Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

“Vego i världsklass” slår hål på myterna om växtbaserad kost

Fakta

Namn: Gustav Johansson
Yrke:
Matentreprenör, inspiratör och kock
Bor:
Stockholm
Aktuell med: Kokboken "Vego i världsklass" (Norstedts 2019) som han skrivit tillsammans med Linda Bakkman och Anna Richert.
Mer information omGustav hittar du på hans hemsida Jävligt gott, du kan även följa Gustav och Jävligt gott på Facebook.

Matinspiratören och kocken Gustav Johansson har gjort sig känd som den som får vegokäk att smaka ”jävligt gott”. Nu är han en av medförfattarna till boken ”Vego i världsklass” som ska utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och visa att det går utmärkt att träna och äta vegetarisk.

Ihop med Linda Bakkman, näringsfysiolog, doktor i medicinsk vetenskap.och kostrådgivare åt Sveriges Olympiska Kommitté och Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF har Gustav skrivit boken "Vego i världsklass". Tillsammans belyser de olika aspekter av den vegetariska och veganska kosten, som miljöpåverkan, näring och smak. Boken innehåller ett stort antal närings- och klimatberäknade recept och riktar särskilt till de som tränar.

Varit vego i 13 år
Själv blev Gustav Johansson vegetarian 2006 i ett försökt att börja äta hälsosammare och komma i form efter några år av skräpmatsätande och stillasittande.
– Jag är uppvuxen i ett väldigt köttigt hem, så att bli vegetarian kändes stört omöjligt, men samtidigt som en bra grej. Det vill säga, den perfekta utmaningen, säger Gustav som gav sig själv ett halvår efter studenten att försöka ställa om, något han lyckades bra med.
– Det gick väldigt bra. Jag gick ner en massa, men framförallt hände det något i huvudet på mig och jag slutade se kött som mat och mer som kroppsdelar. Då var det lätt att hålla sig borta från köttet och jag blev mer etiskt övertygad om att det var rätt att undvika kött.

 

Ett etiskt kliv mot helt växtbaserat
Det var först många år senare, när han hade börjat jobba heltid med sin vegetariska matblogg som han började röra sig mer mot veganismen. Vid det laget hade utbudet av vegoprodukter vuxit och blivit bättre samtidigt som Gustav exponerades för allt fler argument för att utesluta även mejerier och ägg ur kosten.
– Framförallt att ost och andra processade mejeriprodukter har ett väldigt högt CO2 avtryck, högre än fläsk! Samt att mejeri- och äggindustrierna tyvärr också är tätt sammankopplade med köttindustrin. Det går inte att säga att jag inte stöttar den ena samtidigt som jag stödjer den andra då de sitter ihop, mjölkdjuren skickas till slakt precis som alla andra, förklarar Gustav.
Så nyåret 2017/2018 efter att ha fått insikten att han för att leva som han lär även behövde skära ner på osten tog Gustav steget fullt ut och blev vegan.

LÄS OCKSÅ: Lars Frölander: OS-medaljör med helgrönt i tanken

Möter du många fördomar om vegomat?
– Ja absolut! Vegomat är ju något nytt för de flesta, även om allt fler blir öppna för att åtminstone testa.

Vilka är de vanligaste?
– Den vanligaste är att det är tråkigt, begränsat och inte lika gott. Och den är värst. Det är den som hindrar folk från att upptäcka hur mycket god mat som faktiskt går att göra växtbaserad idag.
Många vill inte ens testa för att de från början dömt ut den förklarar Gustav.
– Den vanligaste feedbacken jag får när jag håller mina matlagningskurser är att folk är förvånade över hur gott det är. Det tror jag säger mer om deras låga förväntningar än mina matlagningskunskaper, säger Gustav och fortsätter:
– Den andra vanligaste fördomen är att vegomat måste vara någonting annat än det folk är vana vid att äta. Det handlar mycket om den så kallade köttnormen, att kött är vanligt och att vanligt mat innehåller kött. Då måste ju rimligtvis den mat som inte innehåller kött vara den ovanliga maten, vilket är helt fel säger Gustav som gjort det till sitt uppdrag att ”veganisera” den vanliga maten och visa att vi inte behöver välja mellan att äta maten vi älskar och att göra gott.

LÄS OCKSÅ: "Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Är inte risken stor för näringsbrister?
– Det är faktiskt den tredje stora fördomen. Faktum är att Livsmedelsverket i sina nya rekommendationer är tydliga med att en varierad vegankost är lämplig även för små barn. Så det är en väldigt överdriven risk, så länge man tänker på vad man äter.

