Annons
Annons

Ny rapport: Vad vi äter är avgörande för planetens framtid

Att maten påverkar såväl människors hälsa som miljön känner väl de flesta till vid det här laget. Nu kommer ytterligare bevis för matens betydelse. Enligt en ny rapport krävs stora omställningar, bland annat en drastisk minskning av köttkonsumtionen, om vi ska nå FN:s mål.

Redaktionen

19 januari, 2019
Ny rapport: Vad vi äter är avgörande för planetens framtid
Dela inlägget

Att maten påverkar såväl människors hälsa som miljön känner väl de flesta till vid det här laget. Nu kommer ytterligare bevis för matens betydelse. Enligt en ny rapport krävs stora omställningar, bland annat en drastisk minskning av köttkonsumtionen, om vi ska nå FN:s mål.

Rapporten ”Our Food In The Anthropocene” som publicerats i Lancet har författats av 37 forskare från olika bakgrund och innehåller flera förslag som innebär radikala omställningar när det kommer till vad vi äter. Jordens befolkning beräknas vara 10 miljarder 2050 och bedömningen är att det krävs en stor omställning av både jordbruk och matvanor för att förse så många med hälsosam och hållbar mat, skriver Svenska Dagbladet.

Mindre kött och mindre svinn
Rapporten, och många andra studier, pekar åt samma håll – vi måste äta mindre kött och mer mat från växtriket och produktionsmetoderna måste bli mer hållbara. Att minska matsvinnet – att äta upp det vi producerar och köper hem – har också avgörande betydelse.
Livsmedelsverkets kostråd har från 2015 tagit hänsyn till både hälsan och miljön. I stora drag stödjer rapporten de råden skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Expert: “Det är lönsamt att odla ekologiskt”

Köttkonsumtionen måste minska
Men det finns vissa skillnader som till exempel när det gäller mängden kött. De svenska råden rekommenderar max 500 gram rött kött och chark i veckan, gärna mindre, medan rapporten säger att den globala konsumtionen av kött från ko, får och gris måste minska till 100 gram i veckan.

Men det är inte bara köttkonsumtionen som måste ned. Av hälsoskäl behöver även sockerkonsumtionen sjunka. En sådan omställning bedöms kunna leda till stora hälsovinsten. Enligt rapporten bör hälften av maten på tallriken vara grönsaker, frukt och rotsaker. En tredjedel av kalorierna bör komma från olika sädesslag som spannmål, ris och durra. Och proteinkällan bör främst vara bönor, linser och nötter.

LÄS OCKSÅ: Kött- och mjölkproduktion – ett växande miljöproblem

Motverkar välfärdssjukdomar
Både miljön och klimatet vinner på en bättre diet menar experterna. Det finns stora hälsovinster att göra genom att man undviker välfärdssjukdomar. Sammanlagt beräknas cirka elva miljoner dödsfall om året kunna undvikas mellan en fjärdedel och en femtedel av alla människor som dör varje år.

Synen på jordbruk måste förändras
Även hur vi odlar behöver förändras säger en representant för Stockholm Recilience Center till Svenska Dagbladet, istället för kvantitet behöver det ske satsningar på en mer hälsosam produktion. Bland annat för att minska avverkningen av regnskog.

LÄS OCKSÅ: Grönt på tallriken skyddar mot demens på äldre dar

Ligger till grund för rundabordssamtal
Rapporten som presenteras den 18 januari i Stockholm kommer ligga till grund för ett rundabordssamtal som anordnas av Stockholm Recilience Center. Syftet med samtalen är att ge tillfälle för aktörer inom olika delar av matsystemet att samtala om hur de kan bidra till och skapa den omställning som efterfrågas i rapporten. I samtalet medverkar deltagare från ett flera myndigheter och departement.

Av redaktionen

Källa: Livsmedelsverket, Svt Nyheter och Svenska Dagnbladet

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons