Annons
Annons

Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

Redaktionen

29 januari, 2020
Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött
Dela inlägget

Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

Utvecklingen går åt rätt håll, med mindre socker och mindre rött kött, samt mer frukt och grönt, det är precis vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar för en bättre hälsa.
– Samtidigt har många inte ändrat sin kost alls, vilket är oroväckande eftersom många tyvärr äter för ohälsosamt. Enligt Socialstyrelsen har en fjärdedel av alla svenskar så dåliga matvanor att de riskerar att bli sjuka och dö i förtid, säger Anna Lindelöw Mannheimer, styrelseordförande i den ideella föreningen Frisk mat i ett pressmeddelande.

Många har minskat på sockret
Enligt undersökningen som utförts av Yugov på uppdrag av Frisk mat är det sockret som flesta äter mindre av det senaste året. Det svarar 28 procent. Följt av 26 procent som äter mer grönsaker. På tredje plats kommer köttkonsumtionen, då 23 procent uppger att de minskat på den. Betydligt fler kvinnor än män svarar detta, 28 procent jämfört med 18 procent. Var femte person, 18 procent, uppger att de äter mer frukt. 17 procent menar också att de lagar mer mat från grunden och 15 procent äter mer nötter och frön.

LÄS OCKSÅ: Ulrika Davidsson: Uppfostra din hjärna till en hälsosam livsstil – på 66 dagar

Socioekonomiska faktorer påverkar
Undersökningen visar också att många, 35 procent, inte har ändrat sin kost alls. Enligt Livsmedelsverket kan låg inkomst och låg utbildning kopplas till mer ohälsosamma matvanor.
– I Sverige har vi en unik möjlighet att främja folkhälsan och utjämna de socioekonomiska olikheterna inom kost och hälsa tack vare den skattefinansierade maten. Om maten på skolor, sjukhus och i omsorgen är näringsrik och aptitlig så föregår den med gott exempel på och utbildar samtidigt i vad som är bra mat. På många håll i landet är kvalitén på maten god, men varierar tyvärr mycket beroende på vart man bor, säger Anna Lindelöw Mannheimer.

LÄS OCKSÅ: Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Maten inom offentlig sektor viktig

Frisk mat är ett initiativ från Food Pharmacy som startades med uppropet #sjukmat i januari 2018 som Kurera skrev om. I september samma år bildades sedan den fristående ideella föreningen Frisk mat . Föreningen arbetar för att den skattefinansierade maten inom vård, skola och omsorg ska vara näringsrik och aptitlig, oavsett var man bor eller vilken socioekonomisk bakgrund man har.

LÄS OCKSÅ: Därför är ditt vitamintillskott livsviktigt

Folkhälsomyndighetens rekommendationer
Följande kortfattade råd om hälsosamma matvanor eller hälsosam konsumtion gäller för friska vuxna:
● Ät mer frukt och grönsaker – gärna minst 500 gram om dagen.
● Ät fisk och skaldjur – gärna 2–3 gånger per vecka.
● Byt till fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
● Byt till nyttiga matfetter – välj exempelvis rapsolja eller flytande matfetter.
● Byt till magra mejeriprodukter – gärna osötade och berikade med D-vitamin.
● Ät mindre rött kött och chark – gärna mindre än 500 gram per vecka.
● Ät mindre salt – men använd salt med jod.
● Ät mindre socker – minska särskilt på söta drycker.

Av redaktionen

 

 

Annons
Annons