Ny forskning: ADHD kopplat till fettrik kost | Kurera.se
Liten pojke med tufft utseende och gaffel i munnen

Ny forskning: ADHD kopplat till fettrik kost

En fettrik kost kan kopplas till ADHD och inlärningssvårigheter. Det visar nu ny forskning från universitetet i Illionois.

Bär en fettrik kost del av skulden för ADHD och inlärningssvårigheter? Ja, det verkar så. Fettets inverkan tros vara så stark att man kan märka beteendeförändringar efter bara en enda vecka på fettrik kost. Och beteendeförändringarna kommer till och med före viktökningen. Det visar ny forskning från University of Illinois.
En teori är att för mycket fett kan förändra hur kroppen omsätter dopamin, det vill säga hormonet som har nyckelrollen när det gäller kemiskt ansvar för vårt humör.

Påverkan på dopaminet
Forskarna, från University of Illinois, fann att möss som utfodrats med en fettrik kost, med 60 procent av kalorierna från fett, jämfört med en fettsnål kost på endast tio procents fett, uppträdde mycket olika.
En typisk västerländsk kost innehåller mellan 35 och 45 procent fett.
– Vi fann att en fettrik kost snabbt påverkade dopaminomsättningen i hjärnan hos unga möss och utlöste ängsliga beteenden och inlärningssvårigheter, säger Gregory Freund, professor vid universitetets avdelning för näringsvetenskap, till Daily Mail.

Samma signalförändringar som hos överviktiga
– Förändrad dopaminsignalering i hjärnan är gemensamt för både ADHD och övervikt och fetma. Och en ökning av antalet dopaminmetaboliter associeras med ångestbeteenden hos barn, berättar professor Freund.
Han fortsätter:
– Efter bara en vecka av fettrik kost, till och med innan vi kunde se någon viktökning, började mössens beteende i den första gruppen att ändras.

 

Försämrat minne
I bevisen för ökat ångestbeteende ingick en ökad benägenhet att gräva och springa runt runt i sitt hjul samt en ovilja att utforska öppna ytor. Mössen utvecklade också inlärnings- och minnessvårigheter, bland annat försämrades förmågan att hitta i labyrinter och att känna igen olika objekt.

Återställda med fettsnål kost
När mössen fick byta från en fettrik kost till en fettsnål kost återställdes dock deras försämrade minne på bara en vecka, berättar han. Men kan effekterna kan vara mer långvariga hos barn, menar han.
– Även om mössen blev av med sina oroliga beteenden och inlärningsbrister, visar studien mig att en fettrik kost kan utlösa ångest- och minnesstörningar hos ett barn som är särskilt känsligt för detta ur ett genetiskt eller miljömässigt perspektiv.

Förändra stegvis
Man bör däremot vara försiktig med att göra alltför abrubta kostförändringar. Att plötsligt ta bort fett från kosten kan nämligen – också – innebära negativ påverkan när det gäller just ångest, inlärning och minne.
Forskningen publicerades i tidskriften Psychoneuroendocrinology.

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

 

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.