Annons
Annons

Ny forskningsrapport: Svenskarna rör på sig för lite

I Sverige är 1,8 miljoner personer drabbade av hjärt- och kärlsjukdom. Man vet, och har vetat länge, att regelbunden fysisk aktivitet minskar risken att drabbas. Trots det är det bara sju procent av svenskarna i åldern 50–64 år som rör på sig 30 minuter om dagen. Det visar en pilotstudie som ingår i forskningsstudien SCAPIS.

Redaktionen

19 oktober, 2015
Ny forskningsrapport: Svenskarna rör på sig för lite
Dela inlägget

Vill du leva öka chanserna till ett hjärtfriskt liv? Gå fler höstpromenader med hunden, grannen eller kärestan!
I Sverige är 1,8 miljoner personer drabbade av hjärt- och kärlsjukdom.
Man vet, och har vetat länge, att regelbunden fysisk aktivitet minskar risken att drabbas.
Trots det är det bara sju procent av svenskarna i åldern 50–64 år som rör på sig 30 minuter om dagen. Det visar en pilotstudie som ingår i forskningsstudien SCAPIS.

Enligt nationella rekommendationer bör vi röra på oss 30 minuter per dag, fem dagar i veckan, minst tio minuter åt gången. Det gör vi inte. Det får konsekvenser för hälsan på flera sätt.

Läs också: – Forskning: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden
Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Krävs mindre ansträngning än man tror
Resultat från en pilotstudie som ingår i forskningsstudien SCAPIS tyder på att bara sju procent av svenskarna i åldern 50–64 år rör på sig tillräckligt mycket. I Sverige är runt 1,7 miljoner personer i den åldern.
– Det krävs inte några svettiga och hårda gympass för att skydda hjärtat. Att dammsuga, jobba i trädgården eller välja trappan framför hissen gör stor skillnad. En promenad på 30 minuter om dagen är bättre än ingenting, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd
Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd

Vi rör oss lite
I den nationella folkhälsoenkäten 2014 uppgav 66 procent av befolkningen att de ägnade 30 minuter om dagen åt fysisk aktivitet. Men resultatet från forskningsstudien SCAPIS tyder alltså på att vi rör på oss betydligt mindre.
I studien utrustades nära 1 000 deltagare med en så kallad accelerometer. Den fungerar som en avancerad stegmätare och mäter om bäraren ägnar sig åt träning eller sitter stilla.
– Tidigare studier om fysisk aktivitet har ofta byggt på att deltagarna själva har rapporterat sin aktivitet. Den här studien ger en mer objektiv bild av hur lite vi faktiskt rör på oss, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd, i pressmeddelandet.

Läs också: Naturliga sätt att sänka ditt blodtryck

Vill öka kunskaperna kring forskning och behandling
Studien presenteras i Hjärt-Lungfondens Hjärtrapport 2015, vilken ska ge en helhetsbild över forskningsframsteg och hjärthälsa i Sverige och ges ut för nionde året i rad.
Med Hjärtrapporten vill man öka kunskaperna om forskning och behandling av hjärt-och kärlsjukdomar så att fler ställer sig bakom kampen mot vår tids stora folksjukdomar. Hjärtrapporten innehåller statistik och nyheter om hjärtsjukdom, förebyggande arbete, vård och forskning.

Läs också: Magnesium och kalium minskar risken för stroke hos kvinnor

Bygger världens djupaste medicinska kunskapsbank
SCAPIS står för Swedish CardioPulmonary bioImage Study, är ett världsunikt forskningsprojekt inom hjärta, kärl och lunga och Hjärt-Lungfondens största satsning någonsin. Genom att göra omfattande undersökningar på 30 000 svenskar i åldern 50-64 år, byggs världens djupaste medicinska kunskapsbank och syftet är att förhindra hjärt- och kärlsjukdom.
Studien leds av en nationell forskargrupp och drivs av universitetssjukhusen i Sverige med Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär.

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

’- Läs mer om fler svenska forskningsframsteg i Hjärtrapporten 2015.
Sammanfattning av Hjärtrapporten 2015.
– Läs mer om forskningsstudien SCAPIS.
– Ge ett bidrag till forskningen på: hjart-lungfonden.se/gava

Annons
Annons