Annons
Annons

Forskning: Tillskott med fiskolja hjälper barn med ADHD

Tillskott med fettsyror kan hjälpa barn med ADHD nästan lika bra som Ritalin, enligt ny forskning. Det krävdes dessutom betydligt lägre doser av läkemedlet när det kombinerades med ett fettsyretillskott. Det visar en studie publicerad i tidskriften Journal of Attention Disorders. "Jag är djupt orolig över vår vilja att ta till potenta läkemedel, med ofta obehagliga biverkningar, innan vi prövat alternativa insatser", säger brittiska läkaren Paul Stillman till Daily Mail.

Redaktionen

13 februari, 2016
Forskning: Tillskott med fiskolja hjälper barn med ADHD
Dela inlägget

Tillskott med fettsyror kan hjälpa barn med ADHD nästan lika bra som Ritalin, enligt ny forskning. Det krävdes dessutom betydligt lägre doser av läkemedlet när det kombinerades med ett fettsyretillskott.
Det visar en studie publicerad i tidskriften Journal of Attention Disorders.
– Jag är djupt orolig över vår vilja att ta till potenta läkemedel, med ofta obehagliga biverkningar, innan vi prövat alternativa insatser, säger brittiska läkaren Paul Stillman till Daily Mail.

ADHD är en beteendestörning som kännetecknas bland annat av impulsivt beteende, hyperaktivitet och svårighet att upprätthålla uppmärksamhet.
Behandling kan vara ett ”minfält”, skriver den brittiska tidningen Daily Mail, som också skriver att forskare har varnat för att det ofta utskrivna läkemedlet Ritalin bör användas med försiktighet.

Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

Otillräcklig forskning på läkemedlen
I slutet av förra året meddelade en grupp internationella experter att kvaliteten på de forskningsbevis som finns tillgängliga om Ritalins fördelar respektive risker är dålig.
”Även efter 50 års användning behövs mer forskning för att hjälpa läkare att besluta om för- och nackdelar med att ge det kontroversiella läkemedlet till barn”, sa de, uppger tidningen.

ADHD-barn blir ofta avvisade och har lätt att fastna i ond spiral
Daily Mail beskriver vidare att ny forskning också varnat för att barn med ADHD kan fastna i en nedåtgående spiral där deras, till synes, oregerliga beteende saboterar vänskap – och kamraternas avvisande kan i sin tur ge bränsle till ytterligare dåligt uppförande.
Så vad bör man som förälder göra? Ja, det kan man fråga sig.
Daily Mail ställde frågan till Paul Stillman, en läkare från Sussex med ett särskilt intresse för beteendeproblem.

Läs också: Ny forskning: Paracetamol ökar risken för ADHD

Läkaren: Vi bör titta på alternativa metoder innan vi skriver ut läkemedel
Han säger till tidningen:
– Som någon som har tillbringat många år att hjälpa familjer som kämpar med ADHD, och som tittar på olika behandlingsmetoder har jag blivit alltmer bekymrad över den obevekliga ökning av antalet barn som berörs.
Han fortsätter:
– Jag är också djupt orolig över vår vilja att ta till potenta läkemedel, med ofta obehagliga biverkningar, innan vi prövat alternativa insatser.

Läs också: Koppling mellan brist på omega-3 och ökad risk för beteendeproblem

Tidiga insatser viktigt
– Det finns ingen tvekan om att tidiga insatser är oerhört viktigt, men jag är mycket obekväm när det gäller antalet recept som nu skrivs ut gällande Ritalin och andra ADHD-mediciner.
Förra året skrevs det ut runt en miljon sådana recept i Storbritannien och dessa läkemedel är inte utan biverkningar, berättar han.
– Vi bör titta på de livsstil- och kostförändringar som har visat sig effektiva innan vi tar till medicinering.

Läs också: Vanligt med näringsbrist hos energibarn

Vanligt att ADHD har en negativ inverkan på relationer
Han berättar vidare att ADHD är mycket svårt att diagnostisera eftersom det inte finns någon enkelt eller definitivt test.
– Det kan vara svårt att skilja mellan något som kräver behandling och något som kommer att ordna sig med tiden.
Han fortsätter:
– Men en sak som vi vet säkert är att uppmärksamhetsstörningar kan ha en mycket negativ inverkan på relationer. Vilket knappast är förvånande eftersom om någon är besvärlig kommer det förr eller senare att finnas en stor frestelse i vilken grupp som helst att frysa ut denna person, vilket ytterligare kan förstärka ett dålig uppförande.

Läs också: Ensamhet – lika stor riskfaktor för tidig död som rökning

Viktigt med tidiga insatser menar läkare
Denna onda cirkel har just beskrivits i en studie gjord av norska forskare, vilka fann att den var mest uttalad i en ålder mellan fyra och sex, berättar Paul Stillman.
– Det är ingen tillfällighet att det är runt denna ålder som barn lär sig hur man bygger vänliga, samarbetsfungerande relationer med människor utanför den närmaste familjen.
Den nya studien fann att ju fler ADHD-symtom ett barn hade vid fyra års ålder, desto mer avvisade riskerade de att bli vid sex års ålder, berättar han.
– Och även omvänt: ju mer avvisande barn med ADHD hade blivit, desto värre blev deras symtom.

Läs också: Studie jämför fettsyratillskott med läkemedel: Barn med ADHD fick färre symtom och biverkningar

Föreslår datorspel som en del av lösningen
För att bryta denna onda cirkel är det viktigt att hjälpa barn med ADHD bygga relationer med sina kamrater, menar Paul Stillman och föreslår där datorspel som exempel på en bra lösning. Även om han poängterar att han är fullt medveten om att få föräldrar lockas av tanken på att låta sina barn spendera alltför mycket tid framför en datorskärm.
Han menar dock att dataspel kan vara en positiv åtgärd då det kan hjälpa barnet att bygga relationer.
– Datorspel är numera en mycket social aktivitet och människor som spelar dem kommunicerar ofta med en mycket bredare krets av vänner än vad vår generation gjorde när vi växte upp, säger han och tillägger att datorspel också innebär mycket positivt stöd, något som dessa barn verkligen behöver, säger han.

Läs också: Ginkgo biloba mildrar ADHD-symtom hos barn

Första studien som jämför Ritalin direkt med omega-tillskott
En ny studie, utförd på 90 barn med nydiagnostiserad ADHD, har funnit bevis för att en specifik kliniskt bevisad kombination av omega-3 och omega-6 fungerar nästan lika bra som Ritalin, skriver Daily Mail.
En tredjedel av barnen i studien fick Ritalin, en tredjedel fick ett omega-3-tillskott som även innehåller omega-6 – och en tredjedel fick både omega-tillskottet och Ritalin.

Utvärderas av forskare och föräldrar under 12 månader
Forskarna bakom studien bedömde barnen i början av försöket samt efter en, tre, sex och 12 månader. Detta gjorde de med hjälp av en internationellt accepterad skattningsskala för ADHD, som tittar på frekvensen av symtom som till exempel bristande uppmärksamhet och hyperaktivitet eller impulsivitet.
Både forskare och föräldrar använde sig också av ett sjugradigt poängsystem för att gradera svårighetsgraden av barnens symtom.
Barnen som fick tillskottet med fettsyror tog tre kapslar två gånger om dagen, en daglig dos av 558 milligram EPA, 174 milligram DHA och 60 milligram GLA.
Barn som fick Ritalin fick till en början en daglig dos av 0,3 milligram för varje kilo kroppsvikt, vilket ökades till 0,5 mg/kg om dagen efter två veckor – en ganska vanlig praxis för att försöka minska biverkningar, skriver Dail Mail.
Fettsyretillskottet som användes i studien kallas internationellt för Equazen. På svenska heter det Eye Q.

Läs också: Tillskott av omega-3 kan hjälpa barn med ADD och ADHD

Visade dramatisk förbättring
Under den årslånga studien, som publicerats i Journal of Attention Disorders, visade barnen i alla tre grupper en dramatisk förbättring, även om det tog cirka tre månader innan förändringarna kickade in.
Läkarna kunde även ge barnen betydligt lägre doser av Ritalin när det var kombinerat med fettsyra-tillskottet.

Fettsyror viktiga för hjärnans signalsystem
Detta är den första studie som jämför Ritalin direkt med ett omega-tillskott, även om tidigare studier har visat att låga nivåer av fettsyrorna omega-3 och 6 ökar risken att utveckla ADHD och att tillskott minskar symtomen.
Dessa långkedjiga fettsyror finns i cellmembranen i hjärnan och en teori är att de är viktiga för signalering mellan neuroner (en celltyp i nervsystemet som är ansvarig för mottagandet och överförandet av nervimpulser).

Läs också: Därför ska du äta fiskolja

Samband mellan oxidativ stress och ADHD
Det finns också vissa belägg för att antioxidanter kan spela en roll, även om deras inverkan inte studerats tillräckligt än för att fastställa något, poängterar Paul Stillman.
Men en ny omfattande metaanalys, som kombinerade resultaten av alla relevanta studier, fann däremot ett tydligt samband mellan oxidativ stress och ADHD.
En teori är att barn med ADHD reagerar annorlunda på oxidativ stress och att detta är vad som sätter dem i riskzonen.
På vilket sätt hör oxidativ stress ihop med antioxidanter då? Jo, en förhöjd oxidativ stress är ett fenomen vi drabbas av när försvaret inte klarar av att eliminera angriparna, det vill säga de fria radikalerna. Och vid hög oxidativ stress har det uppstått en obalans mellan angrepp (fria radikaler) och försvaret (antioxidanter).
Förhöjd oxidativ stress är ingen sjukdom. Man kan ha en hög oxidativ stress och ändå betraktas som frisk. Däremot ger det ger, bland annat, en ökad risk för att utveckla olika besvär och sjukdomar, har läkaren Magnus Nylander tidigare beskrivit det i Kurera.

Läs också: 10 saker att tänka på om den du lever med har ADHD

ADHD-barn har ofta lägre nivåer järn i hjärnan
Ett antal studier tyder också på att järn kan vara viktigt.
En placebokontrollerad studie rapporterade till exempel en tydlig minskning av symtom efter att barn tog 80 milligram järn per dag under 12 veckor.
Hjärnskanningar (MRI) av barn med ADHD har visat att de har reducerade nivåer av järn i hjärnan. Det är också känt att järn spelar en viktig roll när det gäller kognitiv utveckling och att brist är vanligt bland barn.
Dopamin, ett hormon som deltar i nervernas signalering och som har kopplats till ADHD, är även känt för att vara känsligt för förändringar av järnnivåerna i hjärnan.

Läs också: Ny studie: Järnbrist kan orsaka ADHD

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons