Ny rapport: Vad vi äter är avgörande för planetens framtid

Att maten påverkar såväl människors hälsa som miljön känner väl de flesta till vid det här laget. Nu kommer ytterligare bevis för matens betydelse. Enligt en ny rapport krävs stora omställningar, bland annat en drastisk minskning av köttkonsumtionen, om vi ska nå FN:s mål.

Rapporten “Our Food In The Anthropocene” som publicerats i Lancet har författats av 37 forskare från olika bakgrund och innehåller flera förslag som innebär radikala omställningar när det kommer till vad vi äter. Jordens befolkning beräknas vara 10 miljarder 2050 och bedömningen är att det krävs en stor omställning av både  jordbruk och matvanor för att förse så många med hälsosam och hållbar mat, skriver Svenska Dagbladet.

Mindre kött och mindre svinn
Rapporten, och många andra studier, pekar åt samma håll – vi måste äta mindre kött och mer mat från växtriket och produktionsmetoderna måste bli mer hållbara. Att minska matsvinnet – att äta upp det vi producerar och köper hem – har också avgörande betydelse.
Livsmedelsverkets kostråd har från 2015 tagit hänsyn till både hälsan och miljön. I stora drag stödjer rapporten de råden skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Expert: “Det är lönsamt att odla ekologiskt”

Köttkonsumtionen måste minska
Men det finns vissa skillnader som till exempel när det gäller mängden kött. De svenska råden rekommenderar max 500 gram rött kött och chark i veckan, gärna mindre, medan rapporten säger att den globala konsumtionen av kött från ko, får och gris måste minska till 100 gram i veckan.

Men det är inte bara köttkonsumtionen som måste ned. Av hälsoskäl behöver även sockerkonsumtionen sjunka. En sådan omställning bedöms kunna leda till stora hälsovinsten. Enligt rapporten bör hälften av maten på tallriken vara grönsaker, frukt och rotsaker. En tredjedel av kalorierna bör komma från olika sädesslag som spannmål, ris och durra. Och proteinkällan bör främst vara bönor, linser och nötter.

LÄS OCKSÅ: Kött- och mjölkproduktion – ett växande miljöproblem

Motverkar välfärdssjukdomar
Både miljön och klimatet vinner på en bättre diet menar experterna. Det finns stora hälsovinster att göra genom att man undviker välfärdssjukdomar. Sammanlagt beräknas cirka elva miljoner dödsfall om året kunna undvikas mellan en fjärdedel och en femtedel av alla människor som dör varje år.

Synen på jordbruk måste förändras
Även hur vi odlar behöver förändras säger en representant för Stockholm Recilience Center till Svenska Dagbladet, istället för kvantitet behöver det ske satsningar på en mer hälsosam produktion. Bland annat för att minska avverkningen av regnskog.

LÄS OCKSÅ: Grönt på tallriken skyddar mot demens på äldre dar

Ligger till grund för rundabordssamtal
Rapporten som presenteras den 18 januari i Stockholm kommer ligga till grund för ett rundabordssamtal som anordnas av Stockholm Recilience Center. Syftet med samtalen är att ge tillfälle för aktörer inom olika delar av matsystemet att samtala om hur de kan bidra till och skapa den omställning som efterfrågas i rapporten. I samtalet medverkar deltagare från ett flera myndigheter och departement.

Av redaktionen

Källa: Livsmedelsverket, Svt Nyheter och Svenska Dagnbladet

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Skönhetspanelen testar: Ansiktsolja

Övrigt

Ansiktsolja är en härlig boost för torr hud och använd rätt kan den ge både glow och färre rynkor – och skydda mot iskalla vindar. Kureras skönhetspanel har testat en rad ljuvliga oljor. Vi har provat oss fram och låtit oss förföras av doft och känsla – och till sist hittat en favorit. 

5 frågor om mammamagen

Gravid/barn

Omkring 40 000 kvinnor riskerar varje år att få bestående problem efter graviditet och förlossning.  Problem som ofta klassas främst som skönhetsbesvär av vården. Kurera tog ett snack med Katarina Woxnerud, naprapat och personlig tränare, om mammamagen, på självaste mammatummy day.

Artros: Hur vet du om värken är artros?

TV

20 procent av befolkningen har artros – och hälften av alla över 50. Men hur vet du om värken i knän, höfter eller fingrar är artros eller något annat? Och när är det dags att gå till läkare? Kurera har intervjuat Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap om en av våra vanligaste åkommor.

Ogräspesto av kirskål och löktrav

Recept

Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället! Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel. Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön. 

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.