Annons
Annons

Ny forskning: Probiotika minskar risken att föda för tidigt

Probiotika kan minska gravidas risk för en för tidig förlossning. Analyser från ny amerikansk forskning indikerar att kvinnor som får för tidigt födda barn tenderar att sakna bakterier från Lactobacillus-familjen. Upptäckten anses viktig då 13 miljoner barn dör varje år efter att ha fötts för tidigt.

Redaktionen

20 augusti, 2015
Ny forskning: Probiotika minskar risken att föda för tidigt
Dela inlägget

Probiotika kan minska gravidas risk för en för tidig förlossning.
Analyser från ny amerikansk forskning indikerar att kvinnor som får för tidigt födda barn tenderar att sakna bakterier från Lactobacillus-familjen.
Upptäckten anses viktig då 13 miljoner barn dör varje år efter att ha fötts för tidigt.

Tillskott med probiotika, det vill säga kapslar eller tabletter med rätt sorts ”goda bakterier” kan minska antalet förtidiga födslar, tror nu forskarna.
Upptäckten gör nu att ett eventuellt bakteriellt screeningtest skulle kunna bli verklighet för gravida.

Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes

Tidigare funnen koppling till autism, MS och cancer
Forskare vid vid Stanford University i Karlifornien har undersökt kopplingen mellan de bakterier som lever naturligt i en kvinnas kropp och hennes risk för en förtidig förlossning.
Deras resultat tyder på att det är bakterier i den gravida kvinnans kropp som påverkar om hon föder för tidigt eller inte.
Dessa bakterier har i tidigare studier kopplats samman med en mängd olika tillstånd, däribland autism, multipel skleros och tarmcancer.

Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

Varje extra vecka i livmodern är viktig
Upptäckten anses mycket viktig då det varje år dör 13 miljoner barn på grund av att de fötts för tidigt, vilket gör det till den vanligaste dödsorsaken bland nyfödda, skriver Daily Mail.
I Storbritannien föds en av tretton barn för tidigt. För tidigt född innebär en förlossning innan graviditetsvecka 37. De barn som överlever står inför en rad hälsoproblem och en av tio utvecklar någon typ av permanent funktionshinder såsom neurologiska skador, lungsjukdom, cerebral pares och blindhet eller dövhet.
Varje extra vecka i livmodern är därför gynnsam för barnet hälsa.

Läs också – Näringsfysiolog: ”Välj kapslar framför bakteriejuicer”

Saknar bakterier från Lactobacillus-familjen
Forskarnas analyser indikerar att de som föder för tidigt tenderar att sakna bakterier från Lactobacillus-familjen.
Läs mer i Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan.

Kan leda till mer riktad vårdplan
Resultaten kan leda till att blivande mödrar framöver av vården ska rekommenderas se till att de har rätt nivå av ”goda bakterier” i mage och tarm för att förhindra en förtidig förlossning.
– De här resultaten kan hjälpa oss att screena kvinnor och identifiera och förutspå vilka som riskerar att föda för tidigt, säger doktor David Relman, som lett forskningen.
Genom att kunna identifiera kvinnor med hög risk för tidig förlossning, skulle läkarna kunna vidta åtgärder med en riktad vårdplan för att förbättra resultaten för de för tidigt födda spädbarnen. Sådana åtgärder skulle kunna vara exempelvis kejsarsnitt eller hormontillskott för att för att påskynda mognadsutvecklingen av barnets lungor.

Läs också: Gravida med höga nivåer av vitamin D får starka barn

Kan förklara varför andragångsfödslar ofta är tidiga
Att ha för liten mängd goda bakterier kan göra kvinnans livmoder mer utsatt och mottaglig för angrepp av andra bakterier och gifter, vilket kan kan utlösa för tidig förlossning.
Studien, som nu publiceras i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, visar även på en annan intressant upptäckt: Att bakteriesammansättningen i en kvinnas kropp förändras omedelbart efter hennes förlossning. Även om hennes barn inte föds för tidigt sjunker hennes nivåer av de goda Lactobacillus-bakterierna. I vissa fall tog det ett år för bakterierna att återgå till normala nivåer.
Detta skulle kunna förklara varför kvinnor som får sina barn tätt löper högre risk att föda för tidigt.

Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Probiotiska produkter består vanligen av olika arter av mjölksyrabakterier. Till dessa hör arter av:

Bifidobakterier
Exempelvis: Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum.
Laktobaciller
Exempelvis: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum.
Streptokocker
Exempelvis: Streptococcus thermophilus (en klassisk yoghurtbakterie).

Det finns också andra typer av mikroorganismer som också används som probiotika, till exempel jästsvampen Saccharomyces boulardii.

Lactobacillus acidophilus är bland de absolut vanligaste mjölksyrabakteriesorten, kanske den allra vanligaste på marknaden.

Annons
Annons