Ny rapport: Förskrivningen av antibiotika minskar | Kurera.se

Ny rapport: Förskrivningen av antibiotika minskar

Sverige har sedan tio år haft som mål att få ned antibiotikaförskrivningen till 250 recept per tusen invånare och år. Sedan målet sattes har förskrivningen i Sverige minskat med över en fjärdedel.

Enligt den årliga rapporten om antibiotikaanvändning och antibiotikaresistens bland människor och djur i Sverige – Swedres-Svarm, har två regioner redan nått målet och några andra är på god väg. Förskrivningen har minskat rejält och är nu nere under 300 recept per tusen invånare och år visar en ny rapport

Minskning med 4 procent
Rapporten görs i samarbete mellan Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Folkhälsomyndigheten. Enligt statistiken minskade antalet antibiotikarecept inom öppenvården med fyra procent under 2018 jämfört med föregående år, från 309 till 296 recept per tusen invånare.
Jämtland och Västerbotten har nått det uppsatta förskrivningsmålet och att flera regioner är på god väg.

 

LÄS OCKSÅ: Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Stor minskning inom tandvården
Särskilt mycket minskar antibiotikaförskrivningen inom tandvården, men skillnaderna är fortfarande stora mellan landets olika regioner. Även när det gäller antibiotikaresistens har Sverige ett gott läge jämfört med många andra länder.

LÄS OCKSÅ: EU varnar för resistenta superbakterier

Plus och minus i rapporten
Årets rapport visar både på positiva resultat, men också varningssignaler. Positivt är den fortsatt låga resistensen för förstahandsantibiotika vid behandling av okomplicerad urinvägsinfektion.
Mer oroande är olika utbrott av vankomycinresistenta enterokocker, VRE, på sjukhus. Att det återkommande förekommer spridning av VRE på olika sjukhus i Sverige visar att man behöver bli bättre på att följa hygienrutinerna för att motverka smittspridning.

LÄS OCKSÅ: Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

– För att bibehålla vår långsamma resistensutveckling måste vi fortsätta att intensifiera vårt effektiva och långsiktiga arbete med klok antibiotikaanvändning, förebyggande av infektioner och minskad smittspridning, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndighete i ett pressmeddelande.Av redaktionen

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.