Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

Den som är intresserad av hälsa har nog sett och hört Jan G Bruhn genom åren svara på frågor om läkeörter och läkemedel i TV, radio och tidningar. Han har hållit hundratals föredrag och anlitats av myndigheter för sin expertis inom området. 2007 fick han Prosana-priset för ”en enastående insats inom svensk egenvård”. Han har också skrivit flera böcker om naturmedicin.

LÄS OCKSÅ: 5 torkade örter med positiva hälsoeffekter

Lindra och bota

 

Jan G Bruhn

Sedan 2015 har Jan G Bruhn samlat citat och texter från världslitteraturen och nu kan du läsa om det i hans nya bok, Apoteket i biblioteket – Läkemedel och droger i dikt och tanke, tid och rum. En tjock bok på över 600 sidor där han belyser allt från magiska mediciner till djävulska droger och intelligenta tabletter.

– Det är ingen bok du sträckläser utan slår upp som ett litterärt apotek, ett uppslagsverk och referensverk. Läkemedel och droger är ju faktiskt två sidor av samma mynt. Det framgår tydligt när man läser texter från antiken och fram till idag. Ingen kultur har använt så många olika ämnen för att bli friska och”höga”, eller bara klara av att leva som vi gjort i modern tid. Vi har i alla tider och alla kulturer runt om i världen försökt lindra smärta och bota sjukdomar, eller sökt påverka medvetandet. Det är oerhört spännande, säger Jan G Bruhn.

LÄS OCKSÅ: Örter och vitaminer som motverkar förkylning

Varför behöver vi stimulantia?

Jan G Bruhn berättar att han alltid har varit fascinerad av droger i bred mening, inte snävare som missbruksproblematik, utan hur vi på olika sätt stimulerar våra sinnen. Även om han förstås tar upp morfin som ett exempel på den perfekt medicinen att dämpa smärta, men som också ganska snabbt kan leda till beroende.

Han tar ett exempel som vi kanske inte tänker på.

 

– När vi går genom terminalen på en flygplats så finns där massor av droger. Tax free shopen erbjuder allt från berusande parfymer till alkohol och cigaretter. Det doftar mat, kaffe och vi äter välsmakande choklad. Det finns vackra kläder och smycken som berör och stimulerar sinnet. Det är intressant att filosofera runt varför vi behöver all denna stimulans. Vad händer om vi blir utan denna berusning, säger Jan G Bruhn och tillägger att han inte vill vara utan sin morgondrog – två koppar kaffe.

LÄS OCKSÅ: Örter som alternativ behandling av depression, PMS och sömnbesvär

Örtagården – den fattiges apotek

Apoteket i biblioteket

I boken tar han upp allt från antibiotika som både läker och tar livet av bakterier, insulin som räddat livet på många och medicin som är droger i form av giftiga symtomlindrare.

– I Kina skiljer man inte på livsmedel och läkemedel. Där är maten och örterna medicin, och trädgården är ju den fattiges apotek. I västvärlden är det ju som bekant på ett helt annat sätt. Läser du bipacksedeln på ett läkemedel så finns det en sak medicinen hjälper emot, men oftast får man minst tio negativa biverkningar på köpet, säger Jan G Bruhn.

 

Han berättar om det omvända, om det som förr var läkemedel men som numera ses som mat. Senap är ett sådant exempel. Det användas för att lindra hosta och lungbesvär genom att man lade linneomslag bestruken med senap. Man försökte bota tuberkulos med senapsomslag.

– Läkemedel är ju både skrämmande och medkännande. Ibland riktigt bra och ibland riktigt dåliga på grund av bieffekterna och att det kan ta livet att patienterna. Jag tror inte att vi kan lagstifta bort användningen av vissa droger. I alla tider har vi haft reglering runt droger och ett ritualiserat bruk. De som mår dåligt vill må bra och de som är sjuka vill bli friska.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!