. Jag har så många fina kunder som jag har relation till så jag klipper fortfarande, även om jag har dragit ner på tiden. Det vill jag inte riktigt sluta med ännu, säger hon.

Men det är också många år bakom frisörstolen som gjort att hon fått problem med sina ben och speciellt vaderna. Att stå och gå hela dagarna, har gjort att trycket på benen varit konstant och för tio år sedan opererade hon bort ganska svåra åderbråck som en följd av det.

 

LÄS OCKSÅ: Lymfan – det bortglömda systemet 

Sämre mikrocirkulation
Både före och efter operationen hade hon de otäcka myrkrypningarna som kommer i samband med sämre mikrocirkulation. Det blev bättre under en period efter operationen, men sedan återkom krypningarna och blev bara värre.
– Att gå upp varje timme hela natten är fruktansvärt jobbigt och jag höll på sådär i nästan ett halvår. Om jag inte gick upp så fick jag till slut sendrag som gjorde ont. Jag var jättetrött hela dagarna och det påverkar allt – humör, hur man mår... Ja, allt!

Provade magnesium
Hon provade allt hon kunde tänka sig. När någon rekommenderade magnesium köpte hon det och åt under en period, men det hjälpte inte alls. Hon gick till läkare som skrev ut receptbelagd medicin, men när hon läste bipacksedeln så bestämde hon sig för att inte ta den. Biverkningarna var för många och för svåra.
– Jag kände själv att jag gnällde och klagade, och det var inte roligt, för sådan är inte jag, skrattar Teresa.

Teresas bror har samma besvär och löser det med stödstrumpor som går ner över hälen men lämnar tån öppen. Hennes mamma hade det också, men Teresa tror inte att mamman fick någon hjälp alls med sina besvär – det fanns kanske inget bra alternativ.
– Mamma fick nog bara leva med det. Jag kan ju bara tänka mig hur jobbigt hon hade det, säger Teresa och skakar på huvudet.

LÄS OCKSÅ: Fakta om restless legs

Tips från granne
Teresas hade förutom krypningarna problem med åderbråck som var stora och fula och på vissa ställen under vaderna hade ådrorna blivit till stora knölar som gjorde ont och spände. Efter en traditionell stripping-operation, där man tar bort det yttersta lagret av ådror, så försvann de knöliga ådrorna och under ganska lång tid försvann också myrkrypningarna. Men så kom de tillbaka och sömnen blev störd.

Det var till sist grannen som kom med lösningen. De började prata och Teresa kunde inte låta bli att beklaga sig lite över sin dåliga sömn och sina ben.
– Hon är bra på kosttillskott och brukar rekommendera tillskott ibland. Den här gången var det Provena Plus som hon tipsade om. Jag var tvungen att ta en bild på den och sedan gick jag direkt till hälsokost-affären, visade bilden och frågade om de hade den. Jag köpte en tub direkt, säger Teresa.

 

LÄS OCKSÅ: Jag har restless legs – hur kan jag få hjälp. Experten svarar

Sov hela natten
Hon är inte rädd att prova nya saker och om det här kunde hjälpa henne så var hon beredd att prova. Ja, hon kunde nog prova vad som helst, kändes det som, bara hon fick sova. Hon kom hem på eftermiddagen och smörjde genast in en gång.
– Jag kunde inte fatta det, men jag sov hela natten! Jag vaknade på morgonen och förstod inte vad som hänt, det var helt fantastiskt och jag tänkte att det här var det bästa som min granne rekommenderat, säger Teresa.

Idag har det gått några månader och Teresa har fortfarande inte fått tillbaka några myrkrypningar. Hon kan stå bakom frisörstolen de timmar hon själv vill och när barnbarnen kommer på besök så är det inga problem att leka.
– Nu när jag är barnvakt så är jag mycket rörligare. Jag kan stå på knä och det är också på grund av salvan. Det spänner inte och drar längre. Jag får inga sendrag, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Brist på järn och B12 gav myrkrypningar 

"Osynlig stödstrumpa"
Varje kväll smörjer hon in sig med krämen. Egentligen ska hon smörja morgon och kväll men hon har märkt att det inte behövs, det räcker med en gång.
– Jag vet inte vad det är i salvan som gör att jag inte får de här myrkrypningarna och sover så bra, men det struntar jag i. Det fungerar alldeles för bra för att jag ska sluta med det, skrattar Teresa.
Provena Plus är en kräm som också kallas en osynlig stödstrumpa eftersom innehållet i den ger avlastning för trötta och tunga fötter och ben . Alunmineralkomplexet i krämen har en sammandragande effekt och svalkar benen. Den innehåller också vinbladsextrakt som har en antioxidativ effekt på benen.

Av Jessika Devert


Teresa Hamberg

Ålder: 66 år.
Bor: Västerås.
Gör: Pensionär, men jobbar fortfarande som frisör då och då.
Familj: Tre vuxna barn och tre barnbarn.
Så mår jag bra: Vattengymnastik en gång i veckan och promenader är skönt. Att få vara med barnbarnen är väldigt roligt och så gillar jag att jobba lite när jag känner för det.

Restless legs

…är ett syndrom som också kallas Willis-Ekboms sjukdom. Det drabbar upp till 15 procent av befolkningen, mest kvinnor. Forskare misstänker att det beror på att mikrocirkulationen går ner på kvällar och nätter och därför börjar det kännas som om man har myrkrypningar under huden som gör att man måste röra på benen eller armarna för att få bort det. Vissa har så våra besvär att de vaknar av dem på nätterna. Bakomliggande orsaker kan vara järnbrist, njursvikt, diabetes, reumatiska sjukdom eller annan sjukdom. Ibland kommer det som en biverkning av vissa läkemedel, till exempel antidepressiva läkemedel eller läkemedel mot epilepsi. Magnesium kan hjälpa men om man har väldigt svår form av restless legs så kan man få läkemedel utskrivet av läkare.
Enkla tips mot myrkrypningar:
• Massage
• Motion, som sätter fart på cirkulationen. Inte hård träning för det kan förvärra symtomen, men en kvällspromenad innan läggdags kan fungera
• Att duscha med växelvis varmt och kallt vatten
• En värmedyna på utsatt område
• Regelbunden sömn och ett svalt sovrum

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

 

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

 

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.