Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Manifestation för miljöförsvarare vid FN:s Agenda 2030-möte i New York. Foto: Eileen Mairena Cunningham

Ny rapport: Naturens beskyddare utsatta för allvarliga hot

Fakta

Mord på miljöförsvarare har ökat i en alarmerande takt enligt Naturskyddsföreningens nya rapport "Miljöförsvarare under attack – om hoten mot dem som skyddar vår natur". Rapporten baseras på enkäter med 25 miljöorganisationer runt om i världen.
• Enligt 88 procent av de tillfrågade organisationerna har läget för civilsamhället blivit sämre under senare år.
• 80 procent har svårt att genomföra sin verksamhet som planerat. De vanligaste formerna av utsatthet är övervakning och dödshot.
• 24 procent uppger att anställda eller personer i organisationens målgrupp har blivit dödade till följd av det miljöarbete de bedriver.
• 52 procent kan ge exempel där de själva eller deras målgrupper har trakasserats eller hotats av privata företag.
• 68 procent upplever att beslutsfattarna i deras land verkar betraktar miljörörelsen som ett hot.
Källa: Naturskyddsföreningen

Förra veckan släppte Naturskyddsföreningen en rapport om hur utsatta de är som kämpar för att skydda naturen på olika håll i världen. Hela tre i veckan mister livet, visar färska siffror och antalet miljöförsvarare som fått sätta livet till på grund av sitt engagemang har bara ökat på senare år.

Hoten mot miljöaktivister, småbönder och framförallt ursprungsfolk bara ökar. I många exempelvis Sydamerikanska länder är det förenat med livsfara att värna naturen och miljön. Men det finns hopp, miljöorganisationer behöver göra gemensam sak med fackförbund och människorättsorganisationer för att få stopp på utvecklingen, något som också börjat ske berättar Naturskyddsföreningens rapportförfattare Victor Åström för Kurera.

Hur kommer det sig att Naturskyddsföreningen skrivit den här rapporten?
– Vi arbetar globalt och stödjer 45 miljöorganisationer runt om i världen. På senare år har vi tagit emot ett ökande antal rapporter från dem om att deras situation blir allt sämre, så vi ville göra göra en kartläggning och undersökning för att se hur läget ser ut.

 

Svårare att bedriva verksamhet
Naturskyddsföreningen gick ut med en enkät där 25 olika organisationer i tio länder fick svara på hur de upplever sin situation.
– Det är rätt skrämmande siffror, säger Victor och berättar att 88 procent av de tillfrågade menar att läget för civilsamhället och frivilligorganisationerna har blivit sämre de senaste åren och 80 procent svarar att de har svårigheter att bedriva sin verksamhet.
– Det betyder inte att det inte går, men de måste vidta åtgärder för att kunna göra det.
På senare år har siffrorna över antalet dödade miljöaktivister ökat berättar Victor Åström.
– Både den totala siffran men antalet dödade miljöförsvarare ökar även i förhållande till människorättsförsvarare.

Var i världen sker detta främst?
– Filippinerna sticker ut i rapporten, bland de länder där flest miljöförsvarare dör, med 30 döda under 2018.
Men om man ser till hela kontinenter är situationen i Latinmerika i särklass värst med totalt ett 80-tal döda förra året. Anledningen till det är en blandning av att demokratiutvecklingen gått tillbaka i flera länder samtidigt som storföretag ges allts större inflytande förklarar Victor Åström.
– Det leder ofta till en utsatthet för lokalsamhällen och urfolk. Latinamerika är ett exempel, där allt mer av naturresurserna exporteras.För miljöorganisationerna har den demokratiska tillbakagången ofta inneburit att de bland annat utsätts för smutskastning och får svårare att ta emot finansiering.

LÄS OCKSÅ: Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist

Victor Åström Foto: Naturskyddsföreningen

Ni skriver om det dubbla trycket i rapporten, vad innebär det?
– Demokratin har backat de senaste 15 åren, något som påverkar civilsamhället i stort. Men för miljöförsvarare utgör företag det största hotet, vilket innebär att de utsätts för ett tryck även från näringslivets håll.
– I länder med svaga rättsstater ges företag i princip carte blanche att bedriva sin verksamhet som de vill. Och ställs inte till svars vid övergrepp mot lokalbefolkningen.
– De utsätts för tryck dels från staten men också från företag som begår övergrepp och kommer undan med det.

 

Politisk styrning missgynnar småodlare
I rapporten står att läsa om småbönder i Brasilien vars villkor försämras och som utsätts för påtryckningar av storjordbruken men också från staten. Exempelvis ska inte längre skolor köpa in grönsaker från lokala bönder.

