Ny riskvärdering efter info om föroreningar i oljor och livsmedel | Kurera.se

Ny riskvärdering efter info om föroreningar i oljor och livsmedel

Oönskade ämnen bildas när vissa vegetabiliska oljor hettas upp till höga temperaturer vid tillverkningen.
Efter att ha gjort en ny riskbedömning av dessa ämnen – och efter att studier bevisat att hälsorisker föreligger – menar nu EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA att åtgärder bör vidtas för att minska den mängd vi får oss.
I Sverige ska nu Livsmedelsverket undersöka hur det ligger till med halterna av dessa ämnen i livsmedel på hemmamarknaden.

Glycerolbaserad processföroreningar som finns i palmolja och även i andra vegetabiliska oljor, margariner samt i vissa bearbetade livsmedel innebär en potentiellt förhöjda hälsorisker för konsumenter av dessa livsmedel.
Det menar EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA som gjort en ny riskbedömning om oönskade ämnen i oljor och vissa livsmedel.

► Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

 

Ny värdering av riskerna
Det är känt sedan länge att det kan bildas olika oönskade ämnen vid upphettning av vissa livsmedel.
EFSA har nu värderat riskerna med substanserna glycidylestrar (GE), 3-monokloropropanediol (3-MCPD) och 2-monokloropropanediol (2-MCPD) som kan bildas till exempel när vegetabiliska oljor når höga temperaturer (cirka 200 ° C) i samband med så kallad raffinering.

Industrin kan påverka halterna
Livsmedelsmyndigheter inom EU har tidigare undersökt ämnena och industrin har under flera år arbetat med att minska halterna i livsmedel. I palmolja har till exempel halterna av glycidylestrar halverats sedan 2010. Men – halterna är fortfarande höga och arbetet med att sänka dem måste fortsätta, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

► Läs också: Ny WHO-rapport: Kemikalier orsak bakom folksjukdomar

Högst halter i palmolja
De högsta halterna av alla tre ämnena hittas i palmolja och produkter som tillverkas av palmolja. Men även andra vegetabiliska fetter kan innehålla ämnena.

Modermjölksersättning störst källa för spädbarn
Enligt EFSA:s värdering får vuxna och barn (i åldern tre år och uppåt) framför allt får i sig dessa ämnen från margariner, kakor och bakverk. För spädbarn är modersmjölksersättning den största källan.

 

Läs också: Risk att fostret tar skada av kemikalierna i hårfärg

Sänks efter att studier bevisat hälsorisk
Efsa har bedömt ny information om dessa ämnen och beslutat att nivåerna för vad som anses acceptabelt att få i sig varje dag under en livstid genom mat nu sänks för ett av ämnena. Nivåerna sätts med mycket stor säkerhetsmarginal till de halter som i studier visat sig innebära en hälsorisk.
Riskvärderingen har baserats på försök på råttor och möss. I studierna har djuren fått höga halter av ämnena, vilket visade på en förhöjd risk för cancer och njurskador.

► Läs också: Avgiftning av barn som redan är förgiftade på grund av miljötoxiner

Skiljer sig mellan länderna
Innehåll i mat och matvanor kan skilja sig mellan länderna. Nu ska Livsmedelsverket undersöka halterna i livsmedel på den svenska marknaden. Tillsammans med kommunerna håller de just nu på att samla in uppgifter från svenska livsmedelsföretag om deras produkter innehåller dessa ämnen.

► Läs också: Populärt med kokosfett

Vad ska hända nu?
Så här svarar EFSA på den frågan i ett pressmeddelande:
"Den nya riskbedömningen kommer att informeras till riskhanterare i EU-kommissionen och till de medlemsstater som reglerar EU: s livsmedelssäkerhet. De kommer i sin tur att använda EFSA:s nya råd för att överväga hur man ska hantera de potentiella riskerna för konsumenter som kommer från att exponeras för dessa ämnen i livsmedel. Panelen har även gjort flera rekommendationer för ytterligare forskning för att fylla uppgiftsluckor och förbättra kunskapen om toxicitet av dessa ämnen, i synnerhet 2-MCPD och för att få mer kunskap gällande konsumenternas exponering för dem genom mat".

 

► Läs också: Hur sockerindustrins egna forskning satte EU:s rekommendationer om sockerintag

Nu ska svenska livsmedel analyseras "för att kunna vidta rätt åtgärder"
Emma Halldin Ankarberg är toxikolog på Livsmedelsverket:
– Det är viktigt att konsumenterna kan lita på att maten är säker. Nu ska vi ta reda på vad produkterna på den svenska marknaden innehåller för att kunna vidta rätt åtgärder säger hon i ett uttalande.
Livsmedelsverket ska även analysera livsmedel för att ta reda på hur mycket den svenska befolkningen får i sig. Till exempel kan barnmat, oljor och matfett ingå i undersökningen.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

 

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.