Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Fakta

Anledningen bakom den sannolikt permanenta förändring i BMI är att antibiotikamedicinerna förstör de "goda" bakterierna i tarmen, vilket förändrar hur kroppen bryter ner mat, ökar upptaget av kalorier och triggar viktökning.

Probiotika är levande, nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster för konsumenten.
Källa: WHO.

Återställ bakteriefloran så här
Tillskott med probiotika hjälper till att återställa bakteriefloran i tarmen efter antibiotikakur.
Läs mer om probiotika respektive antibiotika i Kureras näringsguide.

Antibiotika får barn att lättare gå upp i vikt – under hela livet.  Och inte nog med det, viktökningen accelererar sedan med åren. Anledningen, menar experter, är att medicinerna förstör de ”goda” bakterierna i tarmen – vilket i sin tur triggar viktökning.
Det framkommer av ny stor studie, publicerad i International Journal of Obesity.

Barn som ges antibiotika under sin barndom går upp i vikt betydligt snabbare jämfört med barn som inte får det, varnar nu experter. Viktökningen accelererar sedan sannolikt med åren för resten av barnens liv.

► Läs också – Probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

 

Förändrar balansen i kroppen
Antibiotikan tros ha en ökningseffekt på ett barns BMI, vilket står för ”Body mass index” och är ett mått som ofta används inom sjukvården för att bedöma undervikt, normalvikt, övervikt samt fetma.
Det experterna menar är orsaken är att antibiotikan förändrar balansen av de mikroorganismer som lever i kroppen.

► Läs också: Hur påverkar tarmfloran övervikt och fetma? Experten svarar

Professorn: ”Din BMI förändras för alltid”
Forskare vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health research varnar nu för att effekterna kan pågå in i vuxen ålder.
– Din BMI kan för alltid förändras av den antibiotika som du tar som barn, säger professor Brian Schwartz, som lett studien, uppger Daily Mail.
– Våra data tyder på att varje gång vi ger ett antibiotikum till barn får detta dem att gå upp i vikt snabbare med tiden.

► Läs också: Omega-3 under graviditeten motverkar överviktiga barn 

Har undersökt drygt nära 165 000 barn mellan tre och 18 år
För att komma fram till dessa resultat har professor Brian Schwartz, som lett studien, och hans team – mellan januari 2001 till februari 2012 – analyserat elektroniska patientjournaler hos 163 820 barn mellan tre och 18 år.

Trolig underskattning av den verkliga siffran
Forskarna fann att barn som hade fått antibiotika vid sju eller flera tillfällen under barndomen, vid 15 års ålder vägde cirka 1,5 kilo mer än sina jämnåriga som hade inte hade fått antibiotika. Runt 21 procent av barnen i studien – motsvarande ungefär 30 000 barn – hade fått sju eller flera antibiotikakurer som barn.
Professor Schwartz menar dock att viktökningen bland de barn som ofta föreskrivits antibiotika sannolikt är en underskattning av den verkliga siffran.

► Läs också: Manukahonung mer effektivt än antibiotika

En viktökning som accelererar med åren
– Även om omfattningen av viktökningen orsakad av antibiotika kan vara blygsam i slutet av barndomen är vår slutsats att effekterna är kumulativa, vilket innebär att viktökningen sannolikt fortsätter och förvärras i vuxen ålder, menar han.

Länge vetat att det orsakar viktökning hos djur
Det finns tio gånger fler bakterieceller i människokroppen än våra egna celler. Många av dessa bakterier gör sitt arbete i mag-tarmkanalen, vilket hjälper kroppen att smälta maten och ta upp näring.
När det gäller människor finns det nu växande bevis för att antibiotika triggar viktökning på grund av den effekt som medicinerna har på de mikroorganismer som lever i kroppen.
Forskare som arbetat med att utveckla penicillin har däremot i många år vetat om att penicillinet orsakar viktökning hos djur. Det är inte alls någon nyhet, snarare tvärtom – och en väl beprövad metod för att maximera vinst inom industriellt jordbruk.

► Läs också: ”Ge inte djur antibiotika i onödan”

Antibiotika i djurens foder – ett knep som köttbönder anammat
Det är denna kunskap som lett till den moderna industrijordbruksmetoden att inkludera små mängder antibiotika i djurens dagliga foderranson. Knepet är väldigt effektivt för köttbönder som vill göda upp sina djur och få dem redo för slakt på kortast möjliga tid.

► Läs också: Nu lanseras Köttguiden – för vår miljö och vår hälsa

Förändrar hur kroppen bryter ner mat och ökar kaloriupptaget
Även tidigare studier har visat att upprepad användning av antibiotika för all framtid kan påverka kroppens mikroorganismer. Antibiotika dödar inte bara skadliga bakterier, utan förstör även de bakterier som är avgörande för vår mag- och tarmhälsa vilket förändrar hur kroppen bryter ner mat och ökar upptaget av kalorier från absorberad näring.

Tror på ökad försiktighet gällande förskrivning av antibiotika
Professor Schwartz säger att han tror att läkare håller på att bli mer förnuftiga och omdömesgilla i sin förskrivning av antibiotika, men han säger samtidigt att detta också kan vara en svår uppgift.
För ofta, säger han, är det föräldrarna som ”kräver” antibiotika för uppenbara förkylningsvirus, och andra krämpor antibiotikaläkemedlen inte är avsedda att bekämpa.

► Läs också: ”Det råder ett antibiotikamissbruk”

Överdriven användning leder till resistens
Det har länge funnits farhågor om att överdriven användning av antibiotika leder till att bakteriestammar blir resistenta mot dessa i vissa fall livräddande läkemedel.
– Att systematiskt skriva ut antibiotika bör undvikas utom när det verkligen behövs, säger han.

”Viktigt hålla barnen från läkemedel som skadar på lång sikt”
Han fortsätter:
– Från allt vi lär oss nu förstår vi att det är viktigare än någonsin att läkare fungerar som väktare för sina unga patienter och håller dem från att få läkemedel som inte bara inte kommer att hjälpa dem, utan som också kan skada dem på lång sikt.

► Läs också: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

Av Isabelle G Hedander

Fakta

Anledningen bakom den sannolikt permanenta förändring i BMI är att antibiotikamedicinerna förstör de "goda" bakterierna i tarmen, vilket förändrar hur kroppen bryter ner mat, ökar upptaget av kalorier och triggar viktökning.

Probiotika är levande, nyttiga bakterier som när de tillförs i tillräcklig mängd medför hälsovinster för konsumenten.
Källa: WHO.

Återställ bakteriefloran så här
Tillskott med probiotika hjälper till att återställa bakteriefloran i tarmen efter antibiotikakur.
Läs mer om probiotika respektive antibiotika i Kureras näringsguide.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.