Nu slipper Teresa krypningar i benen – och får sova hela natten | Kurera.se

Foto: Pia Nordlander

Nu slipper Teresa krypningar i benen – och får sova hela natten

Teresa Hamberg

Ålder: 66 år.
Bor: Västerås.
Gör: Pensionär, men jobbar fortfarande som frisör då och då.
Familj: Tre vuxna barn och tre barnbarn.
Så mår jag bra: Vattengymnastik en gång i veckan och promenader är skönt. Att få vara med barnbarnen är väldigt roligt och så gillar jag att jobba lite när jag känner för det.

Upp till tolv gånger per natt kunde Teresa vara tvungen att gå upp och sträcka på benen för att det kröp under huden. När hon fick tips om en kräm provade hon direkt och redan efter första påstrykningen så försvann myrkrypningarna.

När Teresa svarar i telefon är hon på språng. Trots att klockan är närmare två på eftermiddagen så är det en sen lunch med en kollega som hägrar. På pappret är hon pensionär men hon jobbar fortfarande lite nu och då, bara för att hon kan och vill.
– Jag är frisör och det är inte ett yrke man bara slutar med. Jag har så många fina kunder som jag har relation till så jag klipper fortfarande, även om jag har dragit ner på tiden. Det vill jag inte riktigt sluta med ännu, säger hon.

Men det är också många år bakom frisörstolen som gjort att hon fått problem med sina ben och speciellt vaderna. Att stå och gå hela dagarna, har gjort att trycket på benen varit konstant och för tio år sedan opererade hon bort ganska svåra åderbråck som en följd av det.

 

LÄS OCKSÅ: Lymfan – det bortglömda systemet 

Sämre mikrocirkulation
Både före och efter operationen hade hon de otäcka myrkrypningarna som kommer i samband med sämre mikrocirkulation. Det blev bättre under en period efter operationen, men sedan återkom krypningarna och blev bara värre.
– Att gå upp varje timme hela natten är fruktansvärt jobbigt och jag höll på sådär i nästan ett halvår. Om jag inte gick upp så fick jag till slut sendrag som gjorde ont. Jag var jättetrött hela dagarna och det påverkar allt – humör, hur man mår... Ja, allt!

Provade magnesium
Hon provade allt hon kunde tänka sig. När någon rekommenderade magnesium köpte hon det och åt under en period, men det hjälpte inte alls. Hon gick till läkare som skrev ut receptbelagd medicin, men när hon läste bipacksedeln så bestämde hon sig för att inte ta den. Biverkningarna var för många och för svåra.
– Jag kände själv att jag gnällde och klagade, och det var inte roligt, för sådan är inte jag, skrattar Teresa.

Teresas bror har samma besvär och löser det med stödstrumpor som går ner över hälen men lämnar tån öppen. Hennes mamma hade det också, men Teresa tror inte att mamman fick någon hjälp alls med sina besvär – det fanns kanske inget bra alternativ.
– Mamma fick nog bara leva med det. Jag kan ju bara tänka mig hur jobbigt hon hade det, säger Teresa och skakar på huvudet.

LÄS OCKSÅ: Fakta om restless legs

Tips från granne
Teresas hade förutom krypningarna problem med åderbråck som var stora och fula och på vissa ställen under vaderna hade ådrorna blivit till stora knölar som gjorde ont och spände. Efter en traditionell stripping-operation, där man tar bort det yttersta lagret av ådror, så försvann de knöliga ådrorna och under ganska lång tid försvann också myrkrypningarna. Men så kom de tillbaka och sömnen blev störd.

Det var till sist grannen som kom med lösningen. De började prata och Teresa kunde inte låta bli att beklaga sig lite över sin dåliga sömn och sina ben.
– Hon är bra på kosttillskott och brukar rekommendera tillskott ibland. Den här gången var det Provena Plus som hon tipsade om. Jag var tvungen att ta en bild på den och sedan gick jag direkt till hälsokost-affären, visade bilden och frågade om de hade den. Jag köpte en tub direkt, säger Teresa.

 

LÄS OCKSÅ: Jag har restless legs – hur kan jag få hjälp. Experten svarar

Sov hela natten
Hon är inte rädd att prova nya saker och om det här kunde hjälpa henne så var hon beredd att prova. Ja, hon kunde nog prova vad som helst, kändes det som, bara hon fick sova. Hon kom hem på eftermiddagen och smörjde genast in en gång.
– Jag kunde inte fatta det, men jag sov hela natten! Jag vaknade på morgonen och förstod inte vad som hänt, det var helt fantastiskt och jag tänkte att det här var det bästa som min granne rekommenderat, säger Teresa.

Idag har det gått några månader och Teresa har fortfarande inte fått tillbaka några myrkrypningar. Hon kan stå bakom frisörstolen de timmar hon själv vill och när barnbarnen kommer på besök så är det inga problem att leka.
– Nu när jag är barnvakt så är jag mycket rörligare. Jag kan stå på knä och det är också på grund av salvan. Det spänner inte och drar längre. Jag får inga sendrag, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Brist på järn och B12 gav myrkrypningar 

"Osynlig stödstrumpa"
Varje kväll smörjer hon in sig med krämen. Egentligen ska hon smörja morgon och kväll men hon har märkt att det inte behövs, det räcker med en gång.
– Jag vet inte vad det är i salvan som gör att jag inte får de här myrkrypningarna och sover så bra, men det struntar jag i. Det fungerar alldeles för bra för att jag ska sluta med det, skrattar Teresa.
Provena Plus är en kräm som också kallas en osynlig stödstrumpa eftersom innehållet i den ger avlastning för trötta och tunga fötter och ben . Alunmineralkomplexet i krämen har en sammandragande effekt och svalkar benen. Den innehåller också vinbladsextrakt som har en antioxidativ effekt på benen.

Av Jessika Devert


Teresa Hamberg

Ålder: 66 år.
Bor: Västerås.
Gör: Pensionär, men jobbar fortfarande som frisör då och då.
Familj: Tre vuxna barn och tre barnbarn.
Så mår jag bra: Vattengymnastik en gång i veckan och promenader är skönt. Att få vara med barnbarnen är väldigt roligt och så gillar jag att jobba lite när jag känner för det.

Restless legs

…är ett syndrom som också kallas Willis-Ekboms sjukdom. Det drabbar upp till 15 procent av befolkningen, mest kvinnor. Forskare misstänker att det beror på att mikrocirkulationen går ner på kvällar och nätter och därför börjar det kännas som om man har myrkrypningar under huden som gör att man måste röra på benen eller armarna för att få bort det. Vissa har så våra besvär att de vaknar av dem på nätterna. Bakomliggande orsaker kan vara järnbrist, njursvikt, diabetes, reumatiska sjukdom eller annan sjukdom. Ibland kommer det som en biverkning av vissa läkemedel, till exempel antidepressiva läkemedel eller läkemedel mot epilepsi. Magnesium kan hjälpa men om man har väldigt svår form av restless legs så kan man få läkemedel utskrivet av läkare.
Enkla tips mot myrkrypningar:
• Massage
• Motion, som sätter fart på cirkulationen. Inte hård träning för det kan förvärra symtomen, men en kvällspromenad innan läggdags kan fungera
• Att duscha med växelvis varmt och kallt vatten
• En värmedyna på utsatt område
• Regelbunden sömn och ett svalt sovrum

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

 

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

 

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

 

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.