Är det ett medvetet grepp från regimens sida för att de tillslut ska tvingas sälja sin mark?
– Det skulle jag absolut säga, det är ganska uttalat. Man bedriver en politik som gynnar storföretag på bekostnad av småjordbrukare och ursprungsbefolkning, säger Victor och fortsätter:
– Man ser natur och mark som en naturresurs att exploatera och inte något som ska komma folket till godo eller bevaras. 

Skulle ett lagstadgande om naturens rättigheter kunna ändra på detta?
– Vi har inte tagit ställning för det, säger Victor som istället hänvisar till ett ramverk som FNs specialrapportör för mänskliga rättigheter och miljö har presenterat, som bygger på redan befintlig internationell lagstiftning och tydliggör staters grundläggande skyldigheter när dett kommer till miljö och mänskliga rättigheter.
– Jag tror att essensen är att se kopplingen mellan miljö och mänskliga rättigheter. Även om det kan vara en väg att diskutera att miljön ska ha rättigheter måste vi framför allt stärka rättigheterna hos de som bor i och nyttjar miljön och det är ofta urfolk.

Ställer krav på riskanalyser och godkännande
Från Naturskyddsföreningens sida har man listat ett antal krav, bland annat att företag måste ta större ansvar för hur de exploaterar naturresurser. Stater behöver lagstadga så det ställs krav på företag att göra riskanalyser där man konsulterar de som berörs innan man går in i olika projekt. I dagsläget finns bara riktlinjer och det räcker inte menar Victor Åström.
– Man ska inte kunna gå in i Amazonas och exploatera marken om man inte först fått ett godkännande av de som bor där, där de säger att de tycker att det är OK. Det måste vara ett minimikrav.
– Vi tror att om man går den vägen så kommer man ganska långt.

 

LÄS OCKSÅ: Expert: “Vi underskattar hur mycket vi konsumerar”

Hur bär man sig åt för att få till en sådan förändring?
– Det måste till en lagstiftning, minst på EU-nivå.
Det behövs enligt Victor Åström EU-lagstiftning som utgör ett ramverk för samtliga europeiska företag som är verksamma i den typen av riskländer.

Dags att arbeta över gränserna
I rapporten framgår det dock att det finns strimmor av hopp, förutom att utvecklingen börjat vända i länder som Etiopien och Ukraina lyfter Victor att vi troligen framöver kommer se ett ökat samarbete över mellan olika typer av organisationer.
– Det börjar uppstå en medvetenhet om att vi måste agera tillsammans. Människorättsrörelsen och miljörörelsen, Victor fortsätter:
  Det kan bli en motkraft säger Victor som menar att miljörörelsen behöver sträcka ut handen till facket och vara beredda att arbeta över gränserna för sina intresseområden.
– Vi måste se kopplingarna mellan mänskliga rättigheter och miljön.

LÄS OCKSÅ: Besprutade bananer åter i butikerna – så hjälper du till att stoppa dem

Du har makt som konsument
Även om mycket arbete måste ske på ett internationellt politiskt plan finns det även sådant vi kan göra som enskilda konsumenter menar Victor.
– Jag tycker att man ska se över sina fonder och besparingar, aktivt välja hållbara fonder och sätta press på sin bank att deras investeringar inte bidrar till exempelvis avskogning.
Victor Åström tipsar om Fair finance guide där man kan få vägledning om vilka banker som är bäst, där kan man även finna färdiga mejl med frågor att skicka till sin bank förklarar han.
– Pengarna ska styras bort från dåliga saker till bra saker, avslutar Victor Åström.

Av Nina Törmark


Fakta

Mord på miljöförsvarare har ökat i en alarmerande takt enligt Naturskyddsföreningens nya rapport "Miljöförsvarare under attack – om hoten mot dem som skyddar vår natur". Rapporten baseras på enkäter med 25 miljöorganisationer runt om i världen.
• Enligt 88 procent av de tillfrågade organisationerna har läget för civilsamhället blivit sämre under senare år.
• 80 procent har svårt att genomföra sin verksamhet som planerat. De vanligaste formerna av utsatthet är övervakning och dödshot.
• 24 procent uppger att anställda eller personer i organisationens målgrupp har blivit dödade till följd av det miljöarbete de bedriver.
• 52 procent kan ge exempel där de själva eller deras målgrupper har trakasserats eller hotats av privata företag.
• 68 procent upplever att beslutsfattarna i deras land verkar betraktar miljörörelsen som ett hot.
Källa: Naturskyddsföreningen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.