Ny forskning: 5:2-dieten fungerar

Så fungerar 5:2-dieten

1. Dieten bygger på antagandet att vi är konstruerade för att jaga och äta likt stenåldersmänniskan, för att sedan fasta där emellan.

2. Du äter som vanligt, men under två dagar i veckan minskar du antalet kalorier till cirka 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män. Dagarna ska inte vara efter varandra.

3. Under fastedagarna ska du äta en lätt frukost, en lätt middag och skippa lunchen. Drick mycket vatten. En del dricker bara under fastedagarna.

4. När du inte fastar äter du som vanligt, ungefär 2 000 kcal för kvinnor, 2 200 kcal för män, om man rör på sig i vardagen.

5. 5:2-dieten minskar kaloriintaget med cirka 3 000 kalorier i veckan, vilket motsvarar omkring ett halvt kilo fett.

De första resultaten i den svenska studien på 5:2-dieten är klara. Dieten är bra både för vikten och hälsan. Bäst resultat har de fått som vid starten varit kraftigt överviktiga eller feta.

För ganska exakt ett år sedan tog 5:2-dieten Sverige med storm. Efter att Michael Mosleys dokumentär sänts i Vetenskapens värld skulle var enda svensk fasta enligt metoden. De resultaten man förväntade sig var som alltid vid dieter en smalare midja och en lägre siffra på vågen. Men den här dieten utlovade även hälsofördelar som sänkta kolesterolvärden, lägre blodtryck samt en rad andra hälsovinster. Nu, ett år senare är de första delresultaten av Sveriges första studie på 5:2-dieten klara.

5:2-dieten fungerar
Studien som gjorts vid Karoliska Institutet visar att den populära dieten faktiskt fungerar. Efter sex månader med 5:2-dieten visar deltagarnas resultat att dieten är bra både för vikten och hälsan. Bäst resultat har de fått som vid starten varit kraftigt överviktiga.
– Ja, det är dom som är sjukast från början. Det är dom som går ner mest i vikt, det är dom som går ner mest i midjemått, fettmassa, blodfetter, blodtryck, blodsocker och förbättrar insulinkänslighet, berättar Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet, i en intervju i Tv4.

 

Deltagare med risk för hjärt-kärlsjukdom
Samtliga deltagare i studien har haft riskfaktorer som medför förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom. Deltagarna har haft diabetes typ 2, fetma, övervikt eller varit normalviktiga med bukfetma. Trots att de med kraftig övervikt och fetma fått bäst resultat under de sex första månaderna så har alla deltagare uppmätt positiva medicinska effekter. Även de som varit normalviktiga och bukfeta har fått positiva effekter.
– Där är de flesta värdena normala men de som är lite höga har blivit bättre, som till exempel inflammationsmarkörer som man har på grund av bukfetma blir bättre, leverprover kan bli bättre, njurprover blir bättre också, berättar Kerstin Brismar.

Uppföljning
Nästa uppföljning av patienternas värden sker om ytterligare sex månader. I en intervju i Medicinsk Vetenskap säger Kerstin Brismar att hon hoppas på att kunna basera kostråd utifrån resultaten som kan hjälpa diabetiker att må bättre.

Av Johanna Gustafsson


Så fungerar 5:2-dieten

1. Dieten bygger på antagandet att vi är konstruerade för att jaga och äta likt stenåldersmänniskan, för att sedan fasta där emellan.

2. Du äter som vanligt, men under två dagar i veckan minskar du antalet kalorier till cirka 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män. Dagarna ska inte vara efter varandra.

3. Under fastedagarna ska du äta en lätt frukost, en lätt middag och skippa lunchen. Drick mycket vatten. En del dricker bara under fastedagarna.

4. När du inte fastar äter du som vanligt, ungefär 2 000 kcal för kvinnor, 2 200 kcal för män, om man rör på sig i vardagen.

5. 5:2-dieten minskar kaloriintaget med cirka 3 000 kalorier i veckan, vilket motsvarar omkring ett halvt kilo fett.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

 

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

 

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

 

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.