Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny riskvärdering efter info om föroreningar i oljor och livsmedel

Oönskade ämnen bildas när vissa vegetabiliska oljor hettas upp till höga temperaturer vid tillverkningen.
Efter att ha gjort en ny riskbedömning av dessa ämnen – och efter att studier bevisat att hälsorisker föreligger – menar nu EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA att åtgärder bör vidtas för att minska den mängd vi får oss.
I Sverige ska nu Livsmedelsverket undersöka hur det ligger till med halterna av dessa ämnen i livsmedel på hemmamarknaden.

Glycerolbaserad processföroreningar som finns i palmolja och även i andra vegetabiliska oljor, margariner samt i vissa bearbetade livsmedel innebär en potentiellt förhöjda hälsorisker för konsumenter av dessa livsmedel.
Det menar EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA som gjort en ny riskbedömning om oönskade ämnen i oljor och vissa livsmedel.

► Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

 

Ny värdering av riskerna
Det är känt sedan länge att det kan bildas olika oönskade ämnen vid upphettning av vissa livsmedel.
EFSA har nu värderat riskerna med substanserna glycidylestrar (GE), 3-monokloropropanediol (3-MCPD) och 2-monokloropropanediol (2-MCPD) som kan bildas till exempel när vegetabiliska oljor når höga temperaturer (cirka 200 ° C) i samband med så kallad raffinering.

Industrin kan påverka halterna
Livsmedelsmyndigheter inom EU har tidigare undersökt ämnena och industrin har under flera år arbetat med att minska halterna i livsmedel. I palmolja har till exempel halterna av glycidylestrar halverats sedan 2010. Men – halterna är fortfarande höga och arbetet med att sänka dem måste fortsätta, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

► Läs också: Ny WHO-rapport: Kemikalier orsak bakom folksjukdomar

Högst halter i palmolja
De högsta halterna av alla tre ämnena hittas i palmolja och produkter som tillverkas av palmolja. Men även andra vegetabiliska fetter kan innehålla ämnena.

Modermjölksersättning störst källa för spädbarn
Enligt EFSA:s värdering får vuxna och barn (i åldern tre år och uppåt) framför allt får i sig dessa ämnen från margariner, kakor och bakverk. För spädbarn är modersmjölksersättning den största källan.

 

Läs också: Risk att fostret tar skada av kemikalierna i hårfärg

Sänks efter att studier bevisat hälsorisk
Efsa har bedömt ny information om dessa ämnen och beslutat att nivåerna för vad som anses acceptabelt att få i sig varje dag under en livstid genom mat nu sänks för ett av ämnena. Nivåerna sätts med mycket stor säkerhetsmarginal till de halter som i studier visat sig innebära en hälsorisk.
Riskvärderingen har baserats på försök på råttor och möss. I studierna har djuren fått höga halter av ämnena, vilket visade på en förhöjd risk för cancer och njurskador.

► Läs också: Avgiftning av barn som redan är förgiftade på grund av miljötoxiner

Skiljer sig mellan länderna
Innehåll i mat och matvanor kan skilja sig mellan länderna. Nu ska Livsmedelsverket undersöka halterna i livsmedel på den svenska marknaden. Tillsammans med kommunerna håller de just nu på att samla in uppgifter från svenska livsmedelsföretag om deras produkter innehåller dessa ämnen.

► Läs också: Populärt med kokosfett

Vad ska hända nu?
Så här svarar EFSA på den frågan i ett pressmeddelande:
"Den nya riskbedömningen kommer att informeras till riskhanterare i EU-kommissionen och till de medlemsstater som reglerar EU: s livsmedelssäkerhet. De kommer i sin tur att använda EFSA:s nya råd för att överväga hur man ska hantera de potentiella riskerna för konsumenter som kommer från att exponeras för dessa ämnen i livsmedel. Panelen har även gjort flera rekommendationer för ytterligare forskning för att fylla uppgiftsluckor och förbättra kunskapen om toxicitet av dessa ämnen, i synnerhet 2-MCPD och för att få mer kunskap gällande konsumenternas exponering för dem genom mat".

 

► Läs också: Hur sockerindustrins egna forskning satte EU:s rekommendationer om sockerintag

Nu ska svenska livsmedel analyseras "för att kunna vidta rätt åtgärder"
Emma Halldin Ankarberg är toxikolog på Livsmedelsverket:
– Det är viktigt att konsumenterna kan lita på att maten är säker. Nu ska vi ta reda på vad produkterna på den svenska marknaden innehåller för att kunna vidta rätt åtgärder säger hon i ett uttalande.
Livsmedelsverket ska även analysera livsmedel för att ta reda på hur mycket den svenska befolkningen får i sig. Till exempel kan barnmat, oljor och matfett ingå i undersökningen.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

 

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

 

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.