Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

Demenssjukdomar är en av vår tids stora utmaningar eftersom det ofta innebär stort lidande för både drabbade och anhöriga. Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen, men många har flera diagnoser samtidigt. Lewy Body, frontallobsdemens och vaskulär demens är andra demenssjukdomar.

 

Varje år får drygt 25 000 personer en demensdiagnos och ungefär lika många dör i sin demenssjukdom. Siffror från Alzheimerfonden berättar att åtta procent av alla som är över 65 år har demens och 20 procent av de som är över 80 år. Vid 90 år och över har ungefär hälften av svenskarna demens. Även yngre personer kan drabbas av demens och idag har ungefär 10 000 svenskar demens. De flesta är mellan 60 och 65 år.

LÄS OCKSÅ: Grönsaker skyddar mot demens

Kvinnor drabbas oftare än män
När demens börjar utvecklas startar hjärnceller att förtvina och dö i onormal omfattning. Sjukdomen kommer smygande och den sjukes tillstånd försämras gradvis på grund av att delar i hjärnan skadas. En minnessjukdom är inte samma sak som glömska och är du orolig för dig själv eller för din någon i din omgivning är det en god idé att kontakta vården för en utredning.

Fler kvinnor än män drabbas av demenssjukdom. Det är osäkert varför, men en av många möjliga förklaringar är klimakteriet och den sjunkande östrogennivån. En annan förklaring är när den så kallade Kvinnostudien, som gjordes i Göteborg i slutet av 1960-talet på kvinnor i medelåldern, visade att de som hade höga nivåer av en viss aminosyra i blodet hade dubbelt så stor risk att flera år senare utveckla Alzheimers. När en person har brist på folsyra och andra B-vitaminer kan nivåerna av homocystein i blodet stiga.

LÄS OCKSÅ: God kondition i medelåldern skyddar mot demens

Fördomar och okunskap
När en familjemedlem drabbas av en demenssjukdom förändras livet för de närstående. Frågorna om hur livet kommer att påverkas och fortskrida är många. Därför har Alzheimerfonden publicerat en vetenskaplig rapport, som är den första i sitt slag, för att ge läsaren en grundläggande kunskap om de vanligaste demenssjukdomarna.

– Vi måste bryta den stigmatisering som råder om demenssjukdomar. Det finns så mycket fördomar, myter och okunskap som omgärdar dessa sjukdomar och det måste vi ändra på, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden i ett pressmeddelande.

 

Rapporten är en vetenskaplig sammanställning av de senaste forskningsprojekten i Sverige samt några internationella projekt. Här tar man bland annat upp hur när vi är ett botemedel, orsaker bakom sjukdomen och de ärftliga faktorerna. Sammanställningen visar på nya metoder för att diagnosticera sjukdomen och att den lyfter fram livsstilsförändringar som kan minska risken att drabbas.

LÄS OCKSÅ: Grönt te kan skydda mot demenssjukdomar

Spännande forskning
– Det finns många intressanta forskningsprojekt i Sverige och våra forskare är framgångsrika när det till exempel gäller diagnostik. Det finns också spännande forskning som syftar till att hitta en bromsmedicin inom de närmaste åren. Alzheimers sjukdom börjar i hjärnan upp till tjugo år innan de första symtomen blir tydliga. Det finns också intressanta forskningsprojekt som handlar om vad vi själva kan göra för att minska risken att drabbas av Alzheimers sjukdom, säger Liselotte Jansson.

Av Inger Palm

Källa: Alzheimerfonden, Demenscentrum och 1177.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.