Annons
Annons

Ny EU-dom: Inga landsindividuella maximivärden för näringstillskott

EU:s medlemsländer ska inte själva kunna fastställa individuella maximinivåer för vitaminer och mineraler om de inte är baserade på internationella säkerhetsuppgifter och riskbedömningar. Detta enligt en ny dom i EU-domstolen.

Redaktionen

17 maj, 2017
Ny EU-dom: Inga landsindividuella maximivärden för näringstillskott
Dela inlägget

EU:s medlemsländer ska inte själva kunna fastställa individuella maximinivåer för vitaminer och mineraler om de inte är baserade på internationella säkerhetsuppgifter och riskbedömningar. Detta enligt en ny dom i EU-domstolen.

Det nya domslutet från EU-domstolen (European Court of Justice, ECJ) knyter specifikt an till ett franskt mål som domstolen ställdes inför där franska myndigheter hade väckt talan mot företaget Noria Distribution för att dessa distribuerat och sålt produkter som överskred de maximinivåer för vitaminer som anges i fransk lag.

Läs också: Maxdoser för vitaminer och mineraler i kosttillskott – kan bli verklighet 2020

Lagliga i andra EU-länder
Trots att produkterna, enligt bredare EU-lagstiftning, var lagliga och därmed lagligen skulle kunna säljas i andra medlemsstater, innebar det faktum att Frankrike har enskilda lagar som föreskriver lägre maximinivåer att fallet togs till EU-domstolen.
Den nya domsluten är den senaste i en lång rad av fall som rör maximinivåer för vitaminer och mineraler i Europa och innebär vissa klargöranden, säger Luca Bucchini, EU:s närings- och livsmedelslagsexpert och verkställande direktör för Hylobates Consulting, rapporterar Nutraingredients.com.

Måste till ett förfaringssätt
EU-domstolen har nu meddelat att det måste finnas ett tillvägagångssätt där produkter som lagligen säljs på andra platser i EU aviseras och utvärderas utifrån säkerhet – även om de överskrider Frankrikes maximinivåer.

Läs också: Allt fler väljer naturliga alternativ framför läkemedel

Hänsyn måste tas till existerande internationella riskbedömningar
Det nya domslutet bekräftar att gränsvärdena måste baseras på riskbedömning och intag i befolkningen samt att man, vid fastställande av maximinivåer, hädanefter alltid måste ta hänsyn till de internationella riskbedömningar som finns (till exempel från Europas myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA).
– Övergripande är domslutet en påminnelse om att EU:s medlemsländer, även utan att harmonisera sina maximinivåer, måste följa EU-rättspraxis – eftersom Italien denna vecka har medgett att man ska höja gränsvärdena för vitamin D, vitamin B12 och K baserat på EFSA:s bedömningar och EU-lagstiftning, säger Bucchini i ett uttalande.
– När Sverige och Tyskland sätter sina egna nivåer kommer förhoppningsvis deras riskbedömningsorgan att ge råd som överensstämmer med EU-rättspraxis, tillägger han.

Inga gränsvärden om det inte finns en säkerhetsrisk
Även Patrick Coppens, chef för rättsliga och vetenskapliga frågor vid Food Supplements Europe, kommenterar EU-domstolens beslut och menar att domen inte är överraskande med tanke på tidigare fall, men att den lyfter fram specifika områden som nu måste följas.
Coppens resonerar även som så, att när det i domen tydligt anges att eftersom maximinivåer endast kan utgå från riskbedömningar, ska det inte heller finnas några gränsvärden när det inte finns någon säkerhetsrisk.

Läs också: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

Innebär att alla länder i framtiden har samma gränsvärden
Både Bucchini och Coppens föreslår att det nya domslutet, om det följs, kommer att innebära att alla EU-länder framöver kommer att harmonisera sina gränsvärden till de nivåer som säkerhetsdata, från till exempel EFSA, föreslår – vilket alltså inte är fallet för närvarande.
– Vi litar på att en sådan domstolsbedömning i slutändan kommer att leda till att medlemsstaterna, mer eller mindre, utjämnar sina maximinivåer till gällande säkerhetsnivå, säger Coppens i ett uttalande.

Läs också: EFSA:s referensvärden för vitaminer och mineraler kan inte användas som maxgränser i Sverige

Tror att Frankrike nu kommer ändra sin lagstiftning på nytt
Bucchini tror att det är säkert att Frankrike nu kommer att tillämpa denna nya rättspraxis för att ändra sin lagstiftning eller överlämna till sitt lands domstolar att verkställa domslutet. Även Coppens menar att det slutliga beslutet i ärendet nu kommer att hänvisas tillbaka till fransk domstol, men med tanke på EU-domstolens dom skulle det vara omöjligt att nu besluta på något annat sätt.

”Ofta värt att kämpa mot felaktiga förordningar
EU:s närings- och livsmedelslagsexpert Luca Bucchini tillägger:
– Branschen har ofta tyst accepterat beslut som hanterats av EU-lagstiftningen. Det här domslutet påminner företagen om att det ofta är värt att kämpa mot felaktiga förordningar.

Relaterad läsning

På regeringens uppdrag: Nu utreds om Sverige ska införa maxgränser för vitaminer och mineraler
Maxdoser för vitaminer och mineraler i kosttillskott – kan bli verklighet 2020
Kommun stoppar kosttillskott – experten fördömer handlingen
Nu har företagaren startat motoffensiven ”Vitaminupproret”
Småföretagare vinner mot kommunen i tvist om vitaminnivåer
”Förvaltningsrättens beslut är en seger för konsumenten”
EFSA:s referensvärden för vitaminer och mineraler kan inte användas som maxgränser i Sverige
Norge demonstrerar mot vitaminförbud – i Sverige tiger vi!
Kurera Debatt: ”Ett larm gällande den svenska folkhälsans framtid”
Debatten fortsätter: ”Kosttillskott en väg till bättre hälsa”
Riksrevisionens granskning: Läkemedelsföretagen har för stort inflytande

Av Isabelle G Hedander

Källa: Nutraingredients.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Ny EU-dom: Länder ska inte kunna fastställa egna gränsvärden för vitaminer och mineraler

EU-domstolen fastställer: Inga landsindividuella maximivärden för vitaminer och mineraler / näringstillskott

EU-domstolen fastställer: Inga landsindividuella maximivärden för näringstillskott

Ny EU-dom: Inga landsindividuella maximivärden för näringstillskott

EU-domstolen: ”Inga landsindividuella maximivärden för näringstillskott”

Annons
Annons