Ny rapport: Få gör något åt sina sömnproblem

Sju av tio svenskar lider av sömnproblem.
Vanligaste behandlingen?
Receptbelagda läkemedel eller att inte göra något alls.

Sömn är livsviktigt. Genom att sova ordentligt håller vi oss friska både fysiskt och psykiskt. Men sömnproblem har blivit vanligare på senare tid.

Lifes nya rapport Hälsobarometern 2019 visar nu att sju av tio svenskar drabbats av sömnproblem det senaste året.
Och vanligast är det att medicinera. En av fem uppger att de behandlar med receptbelagda läkemedel. Knappt en av tio har använt sig av växtbaserade läkemedel och kosttillskott.

 

Läs också: Sex av tio svenskar sover för lite och grubblar över jobb och pengar

Drygt hälften har inte gjort något alls åt sina sömnproblem
Dock uppger drygt hälften att de inte gjort något alls för att behandla sina sömnproblem.

Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet
Foto: Stockholms universitet

Det är vanligt att drabbas av tillfälliga sömnproblem, men har man kroniska besvär måste man söka vård, menar Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
– Det är också viktigt att komma ihåg att sömnmedel löser ju inte grundorsakerna till sömnproblemen, de bara mildrar symptomen, säger han.

 

Läs också: Ny forskning: Kvinnor bör slappa mer på soffan efter jobbet

80 procent av kvinnorna har svårt att sova
I rapporten har man undersökt hur svenskarna ser på sina kost- och träningsvanor, sömn och stress. Hela 74 procent har lidit av sömnproblem det senaste året, och 80 procent av kvinnorna upplever svårigheter med att sova medan motsvarande siffra för männen är 68 procent.
– Kvinnor har oftare problem med själva insomningen och att de vaknar under natten och för tidigt, män har mer snarkproblematik.

En starkt bidragande orsak till insomningsbesvär är stress, menar Arne Lowden.
– Stress kan leda till alltifrån ont i magen till eksem eller sömnproblem. Man behöver ägna tid till att fastställa vad som orsakar sömnstörningen och försöka angripa roten.

 

Men det finns naturliga sätt som både hjälper en att komma ner i varv och bidrar till en bättre sömn. Bland annat bör man undvika blått ljus, som finns i mobiltelefoner och datorer, sent på kvällen, ha lite svalt när man ska sova och även stänga ute problem från sovrummet.
– Mängden dagsljus och motion tycks också ha stor påverkan. Exempelvis är yngre kvinnor och äldre människor de grupper som vistas minst utomhus, och de som äter mest antidepressiva och sömnmedel.

Läs också: Det händer i kroppen när du inte får tillräckligt med sömn

Ändra sin kost
Man kan också få hjälp med sina sömnproblem genom KBT-inriktad behandling eller genom att ändra sin kost.
Det som är viktigast är att äta regelbundna måltider och se till att man inte förlägger dem på fel tider på dygnet, enligt Arne Lowden.
– Jobbar man natt så undvik svårsmält mat på nätterna. Man ska inte heller dricka kaffe, energidrycker eller alkohol som alla ställer höga krav på ämnesomsättningen, när kroppen egentligen behöver fokusera på att få god sömn.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.