Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny riskvärdering efter info om föroreningar i oljor och livsmedel

Oönskade ämnen bildas när vissa vegetabiliska oljor hettas upp till höga temperaturer vid tillverkningen.
Efter att ha gjort en ny riskbedömning av dessa ämnen – och efter att studier bevisat att hälsorisker föreligger – menar nu EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA att åtgärder bör vidtas för att minska den mängd vi får oss.
I Sverige ska nu Livsmedelsverket undersöka hur det ligger till med halterna av dessa ämnen i livsmedel på hemmamarknaden.

Glycerolbaserad processföroreningar som finns i palmolja och även i andra vegetabiliska oljor, margariner samt i vissa bearbetade livsmedel innebär en potentiellt förhöjda hälsorisker för konsumenter av dessa livsmedel.
Det menar EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA som gjort en ny riskbedömning om oönskade ämnen i oljor och vissa livsmedel.

► Läs också: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

 

Ny värdering av riskerna
Det är känt sedan länge att det kan bildas olika oönskade ämnen vid upphettning av vissa livsmedel.
EFSA har nu värderat riskerna med substanserna glycidylestrar (GE), 3-monokloropropanediol (3-MCPD) och 2-monokloropropanediol (2-MCPD) som kan bildas till exempel när vegetabiliska oljor når höga temperaturer (cirka 200 ° C) i samband med så kallad raffinering.

Industrin kan påverka halterna
Livsmedelsmyndigheter inom EU har tidigare undersökt ämnena och industrin har under flera år arbetat med att minska halterna i livsmedel. I palmolja har till exempel halterna av glycidylestrar halverats sedan 2010. Men – halterna är fortfarande höga och arbetet med att sänka dem måste fortsätta, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

► Läs också: Ny WHO-rapport: Kemikalier orsak bakom folksjukdomar

Högst halter i palmolja
De högsta halterna av alla tre ämnena hittas i palmolja och produkter som tillverkas av palmolja. Men även andra vegetabiliska fetter kan innehålla ämnena.

Modermjölksersättning störst källa för spädbarn
Enligt EFSA:s värdering får vuxna och barn (i åldern tre år och uppåt) framför allt får i sig dessa ämnen från margariner, kakor och bakverk. För spädbarn är modersmjölksersättning den största källan.

 

Läs också: Risk att fostret tar skada av kemikalierna i hårfärg

Sänks efter att studier bevisat hälsorisk
Efsa har bedömt ny information om dessa ämnen och beslutat att nivåerna för vad som anses acceptabelt att få i sig varje dag under en livstid genom mat nu sänks för ett av ämnena. Nivåerna sätts med mycket stor säkerhetsmarginal till de halter som i studier visat sig innebära en hälsorisk.
Riskvärderingen har baserats på försök på råttor och möss. I studierna har djuren fått höga halter av ämnena, vilket visade på en förhöjd risk för cancer och njurskador.

► Läs också: Avgiftning av barn som redan är förgiftade på grund av miljötoxiner

Skiljer sig mellan länderna
Innehåll i mat och matvanor kan skilja sig mellan länderna. Nu ska Livsmedelsverket undersöka halterna i livsmedel på den svenska marknaden. Tillsammans med kommunerna håller de just nu på att samla in uppgifter från svenska livsmedelsföretag om deras produkter innehåller dessa ämnen.

► Läs också: Populärt med kokosfett

Vad ska hända nu?
Så här svarar EFSA på den frågan i ett pressmeddelande:
"Den nya riskbedömningen kommer att informeras till riskhanterare i EU-kommissionen och till de medlemsstater som reglerar EU: s livsmedelssäkerhet. De kommer i sin tur att använda EFSA:s nya råd för att överväga hur man ska hantera de potentiella riskerna för konsumenter som kommer från att exponeras för dessa ämnen i livsmedel. Panelen har även gjort flera rekommendationer för ytterligare forskning för att fylla uppgiftsluckor och förbättra kunskapen om toxicitet av dessa ämnen, i synnerhet 2-MCPD och för att få mer kunskap gällande konsumenternas exponering för dem genom mat".

 

► Läs också: Hur sockerindustrins egna forskning satte EU:s rekommendationer om sockerintag

Nu ska svenska livsmedel analyseras "för att kunna vidta rätt åtgärder"
Emma Halldin Ankarberg är toxikolog på Livsmedelsverket:
– Det är viktigt att konsumenterna kan lita på att maten är säker. Nu ska vi ta reda på vad produkterna på den svenska marknaden innehåller för att kunna vidta rätt åtgärder säger hon i ett uttalande.
Livsmedelsverket ska även analysera livsmedel för att ta reda på hur mycket den svenska befolkningen får i sig. Till exempel kan barnmat, oljor och matfett ingå i undersökningen.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.

Gott Nytt År önskar vi på Kurera

Kurera

2020 blev året då alla pratade om hälsa och immunförsvar. För oss som gör tidningen och sajten Kurera har det varit både utvecklande och spännande. Över sex miljoner (!) användare och har klickat in på Kurera.se för att läsa artiklar under 2020. Här nedan berättar vi lite om vilka som varit mest lästa. Stort tack till er, alla våra läsare, för förtroendet!  Vi som gör Kurera är väldigt glada att vi har så engagerade läsare, som ofta tipsar oss om intressanta uppslag. Fortsätt gärna så! Tack för 2020 – och vi ses under 2021.