 

Svampprotein bättre än mjölk för muskler
Till exempel är det vanligt att vi tror att vi behöver äta kött eller annat animaliskt protein för att bygga muskler men nyligen visade en studie att svampprotein som finns i köttersättningsprodukten Quorn är bättre för att bygga muskler än mejeriprodukter. Och enligt Gustav är det inte kött som behövs.
– Protein är den viktigaste beståndsdelen i muskler, men protein kommer inte ifrån muskler. Protein, eller aminosyror som det egentligen handlar om finns i både växter och kött.
Det viktiga är istället att få i sig alla olika aminosyror som krävs, och det enda som krävs för att göra det bär att äta varierat menar Gustav..
– En enkel regel är att baljväxter innehåller en viss grupp aminosyror och spannmål den andra gruppen. Tillsammans ger de dig det du behöver, och det är ganska lätt att få i sig både spannmål, till exempel i form av pasta eller gröt och baljväxter som exempelvis bönor eller vegokött gjort på soja eller ärtor under en dag.

LÄS OCKSÅ: Läkaren som skriver recept på växtbaserad kost

Ta dina tillskott!
Annat som är viktigt att tänka på är järn, D-vitamin, B12 och omega 3 tipsar Gustav.
– Om du är en ung tjej, gravid eller i övrigt i riskzon för järnbrist kan du behöva tänka extra på järmupptaget, D-vitamin behöver alla tillskott av på vintern och B12 och omega 3 kan du behöva tillskott av om du äter strikt veganskt. Äter du dock lakto ovo eller kött ibland är det inga problem.
I övrigt behöver vi äta mycket grönsaker, fullkorn, lite mättat fett och rimligt mycket av allt enligt Gustav.

Utöver att värna djuren, vilka andra vinster innebär det att välja en vegetarisk kost?
– Som jag nämnde ovan kring varför jag själv slutade äta kött, ägg och mejerier så är de tre största fördelarna hälsan, klimatet och djurens välfärd. Ur ett hälsoperspektiv finns det stora fördelar om man samtidigt äter en varierad kost som ligger i linje med livsmedelsverkets riklinjer om mindre mättat fett, mer fullkorn och mer grönsaker. Vego kan dock lika gärna vara chips och majonnäs så det måste inte automatiskt vara hälsosammare.

Minskat klimatavtryck med vegansk kost
Mycket tyder också på att vinsterna för miljön skulle vara stora om fler skulle välja att äta mer vego, Gustav förklarar:
– Ur ett klimatperspektiv är fördelarna dock enorma och väldigt påtagliga. Nötkött framförallt är väldigt belastande för klimatet. Ett kilo benfritt nötkött släpper ut mellan 26-40 kilo CO2-e i atmosfären, vilket ska jämföras med baljväxternas 0,7! Djuruppfödningen står också för 70 procent av världens vattenanvändning, en stor del av världens övergödning i haven, en majoritet av regnskogsskövlingen och mycket annat.

Den etiska aspekten är minsk lika viktigt för Gustav.
– För att då som sagt inte tala om hur vi har industrialiserat djuruppfödningen de senaste halvseklet. Idag slaktas bara i Sverige miljontals djur på löpande band, om vi ska vara helt krassa, för vår lyx skull, vi klarar oss uppenbarligen bra utan kött. Om du vill läsa mer om detta rekommenderar jag djurens rätts hemsida där de har väldigt mycket bra information om detta.

 

Vad är det vanligast att man tror att man kommer sakna när man lägger om till en vegetarisk kost?
– De tror att de behöver ge upp en massa saker och känner att det är begränsande. Och det var kanske sant för tio år sedan, och till viss mån fortfarande sant idag om du blir strikt vegan. Men det är så mycket lättare och kan vara så mycket mer idag än vad de flesta inser. Jag som nu varit vegan i 1,5 år äter i stort sett exakt samma som jag gjorde innan och har väldigt stor valfrihet när jag äter ute i Stockholm där jag bor. Vi behöver inte ge upp så mycket längre.

Gustav tror snarare att det stora problemet många upplever är att de tycker att det känns socialt obekvämt att sticka ut.
– Där är det viktigt att dels inse att du faktiskt inte måste gå all in om du inte vill, om du tycker att det är jobbigt att äta veganskt när du är hos dina svärföräldrar, gör inte det då. Men det betyder inte att du inte kan äta vego när du är hemma eller med dina vänner. Det finns inga lagar, det viktiga är att man gör sitt bästa och det man tycker funkar och tar ett steg i taget.

Slutligen, har du någon favoriträtt?
– Oj, det finns så mycket god mat! Men i grund och botten är det samma mat som jag alltid älskat. Köttbullar, palt, pizza och hamburgare! Man behöver inte kompromissa längre. Varken om du vill äta växtbaserat eller om du vill äta hälsosamt. Det är bara att göra lite justeringar, men i grund och botten behålla smakerna och upplevelserna du älskar.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Gustav Johansson
Yrke:
Matentreprenör, inspiratör och kock
Bor:
Stockholm
Aktuell med: Kokboken "Vego i världsklass" (Norstedts 2019) som han skrivit tillsammans med Linda Bakkman och Anna Richert.
Mer information omGustav hittar du på hans hemsida Jävligt gott, du kan även följa Gustav och Jävligt gott på Facebook.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.