Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Pia Nordlander

Nu slipper Teresa krypningar i benen – och får sova hela natten

Teresa Hamberg

Ålder: 66 år.
Bor: Västerås.
Gör: Pensionär, men jobbar fortfarande som frisör då och då.
Familj: Tre vuxna barn och tre barnbarn.
Så mår jag bra: Vattengymnastik en gång i veckan och promenader är skönt. Att få vara med barnbarnen är väldigt roligt och så gillar jag att jobba lite när jag känner för det.

Upp till tolv gånger per natt kunde Teresa vara tvungen att gå upp och sträcka på benen för att det kröp under huden. När hon fick tips om en kräm provade hon direkt och redan efter första påstrykningen så försvann myrkrypningarna.

När Teresa svarar i telefon är hon på språng. Trots att klockan är närmare två på eftermiddagen så är det en sen lunch med en kollega som hägrar. På pappret är hon pensionär men hon jobbar fortfarande lite nu och då, bara för att hon kan och vill.
– Jag är frisör och det är inte ett yrke man bara slutar med. Jag har så många fina kunder som jag har relation till så jag klipper fortfarande, även om jag har dragit ner på tiden. Det vill jag inte riktigt sluta med ännu, säger hon.

Men det är också många år bakom frisörstolen som gjort att hon fått problem med sina ben och speciellt vaderna. Att stå och gå hela dagarna, har gjort att trycket på benen varit konstant och för tio år sedan opererade hon bort ganska svåra åderbråck som en följd av det.

 

LÄS OCKSÅ: Lymfan – det bortglömda systemet 

Sämre mikrocirkulation
Både före och efter operationen hade hon de otäcka myrkrypningarna som kommer i samband med sämre mikrocirkulation. Det blev bättre under en period efter operationen, men sedan återkom krypningarna och blev bara värre.
– Att gå upp varje timme hela natten är fruktansvärt jobbigt och jag höll på sådär i nästan ett halvår. Om jag inte gick upp så fick jag till slut sendrag som gjorde ont. Jag var jättetrött hela dagarna och det påverkar allt – humör, hur man mår... Ja, allt!

Provade magnesium
Hon provade allt hon kunde tänka sig. När någon rekommenderade magnesium köpte hon det och åt under en period, men det hjälpte inte alls. Hon gick till läkare som skrev ut receptbelagd medicin, men när hon läste bipacksedeln så bestämde hon sig för att inte ta den. Biverkningarna var för många och för svåra.
– Jag kände själv att jag gnällde och klagade, och det var inte roligt, för sådan är inte jag, skrattar Teresa.

Teresas bror har samma besvär och löser det med stödstrumpor som går ner över hälen men lämnar tån öppen. Hennes mamma hade det också, men Teresa tror inte att mamman fick någon hjälp alls med sina besvär – det fanns kanske inget bra alternativ.
– Mamma fick nog bara leva med det. Jag kan ju bara tänka mig hur jobbigt hon hade det, säger Teresa och skakar på huvudet.

LÄS OCKSÅ: Fakta om restless legs

Tips från granne
Teresas hade förutom krypningarna problem med åderbråck som var stora och fula och på vissa ställen under vaderna hade ådrorna blivit till stora knölar som gjorde ont och spände. Efter en traditionell stripping-operation, där man tar bort det yttersta lagret av ådror, så försvann de knöliga ådrorna och under ganska lång tid försvann också myrkrypningarna. Men så kom de tillbaka och sömnen blev störd.

Det var till sist grannen som kom med lösningen. De började prata och Teresa kunde inte låta bli att beklaga sig lite över sin dåliga sömn och sina ben.
– Hon är bra på kosttillskott och brukar rekommendera tillskott ibland. Den här gången var det Provena Plus som hon tipsade om. Jag var tvungen att ta en bild på den och sedan gick jag direkt till hälsokost-affären, visade bilden och frågade om de hade den. Jag köpte en tub direkt, säger Teresa.

 

LÄS OCKSÅ: Jag har restless legs – hur kan jag få hjälp. Experten svarar

Sov hela natten
Hon är inte rädd att prova nya saker och om det här kunde hjälpa henne så var hon beredd att prova. Ja, hon kunde nog prova vad som helst, kändes det som, bara hon fick sova. Hon kom hem på eftermiddagen och smörjde genast in en gång.
– Jag kunde inte fatta det, men jag sov hela natten! Jag vaknade på morgonen och förstod inte vad som hänt, det var helt fantastiskt och jag tänkte att det här var det bästa som min granne rekommenderat, säger Teresa.

Idag har det gått några månader och Teresa har fortfarande inte fått tillbaka några myrkrypningar. Hon kan stå bakom frisörstolen de timmar hon själv vill och när barnbarnen kommer på besök så är det inga problem att leka.
– Nu när jag är barnvakt så är jag mycket rörligare. Jag kan stå på knä och det är också på grund av salvan. Det spänner inte och drar längre. Jag får inga sendrag, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Brist på järn och B12 gav myrkrypningar 

"Osynlig stödstrumpa"
Varje kväll smörjer hon in sig med krämen. Egentligen ska hon smörja morgon och kväll men hon har märkt att det inte behövs, det räcker med en gång.
– Jag vet inte vad det är i salvan som gör att jag inte får de här myrkrypningarna och sover så bra, men det struntar jag i. Det fungerar alldeles för bra för att jag ska sluta med det, skrattar Teresa.
Provena Plus är en kräm som också kallas en osynlig stödstrumpa eftersom innehållet i den ger avlastning för trötta och tunga fötter och ben . Alunmineralkomplexet i krämen har en sammandragande effekt och svalkar benen. Den innehåller också vinbladsextrakt som har en antioxidativ effekt på benen.

Av Jessika Devert


Teresa Hamberg

Ålder: 66 år.
Bor: Västerås.
Gör: Pensionär, men jobbar fortfarande som frisör då och då.
Familj: Tre vuxna barn och tre barnbarn.
Så mår jag bra: Vattengymnastik en gång i veckan och promenader är skönt. Att få vara med barnbarnen är väldigt roligt och så gillar jag att jobba lite när jag känner för det.

Restless legs

…är ett syndrom som också kallas Willis-Ekboms sjukdom. Det drabbar upp till 15 procent av befolkningen, mest kvinnor. Forskare misstänker att det beror på att mikrocirkulationen går ner på kvällar och nätter och därför börjar det kännas som om man har myrkrypningar under huden som gör att man måste röra på benen eller armarna för att få bort det. Vissa har så våra besvär att de vaknar av dem på nätterna. Bakomliggande orsaker kan vara järnbrist, njursvikt, diabetes, reumatiska sjukdom eller annan sjukdom. Ibland kommer det som en biverkning av vissa läkemedel, till exempel antidepressiva läkemedel eller läkemedel mot epilepsi. Magnesium kan hjälpa men om man har väldigt svår form av restless legs så kan man få läkemedel utskrivet av läkare.
Enkla tips mot myrkrypningar:
• Massage
• Motion, som sätter fart på cirkulationen. Inte hård träning för det kan förvärra symtomen, men en kvällspromenad innan läggdags kan fungera
• Att duscha med växelvis varmt och kallt vatten
• En värmedyna på utsatt område
• Regelbunden sömn och ett svalt sovrum

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

 

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.