Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

Utvecklingen går åt rätt håll, med mindre socker och mindre rött kött, samt mer frukt och grönt, det är precis vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar för en bättre hälsa.
– Samtidigt har många inte ändrat sin kost alls, vilket är oroväckande eftersom många tyvärr äter för ohälsosamt. Enligt Socialstyrelsen har en fjärdedel av alla svenskar så dåliga matvanor att de riskerar att bli sjuka och dö i förtid, säger Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande i den ideella föreningen Frisk mat i ett pressmeddelande. 

Många har minskat på sockret
Enligt undersökningen som utförts av Yugov på uppdrag av Frisk mat är det sockret som flesta äter mindre av det senaste året. Det svarar 28 procent. Följt av 26 procent som äter mer grönsaker. På tredje plats kommer köttkonsumtionen, då 23 procent uppger att de minskat på den. Betydligt fler kvinnor än män svarar detta, 28 procent jämfört med 18 procent. Var femte person, 18 procent, uppger att de äter mer frukt. 17 procent menar också att de lagar mer mat från grunden och 15 procent äter mer nötter och frön.

 

LÄS OCKSÅ: Ulrika Davidsson: Uppfostra din hjärna till en hälsosam livsstil – på 66 dagar

Socioekonomiska faktorer påverkar
Undersökningen visar också att många, 35 procent, inte har ändrat sin kost alls. Enligt Livsmedelsverket kan låg inkomst och låg utbildning kopplas till mer ohälsosamma matvanor.
– I Sverige har vi en unik möjlighet att främja folkhälsan och utjämna de socioekonomiska olikheterna inom kost och hälsa tack vare den skattefinansierade maten. Om maten på skolor, sjukhus och i omsorgen är näringsrik och aptitlig så föregår den med gott exempel på och utbildar samtidigt i vad som är bra mat. På många håll i landet är kvalitén på maten god, men varierar tyvärr mycket beroende på vart man bor, säger Anna Lindelöw Mannheimer.

LÄS OCKSÅ: Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Maten inom offentlig sektor viktig

Frisk mat är ett initiativ från Food Pharmacy som startades med uppropet #sjukmat i januari 2018 som Kurera skrev om. I september samma år bildades sedan den fristående ideella föreningen Frisk mat . Föreningen arbetar för att den skattefinansierade maten inom vård, skola och omsorg ska vara näringsrik och aptitlig, oavsett var man bor eller vilken socioekonomisk bakgrund man har.

LÄS OCKSÅ: Därför är ditt vitamintillskott livsviktigt

Folkhälsomyndighetens rekommendationer
Följande kortfattade råd om hälsosamma matvanor eller hälsosam konsumtion gäller för friska vuxna:
●  Ät mer frukt och grönsaker – gärna minst 500 gram om dagen.
●  Ät fisk och skaldjur – gärna 2–3 gånger per vecka.
●  Byt till fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
●  Byt till nyttiga matfetter – välj exempelvis rapsolja eller flytande matfetter.
●  Byt till magra mejeriprodukter – gärna osötade och berikade med D-vitamin.
●  Ät mindre rött kött och chark – gärna mindre än 500 gram per vecka.
●  Ät mindre salt – men använd salt med jod.
●  Ät mindre socker – minska särskilt på söta drycker. 

Av redaktionen

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.