Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Pia Nordlander

Nu slipper Teresa krypningar i benen – och får sova hela natten

Teresa Hamberg

Ålder: 66 år.
Bor: Västerås.
Gör: Pensionär, men jobbar fortfarande som frisör då och då.
Familj: Tre vuxna barn och tre barnbarn.
Så mår jag bra: Vattengymnastik en gång i veckan och promenader är skönt. Att få vara med barnbarnen är väldigt roligt och så gillar jag att jobba lite när jag känner för det.

Upp till tolv gånger per natt kunde Teresa vara tvungen att gå upp och sträcka på benen för att det kröp under huden. När hon fick tips om en kräm provade hon direkt och redan efter första påstrykningen så försvann myrkrypningarna.

När Teresa svarar i telefon är hon på språng. Trots att klockan är närmare två på eftermiddagen så är det en sen lunch med en kollega som hägrar. På pappret är hon pensionär men hon jobbar fortfarande lite nu och då, bara för att hon kan och vill.
– Jag är frisör och det är inte ett yrke man bara slutar med. Jag har så många fina kunder som jag har relation till så jag klipper fortfarande, även om jag har dragit ner på tiden. Det vill jag inte riktigt sluta med ännu, säger hon.

Men det är också många år bakom frisörstolen som gjort att hon fått problem med sina ben och speciellt vaderna. Att stå och gå hela dagarna, har gjort att trycket på benen varit konstant och för tio år sedan opererade hon bort ganska svåra åderbråck som en följd av det.

 

LÄS OCKSÅ: Lymfan – det bortglömda systemet 

Sämre mikrocirkulation
Både före och efter operationen hade hon de otäcka myrkrypningarna som kommer i samband med sämre mikrocirkulation. Det blev bättre under en period efter operationen, men sedan återkom krypningarna och blev bara värre.
– Att gå upp varje timme hela natten är fruktansvärt jobbigt och jag höll på sådär i nästan ett halvår. Om jag inte gick upp så fick jag till slut sendrag som gjorde ont. Jag var jättetrött hela dagarna och det påverkar allt – humör, hur man mår... Ja, allt!

Provade magnesium
Hon provade allt hon kunde tänka sig. När någon rekommenderade magnesium köpte hon det och åt under en period, men det hjälpte inte alls. Hon gick till läkare som skrev ut receptbelagd medicin, men när hon läste bipacksedeln så bestämde hon sig för att inte ta den. Biverkningarna var för många och för svåra.
– Jag kände själv att jag gnällde och klagade, och det var inte roligt, för sådan är inte jag, skrattar Teresa.

Teresas bror har samma besvär och löser det med stödstrumpor som går ner över hälen men lämnar tån öppen. Hennes mamma hade det också, men Teresa tror inte att mamman fick någon hjälp alls med sina besvär – det fanns kanske inget bra alternativ.
– Mamma fick nog bara leva med det. Jag kan ju bara tänka mig hur jobbigt hon hade det, säger Teresa och skakar på huvudet.

LÄS OCKSÅ: Fakta om restless legs

Tips från granne
Teresas hade förutom krypningarna problem med åderbråck som var stora och fula och på vissa ställen under vaderna hade ådrorna blivit till stora knölar som gjorde ont och spände. Efter en traditionell stripping-operation, där man tar bort det yttersta lagret av ådror, så försvann de knöliga ådrorna och under ganska lång tid försvann också myrkrypningarna. Men så kom de tillbaka och sömnen blev störd.

Det var till sist grannen som kom med lösningen. De började prata och Teresa kunde inte låta bli att beklaga sig lite över sin dåliga sömn och sina ben.
– Hon är bra på kosttillskott och brukar rekommendera tillskott ibland. Den här gången var det Provena Plus som hon tipsade om. Jag var tvungen att ta en bild på den och sedan gick jag direkt till hälsokost-affären, visade bilden och frågade om de hade den. Jag köpte en tub direkt, säger Teresa.

 

LÄS OCKSÅ: Jag har restless legs – hur kan jag få hjälp. Experten svarar

Sov hela natten
Hon är inte rädd att prova nya saker och om det här kunde hjälpa henne så var hon beredd att prova. Ja, hon kunde nog prova vad som helst, kändes det som, bara hon fick sova. Hon kom hem på eftermiddagen och smörjde genast in en gång.
– Jag kunde inte fatta det, men jag sov hela natten! Jag vaknade på morgonen och förstod inte vad som hänt, det var helt fantastiskt och jag tänkte att det här var det bästa som min granne rekommenderat, säger Teresa.

Idag har det gått några månader och Teresa har fortfarande inte fått tillbaka några myrkrypningar. Hon kan stå bakom frisörstolen de timmar hon själv vill och när barnbarnen kommer på besök så är det inga problem att leka.
– Nu när jag är barnvakt så är jag mycket rörligare. Jag kan stå på knä och det är också på grund av salvan. Det spänner inte och drar längre. Jag får inga sendrag, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Brist på järn och B12 gav myrkrypningar 

"Osynlig stödstrumpa"
Varje kväll smörjer hon in sig med krämen. Egentligen ska hon smörja morgon och kväll men hon har märkt att det inte behövs, det räcker med en gång.
– Jag vet inte vad det är i salvan som gör att jag inte får de här myrkrypningarna och sover så bra, men det struntar jag i. Det fungerar alldeles för bra för att jag ska sluta med det, skrattar Teresa.
Provena Plus är en kräm som också kallas en osynlig stödstrumpa eftersom innehållet i den ger avlastning för trötta och tunga fötter och ben . Alunmineralkomplexet i krämen har en sammandragande effekt och svalkar benen. Den innehåller också vinbladsextrakt som har en antioxidativ effekt på benen.

Av Jessika Devert


Teresa Hamberg

Ålder: 66 år.
Bor: Västerås.
Gör: Pensionär, men jobbar fortfarande som frisör då och då.
Familj: Tre vuxna barn och tre barnbarn.
Så mår jag bra: Vattengymnastik en gång i veckan och promenader är skönt. Att få vara med barnbarnen är väldigt roligt och så gillar jag att jobba lite när jag känner för det.

Restless legs

…är ett syndrom som också kallas Willis-Ekboms sjukdom. Det drabbar upp till 15 procent av befolkningen, mest kvinnor. Forskare misstänker att det beror på att mikrocirkulationen går ner på kvällar och nätter och därför börjar det kännas som om man har myrkrypningar under huden som gör att man måste röra på benen eller armarna för att få bort det. Vissa har så våra besvär att de vaknar av dem på nätterna. Bakomliggande orsaker kan vara järnbrist, njursvikt, diabetes, reumatiska sjukdom eller annan sjukdom. Ibland kommer det som en biverkning av vissa läkemedel, till exempel antidepressiva läkemedel eller läkemedel mot epilepsi. Magnesium kan hjälpa men om man har väldigt svår form av restless legs så kan man få läkemedel utskrivet av läkare.
Enkla tips mot myrkrypningar:
• Massage
• Motion, som sätter fart på cirkulationen. Inte hård träning för det kan förvärra symtomen, men en kvällspromenad innan läggdags kan fungera
• Att duscha med växelvis varmt och kallt vatten
• En värmedyna på utsatt område
• Regelbunden sömn och ett svalt sovrum

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.