Annons
Annons

Blodfetter minskade med stenålderskost

En svensk studie visade att den så kallade stenålderskosten kunde minska blodfetterna hos personer med typ-2 diabetes. Att triglyceriderna minskade i blodet hade dock inget med att försöksdeltagarna också gått ner i vikt tack vare den kost de ätit.

Inger Palm

23 augusti, 2022
Blodfetter minskade med stenålderskost
Dela inlägget

En svensk studie visade att den så kallade stenålderskosten kunde minska blodfetterna hos personer med typ-2 diabetes. Att triglyceriderna minskade i blodet hade dock inget med att försöksdeltagarna också gått ner i vikt tack vare den kost de ätit.

Att äta på stenåldersvis betyder att man i sin kost utesluter spannmål, socker och mejeriprodukter. Då, under stenåldern levde människan som samlare och jägare och kosten bestod av grönsaker, frukt, nötter, fisk, magert kött och ägg. Den här var tiden innan jordbruket hade kommit igång.

På ön Kitava på Grönland finns de folk som fortfarande lever som samlare och jägare och äter samma kost som sina förfäder. Här är det sällsynt att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar.

Höga blodfetter är en riskfaktor för att utveckla åderförfettning och hjärt-kärlsjukdom.

LÄS OCKSÅ: Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Går oftast upp igen

Julia Otten är överläkare och forskare vid Umeå universitet. Hon säger:

– Resultaten understryker det inte bara gäller att vara fixerad vid badrumsvågen och hur mycket man äter, utan att det handlar också om vad man stoppar i sig.

I studien rekryterade forskarna vid Umeå universitet 27 överviktiga personer med typ 2 diabetes. Efter att försökspersonerna ätit stenålderskost i tolv veckor hade de minskat i vikt ganska mycket. Även deras blodtryck samt blodsocker och blodfetter hade minskat.

Att gå ner i vikt när man följer en diet är vanligt, och det innebär också ofta förbättrade värden. Ett problem med förbättrade värden som uppstått i samband med en viktnedgång är att man oftast går upp i vikt igen.

LÄS OCKSÅ: Läkaren som skriver recept på växtbaserad kost

Blodsocker och blodtryck

Forskarna lade därför sitt fokus på om värdena blivit bättre på grund av kosten eller tack vare viktnedgången. Och här skiljde sig resultat åt en del. Bättre blodsocker och blodtryck kunde kopplas samman med viktnedgång men de förbättrade värdena av blodfetterna hade med kosten att göra.

– Förmodligen hänger de sänkta nivåerna samman med att den paleolitiska kosten har mycket omättade fetter från exempelvis nötter, oljor och fisk samt magert kött, medan dieten inte innehåller mejeriprodukter med mättat fett, säger Julia Otten.

Blodfetterna hade sjunkit med 1,8 till 1,1 mml/L. De som höll dieten strikt hade också störst nedgång av triglyceriderna.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften MDPI Nutrients.

Av Inger Palm

Källa: Umeå universitet

Här kan du läsa studien

Annons
Annons