Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kapslar med d-vitamin

Ny forskning: Ett blodprov behöver inte visa ditt verkliga behov av D-vitamin

Ditt verkliga behov av D-vitamin är inte alltid kopplat till hur mycket D-vitamin du har i ditt blod. Dina gener kan berätta en helt annan historia. Ny forskningen från Finland belyser en av våra viktigaste vitaminer på ett helt nytt sätt.

Du kan lätt se när bränsletanken i bilen nästan är helt tom, men om du inte vet hur mycket bensin din bil drar per mil, kan du inte bedöma hur nära det är innan du får motorstopp. Finska forskare menar att det går att jämföra osäkerheten runt ett förestående motorstopp med nivåerna av D-vitamin i våra kroppar.

Den senaste forskningen inom området D-vitamin visar att det inte räcker med ett blodprov för att bestämma vilken D-vitaminstatus en person har eller behöver.

 

För att fastställa det exakta behovet av vitamin D måste man istället ta reda på hur varje individ reagerar på vitaminet. Det är här gener och evolution kommer in i bilden.

LÄS OCKSÅ: “D-vitamin tog mig ur depressionen”

Våra gener styr våra behov
Den finske forskaren Carsten Carlberg, vid Östra Finlands universitet har studerat D-vitamin och epigenetik. Hans studier visar att vi reagerar olika på D-vitamin när detta tas som tillskott. Han menar att det styrs av vår arvsmassa och våra gener, han anser också att vi ska inkludera våra geners betydelse när nya allmänna riktlinjer ska sättas upp för D-vitaminstatus och intag.

Hos de första européerna finns skillnaderna i förmågan att ta upp D-vitamin i kroppen. Carsten Carlberg och hans kollega Andrea Hanel har skrivit en artikel där de förklarar skillnaderna mellan våra förfäders upptag av D-vitamin.

De tar upp jägar- och samlarfolket i Afrika med sin mörka hud, de anatoliska (turkiska) jordbrukarna och de mer ljushyade nomaderna från Ukraina. Färgen på deras hud var nyckeln till deras behov av D-vitamin.

LÄS OCKSÅ: Visste du det här om D-vitamin?

Starkare immunförsvar gav överlevnad
Folkslag med ljusare hud kunde lättare ta upp solens UV-strålar och omvandla dessa till aktivt D-vitamin i kroppen. Det gav dem troligtvis ett starkare immunförsvar, vilket var något man behövde för att överleva under kalla vintermånaderna i norra Europa.

 

Carsten Carlberg har tillsammans med Afrozul Haq från forsknings- och utvecklingsavdelningen vid Gulf Diagnostic Center Hospital i Abu Dhabi, genomfört två D-vitaminstudier för att förstå helhetsbilden bättre. Studierna visar tydliga skillnader i förmågan att ta upp D-vitamin i kroppen.

Försökspersonerna i tre grupper: De med högt upptag, medelmåttigt upptag och lågt upptag. Deras nivåer av vitamin D i blodet speglade nödvändigtvis inte hur kroppen svarade på D-vitaminet. Här verkar det som om generna och din hudtyp avgör hur bra du tillgodogör dig D-vitamin.

För att få en bättre förståelse och ett helhetsperspektiv utvecklade forskarna ett speciellt verktyg som kan mäta hur väl en person reagerar på D-vitamin istället för att som nu bara titta på koncentrationen av vitamin D i blodet.

Då kunde de se att 25 procent av deltagarna i studien svarade väldigt lite på vitamin D. Dessa personer behövde större mängder D-vitamin för att få samma hälsofördelar som de som svarade bättre på näringsämnet.

 

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar

Rekommendationerna utmanas
Behovet av D-vitamin kan nu komma att ifrågasättas därför att rekommendationerna inte tar hänsyn till de individuella behoven.

På grund av att vissa inte har så bra upptag av D-vitamin kan de ha för låga nivåer av vitamin D. Carsten Carlberg rekommenderar därför alla finländare att ta ett högdoserat vitamin D-tillskott, eftersom finländarna inte får i sig tillräckligt med solljus under de mörka vintermånaderna.

Rekommendationen bör säkerställa att de flesta får tillräckligt med D-vitamin för att täcka sina behov. I framtiden kan det nya sättet att se på D-vitamin, via gener och individuellt upptag, påverka riktlinjerna och rekommenderat dagligt intaget av D-vitamin.

Av Inger Palm

Källa: Skin colour and vitamin D


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.