Annons
Annons

Ny forskning: Nervskador kan läkas av fett från buken

Skador på nerverna är vanligt efter en olycka. Nu visar en ny avhandling att om underhudsfettet från buken sprutas in i en muskel som skadas kan hjälpa kroppens att snabbare läka skadan.

Inger Palm

7 juli, 2020
Ny forskning: Nervskador kan läkas av fett från buken
Dela inlägget

Skador på nerverna är vanligt efter en olycka. Nu visar en ny avhandling att om underhudsfettet från buken sprutas in i en muskel som skadas kan hjälpa kroppens att snabbare läka skadan.

Med hjälp av kirurgi kan nerver repareras, men nerver växer enbart en millimeter per dag. I sämsta fall kan det ta några år innan musklerna fått kontakt med den reparerade nerven. Ett problem som då uppstår är att då har muskeln förändrats så pass mycket att den troligen inte går att använda, och därför blir orörligheten permanent.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Omega-3 läker skador efter hjärtinfarkt

Metod för svårbehandlade fall
Roine El-Habta, som är doktorand vid Institutionen för integrativ medicinsk biologi i Umeå, har gjort en avhandling där han tittade på om stamceller tagna från underhudsfettet i buken på en patient som fått en nervskada, kan skydda de skadade nerverna från vävnadsförändringar.

Experimentet gick ut på att odla stam- och muskelceller i samma miljö, men utan att de fick kontakt med varandra. Då kunde han undersöka de tillväxtämnen som frisätts av cellerna.

Resultat visade att när stamcellerna sprutades in i en skadad muskel kunde läkningen av nervskadan påskyndas.

– Det här kan vara en öppning mot en möjlig framtida behandling för personer som drabbas av nervskador som annars leder till muskelförtvining och försämrad rörlighet, säger Roine El-Habta.

LÄS OCKSÅ: Träning kan häva skador i hjärnan orsakade av rökning

En nyckel till rörelse
Vid en olycka är det vanligt att nerver blir skadade. Och när dessa skadas förlorar de kontakten med musklerna som gör att det blir svårt att röra sig.

– Att hejda muskeln från att förtvina när den saknar kontakt med nerven är något av en nyckel för att rädda patientens framtida rörelseförmåga, säger Roine El-Habta.

I avhandlingen kunde han visa på att det produceras en hel del tillväxtämnen från stamcellerna, och dessa stamceller skyddar mot muskelcellerna från att dö.

Stamcellerna producerade rikligt med tillväxtämnen som effektivt skyddar muskelcellerna mot celldöd och ökar celldelningen. Även en effekt uppnåddes hos denerverade muskler, det vill säga när

Effekter kunde även ses då dessa stamceller injicerades i denerverade muskler, det vill säga då nervförsörjningen till en kroppsdel hindrats.

Upptäckten som bereder vägen för en ny metod hos de personer som drabbas av detta svårbehandlade tillstånd. Men ytterligare forskning krävs innan metoden kan användas för kliniskt bruk.

Av Inger Palm

Källa: Umeå universitet

Annons
Annons