Ny forskning stärker kopplingen mellan övervikt och depression | Kurera.se

Ny forskning stärker kopplingen mellan övervikt och depression

Ny forskning visar att övervikt inte bara ökar riskerna för kroniska sjukdomar som cancer och kardiovaskulär sjukdom, det kan också leda till depression.

En ny brittisk-australiensisk studie har hittat det hittills starkaste bevisen för att fetma orsakar depression. Tidigare har som Kurera rapporterat, en stor latinamerikansk studie visat på ett samband mellan bukfetma och ångest hos kvinnor som genomgått klimakteriet.

Övervikt påverkar psyket
Studien som är publicerad i International Journal of Epidemiology, visar att den psykologiska effekten av att vara överviktig orsakar depression i betydligt större utsträckning än att lida av viktrelaterade sjukdomar som diabetes.

LÄS OCKSÅ: Behåll vikten med mindful eating

Samband känt sedan tidigare
Svenska rön har visat att bipolära patienter ofta har en sänkt aktivitet i hormonsystemet som styr utsöndringen av stresshormonet kortisol, något som var starkt förknippat med depression, låg livskvalitet, fetma, höga blodfetter och metabolt syndrom. Även en litterär studie från Lund 2011 visar på ett samband, även om man kom fram till att mer forskning behövs.

 

LÄS OCKSÅ: Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Undersökte genetiken
Men nu har man alltså sett en tydligare koppling. Brittiska forskare undersökte sjukhusdata och egna uppgifter från över 48 000 personer med depression och jämförde dem med en kontrollgrupp på drygt 290 000 personer. Man separerade den psykologiska aspekten av fetma från effekten av fetma-relaterade hälsoproblem genom att undersöka genetiken.

LÄS OCKSÅ: Kroppens egen badrumsvåg styr hur mycket vi äter

Magra män mer deprimerade än magra kvinnor
I andra ändan av BMI-spektrat visade det sig att magra män var mer benägna till depression än män med normal vikt eller magra kvinnor

I den latinamerikanska studien uppgav ett stort antal överviktiga kvinnor att de led av ångest, de med mest övervikt hade signifikant större benägenhet att lida av ångest jämfört med mer normalviktiga i samma ålder.

Av redaktionen

Källa: Technology Networks, Lunds universitet, Umeå universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.