Kvinna vid sitt skrivbord

Ny rapport: Kvinnor drabbas hårdare av åldersdiskriminering än män

Kvinnor drabbas hårdast av fördomar kring ålder – då de har svårt att få jobb och löneutvecklingen avstannar eller till och med minskar vid 50 års ålder.
Det visar en ny rapport.

När kvinnor och män söker sitt första jobb har de i princip samma lön – men redan vid 30 börjar männen dra förbi kvinnorna i löneutvecklingen.

 

Ny rapport undersöker löneskillnadena
I ålderskategorin 50–54 år så fortsätter männens löner att stiga och lönegapet ökar från dryga 4 000 kronor till dryga 10 000 kronor, medan kvinnornas löneökning avstannar helt.

I vissa fall går till och med kvinnor ner i lön efter 50 års ålder. Flera förklaringar brukar lyftas fram, bland annat att låglöneyrkena är kvinnodominerade.
I en ny rapport från rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek har man tittat på den så kallade oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män i akademikeryrken.

LÄS OCKSÅ: Skadar ditt jobb hälsan?

Kvinnor underskattar sin kompetens
Och det finns flera orsaker man kan misstänka ligga bakom löneskillnaderna, resonerar Ylva Ottosson, grundare av ID Entity och business manager HR på Jurek, i rapporten.
Dels har kvinnor lägre förväntningar på sin lön, då de förväntar sig i snitt 8 000 kronor mindre i lön jämfört med männen när de söker samma tjänst med samma kvalifikationer.
– Kvinnor underskattar ofta sin kompetens och nöjer sig därför också med en lägre lön, något som skapar ett orättvist utgångsläge, säger Ylva Ottosson i rapporten.

Vid 30 års ålder ökar männens lön markant i jämförelse med kvinnornas. Enligt rapporten kan man göra en tydlig koppling till att kvinnor fortfarande tar den största delen av såväl föräldraledighet som vab-dagar. Detta avspeglas tydligt i lönekuvertet under detta åldersspann, men det har också en fortsatt negativ påverkan på lönen långt upp i åldrarna.

Dessutom byter inte kvinnor jobb eller position i samma utsträckning - vilket gör att de går miste om löneökningen.
– Detta kan i sin tur härledas till olika risktagande. Att det blir svårare för kvinnor att byta jobb efter 50 kan således hänga ihop med att man tidigare i karriären varit mindre rörlig, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Varannan anställd har ett stillasittande jobb

Kompetensbristen kostar miljarder
Att kvinnor inte ges samma chans att bidra med sin kompetens när de når 50 års ålder skapar ett snävare urval med färre kandidater som gör det svårare att tillsätta alla lediga jobb. Man räknar därför med att kompetensbristen kostar 18 miljarder kronor - bara i Stockholm.

En ljusning är att kvinnliga jurister inte följer samma trend. De är den enda gruppen där man ser en positiv löneutveckling efter 50.

Något som enligt rapportförfattarna delvis kan förklaras genom att det ofta finns en tydlig prislapp för vad en viss roll är värd och dels för att kvalifikationerna är så pass mätbara, vilket leder till en objektivare bedömning där kompetens och erfarenhet styr, inte kön.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.