Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Fakta

Namn: Lina Åhlén
Bor: Uppsala
Ålder: 40
Familj: Sambo Johannes, döttrarna Julia, 4 år och Klara, 2 år.
Yrke: Grundare av utbildningsverksamheten Nutrition Matters Sverige som erbjuder webbkurser, föreläsningar och workshops inom området kost, näring och hälsa. Redaktionsmedlem Näringsmedicinsk Tidskrift samt kursledare på Medborgarskolan,
Utbildning: BSc (Hons) Nutritional Science från CNELM och Middlesex University.

Erbjudande: Med Linas onlinekurser kan du lära dig hur kosten och näringen påverkar hälsan och få en större förståelse för hur kroppen fungerar.  Fram till och med 30 juni får du som läser Kurera får 25 procent rabatt. Skriv bara KURERA2019 när du kommer till kassan. Klicka på länken ovan för att anmäla dig!

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Det har utförts många studier bland annat apor, gnagare och maskar som visat att kalorirestriktion saktar ner åldrandet och, enligt vissa studier till och med förlänger livet.

Förlängde livet på apor
Till exempel visade en studie på apor att de apor vars intag av kalorier begränsades, levde längre än aporna i kontrollgruppen som fick fler kalorier. Vissa av aporna levde fortfarande när studien publicerades, varför man ännu inte sett den fulla effekten av det minskade kaloriintaget.
– Det är intressant då den här typen av apor är väldigt lika oss människor rent biologiskt. säger Lina Åhlén.

 

LÄS OCKSÅ: Enkla vardagstips för en hälsosammare kost

Lina Åhlén

Lina Åhlén.

 

Ökar nivån av viktigt enzym
I ett försök såg man att möss som fick begränsat med kalorier hade ökade nivåer av ett enzym vid namn SIRT3. SIRT3 behövs för bildningen av den kroppsegna antioxidanten superoxiddismutas (SOD), som motverkar oxidativ stress.
– Även studier på människor har visat på positiva hälsoeffekter, även om man ännu inte har utfört någon tillräckligt stor och långsiktig studie för att utforska effekten av kalorirestriktion på människors livslängd.
Resultaten från en studie som pågick i två år visade att de som åt 25 procent färre kalorier per dag minskade i kroppsvikt med i genomsnitt 10 procent. Blodtrycket gick ned, så även blodsockret samt markörer för inflammation även förekomsten av diabetes, hjärt-kärlsjukdom och stroke var lägre hos de som åt mindre. Andra omgången av samma studie visade på positiva resultat redan vid en 15 procentig minskning av kaloriintaget.

LÄS OCKSÅ: Vitaminer hjälper oss att leva friska längre

Minskar skadorna på celler
En av orsakerna till att kalorirestriktion har så positiva effekter tros vara att de skador på celler från fria radikaler som och DNA som uppstår när cellerna omvandlar kalorier till energi minskar vid lägre intag av kalorier menar Lina.
– Skador orsakade av fria radikaler och oxidativ stress förknippas med många kroniska sjukdomar, som exempelvis Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom, cancer och diabetes med flera.
– Både fasta och kalorirestriktion utforskas främst för deras förmåga att främja god hälsa och för att öka livslängden, inte främst som  viktminskningsmetoder, även om det kan fungera så för människor som bär på övervikt.

 

 

LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: “Min förändrade kosthållning läkte mig”

Ät tre fjärdedelar av vad du normalt äter
Kalorier finns i kolhydrater, fett och protein, det är den här typen av makronäringsämnen som man minskar på vid kalorirestriktion.
– Om du vill prova kalorirestriktion är ett förslag är att byta ut en del pasta, potatis och ris till grönsaker och rotfrukter och att äta generellt mindre portioner, säger Lina som menar att det kan hjälpa att använda sig av lite mindre tallrikar.
– I studien ovan fick deltagarna 25 procent mindre kalorier än normalt, vilket är ett bra riktmärke. Det innebär att du äter tre fjärdedelar av vad du normalt äter.
Naturligtvis är det viktigast att kraftigt minska på onödiga och onyttiga kalorier som snabbmat, godis och fikabröd förklarar Lina. De innehåller snabba kolhydrater och processade fetter som innehåller mycket kalorier och är skadliga för kroppen.
– Det är viktigt att komma ihåg att kalorirestriktion inte är samma sak som svält, som absolut inte är hälsosamt, och att inte minska på mängden mikronäringsämnen som vitaminer och mineraler.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Lina Åhlén
Bor: Uppsala
Ålder: 40
Familj: Sambo Johannes, döttrarna Julia, 4 år och Klara, 2 år.
Yrke: Grundare av utbildningsverksamheten Nutrition Matters Sverige som erbjuder webbkurser, föreläsningar och workshops inom området kost, näring och hälsa. Redaktionsmedlem Näringsmedicinsk Tidskrift samt kursledare på Medborgarskolan,
Utbildning: BSc (Hons) Nutritional Science från CNELM och Middlesex University.

Erbjudande: Med Linas onlinekurser kan du lära dig hur kosten och näringen påverkar hälsan och få en större förståelse för hur kroppen fungerar.  Fram till och med 30 juni får du som läser Kurera får 25 procent rabatt. Skriv bara KURERA2019 när du kommer till kassan. Klicka på länken ovan för att anmäla dig!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare!

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.

 

Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet

Eko/miljö

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten. De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag. Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.

Kryddiga vegobollar med pigga ärtor

Mat

Ett recept du måhända kommer sucka över eftersom det innehåller en hel del kryddor, men det är inte några konstiga kryddor utan kryddor du hittar i din vanliga matbutik, lovar Mattias Kristiansson på tidningen VEGO – som verkligen lovordar denna maträtt. "De här bollarna är världsbäst eftersom de smakar så enormt mycket, doftar av Mellanöstern och är klara på nolltid".