Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna vid sitt skrivbord

Ny rapport: Kvinnor drabbas hårdare av åldersdiskriminering än män

Kvinnor drabbas hårdast av fördomar kring ålder – då de har svårt att få jobb och löneutvecklingen avstannar eller till och med minskar vid 50 års ålder.
Det visar en ny rapport.

När kvinnor och män söker sitt första jobb har de i princip samma lön – men redan vid 30 börjar männen dra förbi kvinnorna i löneutvecklingen.

 

Ny rapport undersöker löneskillnadena
I ålderskategorin 50–54 år så fortsätter männens löner att stiga och lönegapet ökar från dryga 4 000 kronor till dryga 10 000 kronor, medan kvinnornas löneökning avstannar helt.

I vissa fall går till och med kvinnor ner i lön efter 50 års ålder. Flera förklaringar brukar lyftas fram, bland annat att låglöneyrkena är kvinnodominerade.
I en ny rapport från rekryterings- och bemanningsföretaget Jurek har man tittat på den så kallade oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män i akademikeryrken.

LÄS OCKSÅ: Skadar ditt jobb hälsan?

Kvinnor underskattar sin kompetens
Och det finns flera orsaker man kan misstänka ligga bakom löneskillnaderna, resonerar Ylva Ottosson, grundare av ID Entity och business manager HR på Jurek, i rapporten.
Dels har kvinnor lägre förväntningar på sin lön, då de förväntar sig i snitt 8 000 kronor mindre i lön jämfört med männen när de söker samma tjänst med samma kvalifikationer.
– Kvinnor underskattar ofta sin kompetens och nöjer sig därför också med en lägre lön, något som skapar ett orättvist utgångsläge, säger Ylva Ottosson i rapporten.

Vid 30 års ålder ökar männens lön markant i jämförelse med kvinnornas. Enligt rapporten kan man göra en tydlig koppling till att kvinnor fortfarande tar den största delen av såväl föräldraledighet som vab-dagar. Detta avspeglas tydligt i lönekuvertet under detta åldersspann, men det har också en fortsatt negativ påverkan på lönen långt upp i åldrarna.

Dessutom byter inte kvinnor jobb eller position i samma utsträckning - vilket gör att de går miste om löneökningen.
– Detta kan i sin tur härledas till olika risktagande. Att det blir svårare för kvinnor att byta jobb efter 50 kan således hänga ihop med att man tidigare i karriären varit mindre rörlig, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Varannan anställd har ett stillasittande jobb

Kompetensbristen kostar miljarder
Att kvinnor inte ges samma chans att bidra med sin kompetens när de når 50 års ålder skapar ett snävare urval med färre kandidater som gör det svårare att tillsätta alla lediga jobb. Man räknar därför med att kompetensbristen kostar 18 miljarder kronor - bara i Stockholm.

En ljusning är att kvinnliga jurister inte följer samma trend. De är den enda gruppen där man ser en positiv löneutveckling efter 50.

Något som enligt rapportförfattarna delvis kan förklaras genom att det ofta finns en tydlig prislapp för vad en viss roll är värd och dels för att kvalifikationerna är så pass mätbara, vilket leder till en objektivare bedömning där kompetens och erfarenhet styr, inte kön.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.