Ny rapport: Vad vi äter är avgörande för planetens framtid

Att maten påverkar såväl människors hälsa som miljön känner väl de flesta till vid det här laget. Nu kommer ytterligare bevis för matens betydelse. Enligt en ny rapport krävs stora omställningar, bland annat en drastisk minskning av köttkonsumtionen, om vi ska nå FN:s mål.

Rapporten "Our Food In The Anthropocene" som publicerats i Lancet har författats av 37 forskare från olika bakgrund och innehåller flera förslag som innebär radikala omställningar när det kommer till vad vi äter. Jordens befolkning beräknas vara 10 miljarder 2050 och bedömningen är att det krävs en stor omställning av både  jordbruk och matvanor för att förse så många med hälsosam och hållbar mat, skriver Svenska Dagbladet.

 

Mindre kött och mindre svinn
Rapporten, och många andra studier, pekar åt samma håll – vi måste äta mindre kött och mer mat från växtriket och produktionsmetoderna måste bli mer hållbara. Att minska matsvinnet – att äta upp det vi producerar och köper hem – har också avgörande betydelse.
Livsmedelsverkets kostråd har från 2015 tagit hänsyn till både hälsan och miljön. I stora drag stödjer rapporten de råden skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Expert: “Det är lönsamt att odla ekologiskt”

Köttkonsumtionen måste minska
Men det finns vissa skillnader som till exempel när det gäller mängden kött. De svenska råden rekommenderar max 500 gram rött kött och chark i veckan, gärna mindre, medan rapporten säger att den globala konsumtionen av kött från ko, får och gris måste minska till 100 gram i veckan.

Men det är inte bara köttkonsumtionen som måste ned. Av hälsoskäl behöver även sockerkonsumtionen sjunka. En sådan omställning bedöms kunna leda till stora hälsovinsten. Enligt rapporten bör hälften av maten på tallriken vara grönsaker, frukt och rotsaker. En tredjedel av kalorierna bör komma från olika sädesslag som spannmål, ris och durra. Och proteinkällan bör främst vara bönor, linser och nötter.

LÄS OCKSÅ: Kött- och mjölkproduktion – ett växande miljöproblem

Motverkar välfärdssjukdomar
Både miljön och klimatet vinner på en bättre diet menar experterna. Det finns stora hälsovinster att göra genom att man undviker välfärdssjukdomar. Sammanlagt beräknas cirka elva miljoner dödsfall om året kunna undvikas mellan en fjärdedel och en femtedel av alla människor som dör varje år.

 

Synen på jordbruk måste förändras
Även hur vi odlar behöver förändras säger en representant för Stockholm Recilience Center till Svenska Dagbladet, istället för kvantitet behöver det ske satsningar på en mer hälsosam produktion. Bland annat för att minska avverkningen av regnskog.

LÄS OCKSÅ: Grönt på tallriken skyddar mot demens på äldre dar

Ligger till grund för rundabordssamtal
Rapporten som presenteras den 18 januari i Stockholm kommer ligga till grund för ett rundabordssamtal som anordnas av Stockholm Recilience Center. Syftet med samtalen är att ge tillfälle för aktörer inom olika delar av matsystemet att samtala om hur de kan bidra till och skapa den omställning som efterfrågas i rapporten. I samtalet medverkar deltagare från ett flera myndigheter och departement.

Av redaktionen

Källa: Livsmedelsverket, Svt Nyheter och Svenska Dagnbladet

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

 

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

 

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.