Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny forskning: Konditionsträning kan ge bättre hälsa för typ-2 diabetiker

Långvarig konditionsträning förändrar aktiviteten i musklerna. Det minskar också skillnader mellan könen hos otränade individer. Forskare vid Karolinska Institutet menar att redan efter ett halvt, och upp till ett års konditionsträning kan hälsan förbättras hos personer som lider av metabola sjukdomar som typ-2 diabetes.

Att vara fysiskt aktiv ger många hälsosamma fördelar. Till exempel minskar risken att drabbas av diabetes, cancer och hjärtsjukdomar. Vid Karolinska Institutet har man tittat på hur träning påverkar kroppen. Man fann att de som ägnat sig åt konditionsträning i många år fick en förändrad aktivitet i viktiga gener i våra muskler.

Studien visade även att den mångåriga träningen minskade skillnader mellan könen hos personer som var otränade. Det här resultatet kan medföra att man på sikt kan förebygga sjukdomar som diabetes typ-2.

 

LÄS OCKSÅ: Så tränar du under klimakteriet för att hålla vikten – eller gå ner

Viktiga träningsgener identifierade
Mark Chapman som är förste författare till studien och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet menar att även lite kortare perioder av träning påverkar genernas aktivitet i musklerna. Han säger:

– Att ta reda på hur våra muskler påverkas av decennier av träning är därför avgörande för att fullt ut kunna förstå kopplingen mellan träning och hälsa.

När forskarna jämförde genernas aktivitet i musklerna före och efter några månaders träning hos försökspersoner med typ-2 diabetes visade det sig att genernas uttryck var förhållandevis likt de gener hos personer som tränat under betydligt längre tid. Detta antyder att det kan räcka med att träna ett halvår, men kanske upp till ett år för att hälsan ska bli bättre hos personer som lider av någon metabol sjukdom. Forskarna hittade träningskänsliga gener som spelar en viktig roll i dessa sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Tänk på hjärtat – börja konditionsträna

1 000 gener förändrades
I studien tittade man på 18 personer, nio män och nio kvinnor, som tränat hård konditionsträningen under de senaste 15 åren eller längre. Man inkluderade sju styrketränande män och gjorde en åldersmatchning på dessa individer som sedan fungerade som en kontrollgrupp.

För att kunna se förändringarna i musklerna gjordes biopsier plus något som kallas RNA-sekvensering för att mäta vad som händer i över 20 000 gener.

 

Hos de som konditions tränade förändrades aktiviteten i över 1 000 gener jämfört med kontrollgruppen. Men bara 26 gener förändrades hos de som tränat styrketräning i många år vilket gör att forskarna tyder det som att styrketräning inte leder till genförändringar.

I konditionsgruppen såg man en ökad aktivitet i olika signalvägar som skyddar mot sjukdomar som typ-2 diabetes.

Av Inger Palm

Källa: Karolinska Institutet

Studien: Skeletal Muscle Transcriptomic Comparison between Long-Term Trained and Untrained Men and Women


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.