Ny rapport: Vad vi äter är avgörande för planetens framtid | Kurera.se

Ny rapport: Vad vi äter är avgörande för planetens framtid

Att maten påverkar såväl människors hälsa som miljön känner väl de flesta till vid det här laget. Nu kommer ytterligare bevis för matens betydelse. Enligt en ny rapport krävs stora omställningar, bland annat en drastisk minskning av köttkonsumtionen, om vi ska nå FN:s mål.

Rapporten "Our Food In The Anthropocene" som publicerats i Lancet har författats av 37 forskare från olika bakgrund och innehåller flera förslag som innebär radikala omställningar när det kommer till vad vi äter. Jordens befolkning beräknas vara 10 miljarder 2050 och bedömningen är att det krävs en stor omställning av både  jordbruk och matvanor för att förse så många med hälsosam och hållbar mat, skriver Svenska Dagbladet.

 

Mindre kött och mindre svinn
Rapporten, och många andra studier, pekar åt samma håll – vi måste äta mindre kött och mer mat från växtriket och produktionsmetoderna måste bli mer hållbara. Att minska matsvinnet – att äta upp det vi producerar och köper hem – har också avgörande betydelse.
Livsmedelsverkets kostråd har från 2015 tagit hänsyn till både hälsan och miljön. I stora drag stödjer rapporten de råden skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Expert: “Det är lönsamt att odla ekologiskt”

Köttkonsumtionen måste minska
Men det finns vissa skillnader som till exempel när det gäller mängden kött. De svenska råden rekommenderar max 500 gram rött kött och chark i veckan, gärna mindre, medan rapporten säger att den globala konsumtionen av kött från ko, får och gris måste minska till 100 gram i veckan.

Men det är inte bara köttkonsumtionen som måste ned. Av hälsoskäl behöver även sockerkonsumtionen sjunka. En sådan omställning bedöms kunna leda till stora hälsovinsten. Enligt rapporten bör hälften av maten på tallriken vara grönsaker, frukt och rotsaker. En tredjedel av kalorierna bör komma från olika sädesslag som spannmål, ris och durra. Och proteinkällan bör främst vara bönor, linser och nötter.

LÄS OCKSÅ: Kött- och mjölkproduktion – ett växande miljöproblem

Motverkar välfärdssjukdomar
Både miljön och klimatet vinner på en bättre diet menar experterna. Det finns stora hälsovinster att göra genom att man undviker välfärdssjukdomar. Sammanlagt beräknas cirka elva miljoner dödsfall om året kunna undvikas mellan en fjärdedel och en femtedel av alla människor som dör varje år.

 

Synen på jordbruk måste förändras
Även hur vi odlar behöver förändras säger en representant för Stockholm Recilience Center till Svenska Dagbladet, istället för kvantitet behöver det ske satsningar på en mer hälsosam produktion. Bland annat för att minska avverkningen av regnskog.

LÄS OCKSÅ: Grönt på tallriken skyddar mot demens på äldre dar

Ligger till grund för rundabordssamtal
Rapporten som presenteras den 18 januari i Stockholm kommer ligga till grund för ett rundabordssamtal som anordnas av Stockholm Recilience Center. Syftet med samtalen är att ge tillfälle för aktörer inom olika delar av matsystemet att samtala om hur de kan bidra till och skapa den omställning som efterfrågas i rapporten. I samtalet medverkar deltagare från ett flera myndigheter och departement.

Av redaktionen

Källa: Livsmedelsverket, Svt Nyheter och Svenska Dagnbladet

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

 

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

 

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.

 

Fotspecialisten: “Många glömmer bort sina fötter”

Hälsa

Kalla fötter, ömma tår, portvinstå och hälsporre – talesätten och krämporna är många. Vi behöver måna om våra tassar, de ska bära oss länge och mycket kan orsaka problem med denna vår enda beröringsyta mot jorden. Podiatern Marie Edström berättar om våra vanligaste problem och vad vi kan göra för att undvika dem.

Det inre arbetet hjälper Helena att leva med HIV

Mental hälsa

Beskedet att hon smittats med HIV tog hårt på Helena Montelius som först kände djup skam men metoden The work som hon samtidigt höll på att utbilda sig inom erbjöd en väg ut ur mörkret. Idag är hon tack vare moderna mediciner både smitt- och symptomfri och arbetar nu med att hjälpa andra i liknande situation.

”Alkostoppet gjorde mig gladare”

Krönikan

När Ingela Hjulfors Berg återigen vaknade med dunkande huvudvärk för snart tre år sedan bestämde hon sig för ett alkostopp, ett beslut hon inte har ångrat. I sin krönika berättar hon om sin egen resa – och att hon nu vill peppa människor till att ta kortare och längre alkoholstopp.