Ny forskning: Zink ÄR förkylningarnas botemedel | Kurera.se

Ny forskning: Zink ÄR förkylningarnas botemedel

Då vintervädret är här och fler av oss blir förkylda söker vi ständigt efter ett sätt att bli av med de förargliga snörvlingarna.
Nu visar en ny stor studie, som sammanställt flera års labbforskning, att zink förkortar sjukdomsperioden.

Visst är det väl ofta just så, att precis när det börjar lugna ner sig på jobbet och julen står för dörren, får vi den jobbigaste hostan och den värsta förkylningen någonsin?
Så behöver det inte vara, visar nu forskning. I alla fall inte för personer som tar till sig av kunskapen i denna artikel.

Förkortar sjukdomsperioden
Och medan medicinforskare fortfarande håller på att försöka hitta ett botemedel på förkylning, har brittiska NHS (National Health Service) lyckats hitta en särskild komponent som kan bidra till ett snabbare slut på lidandet, rapporterar tidningen Express.

 

► Läs också: Barn som får probiotika har kortare sjukdomsperioder

Blev friskare två dagar tidigare
Efter att ha tittat igenom åratal av medicinsk forskning, kan forskare nu visa att mineralet zink kan påskynda en förkylning så den går över fortare. Deras studie visar att personer som tog zinktabletter blev av med sin förkylning i genomsnitt en till två dagar före de patienter som inte åt zinktabletter.

Läs också: Har du zinkbrist?

Zink, bra mat och god sömn
Utöver att äta tillskott med zink rekommenderar NHS bra mat med högt intag av frukt och grönt, regelbunden handtvätt samt tillräckligt med sömn - både för att förebygga förkylning och när man redan har en förkylning i kroppen. De råder också till att bara ta smärtstillande i värsta fall.
NHS får medhåll av annan medicinsk expertis.
– Försök att sova, äta nyttigt och undvik stress. Se till att få i dig tillräckligt med vätska. Om du har feber bör du dricka mer vatten. Du kan också andas in ånga för att rensa luftvägarna, säger Rupal Shah, läkare i London, till tidningen.

Av Sophie Carlbrant


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.