Annons
Annons

Ny dom: EFSA:s referensvärden för vitaminer och mineraler kan inte användas som maxgränser i Sverige

Förvaltningsrätten i Falun har beslutat att upphäva Gävle kommuns beslut att belägga företaget Great Earth vitamin B6-produkter med saluförbud om de inte sänkte nivåerna av vitamin B6 i tio av sina produkter. Anledningen är att rätten konstaterat att ”det är ostridigt i målet att det i varken svensk eller unionsrättslig lagstiftning finns några lagstadgade övre gränsvärden för vitaminer och mineraler.” – Att sätta en övre gräns på 25 milligram per dag för vitamin B6 saknar vetenskapligt stöd. Det är glädjande att det nu också saknar rättsligt stöd, säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson.

Redaktionen

2 september, 2016
Ny dom: EFSA:s referensvärden för vitaminer och mineraler kan inte användas som maxgränser i Sverige
Dela inlägget

Förvaltningsrätten i Falun har beslutat att upphäva Gävle kommuns beslut att belägga företaget Great Earth vitamin B6-produkter med saluförbud om de inte sänkte nivåerna av vitamin B6 i tio av sina produkter. Anledningen är att rätten konstaterat att ”det är ostridigt i målet att det i varken svensk eller unionsrättslig lagstiftning finns några lagstadgade övre gränsvärden för vitaminer och mineraler.”
– Att sätta en övre gräns på 25 milligram per dag för vitamin B6 saknar vetenskapligt stöd. Det är glädjande att det nu också saknar rättsligt stöd, säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson.

I går vann hälso- och vitaminföretaget Great Earth i Gävle mot kommunens, i många hälsoexperters ögon godtyckliga, ställningstagande om vitaminer. Företaget fick i oktober 2013 saluförbud på tio B-vitaminprodukter eftersom de innehöll 37,5-75 milligram av vitaminet B6, det vill säga nivåer som överstiger EFSAs rekommenderade nivå för vitaminets UL, det vill säga upper limit (övre gräns), som ligger på 25 milligram per dag. En gräns som dock aldrig varit lagstadgad utan enbart en rekommendation.
Aldrig tidigare har en svensk domstol (läs förvaltningsrätten i Falun) avfärdat EFSAs referensvärden på detta sätt.

Läs också: Kommun stoppar kosttillskott – experten fördömer handlingen

”Saknar vetenskapligt stöd”
Beslutet överensstämmer även med vad den svenska branschorganisationen Svensk Egenvård anser. Sverige har inga lagstadgade maxgränser utan det är upp till livsmedelsproducenten att ta ansvar för att produkten uppfyller alla säkerhetskrav, menar organisationen.
– Att sätta en övre gräns på 25 milligram per dag för vitamin B6 saknar vetenskapligt stöd. Det är glädjande att det nu också saknar rättsligt stöd, säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson i en kommentar till domslutet.

Inte förenligt med EU-rätten
Advokat Katarina Ladenfors från MarLaw har företrätt företaget Great Earth i förhandlingarna:
– Domen visar tydligt att det inte är förenligt med EU-rätten att en kommun meddelar ingripande beslut mot företagen utan stöd i lag och utan utredning, säger hon.

Läs också: Riksrevisionens granskning: Läkemedelsföretagen har för stort inflytande

Domaren: ”Nämnden har inte haft fog för sitt beslut”
Domaren i fallet, rådman Anders Lidman, kommenterar fallet så här:
– Förvaltningsrätten har gjort bedömningen att nämnden (läs Samhällsbyggnadsnämnden i Gävle kommun) inte haft fog för sitt beslut att, utan att först ha beaktat möjligheten av att använda sig av alternativa åtgärder, förelägga bolaget att sänka halterna av vitamin B6 i sina produkter och att nämndens beslut därför ska upphävas.
Han kommenterar dock att målet varit knepigt.
– Det är mycket svår juridisk materia att hantera och det är flera juridiska moment som domstolen ska passera och pröva. Det handlar dels om försiktighetsprincipen, som är en del av lagstiftningen, och dels om proportionalitetsprincipen och båda är svåra att tillämpa.

Läs också: Jag är emot och för kosttillskott

”Främst en seger för konsumenten”
På Great Earth är man förstås glada och lättade.
– Vi är jätteglada och inte bara för egen del. Beslutet innebär ökad trygghet för konsumenten, säger Mattias Kontio, VD på Great Earth.
Anders Lindqvist är ägare till Great Earth och personen som tillsammans med advokater drivit målet.
– Rättvisan har segrat, det är så det känns. Men det är inte bara en seger för oss och för rättvisan, utan kanske främst en seger för konsumenten. För människans eget fria val att ta beslut om sin hälsa, säger han och fortsätter:
– Nu finns det ju hopp igen för att det kan få fortsätta vara så. Att konsumenter även fortsättningsvis kan erbjudas komplement.
Läs en längre intervju med Great Earth här.

Kurera har sökt motparten i målet, Samhällsbyggnadsnämnden på Gävle kommun.

Vill du läsa domen i sin helhet?
Du hittar förvaltningsrättens dom här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons