Ny studie bevisar: Socker får cancertumörer att växa | Kurera.se
Ny studie bevisar: Socker får cancertumörer att växa

Ny studie bevisar: Socker får cancertumörer att växa

Nu har det för första gången i en vetenskaplig studie kunnat påvisas att socker faktiskt göder cancerceller – åtminstone i tarmarna hos råttor.
Nu ska det utredas i vilken grad fyndet även överensstämmer med människor.

Tidigare studier har visat att överviktiga som dricker mycket läsk och andra söta drycker också har större risk för att få cancer i tjocktarm och ändtarm. Det är själva övervikten i sig som är en riskfaktor.

Forskare vid Weill Cornell Medicine i New York ville därför undersöka huruvida det är sockret i sig som direkt visar sig bidra till att tumörerna växer fortare och blir större.

 

Svaret blev ja och studiens resultat har nu publicerats i tidskriften Science.

LÄS OCKSÅ: Kopplingen mellan socker och olika cancerformer

Försök på normalviktiga möss med tarmcancer
Försöken utfördes därför på normalviktiga möss, specialdesignade för att utveckla tjock- och ändtarmscancer. Alla mössen blev alltså sjuka, forskarna ville enbart undersöka huruvida socker påverkade tumörernas tillväxt.

Matades med vanlig ingrediens i läsk
En grupp möss matades därför med normalkost och en grupp med socker i form av fruktos-glukossirap, en form av processat socker som görs av majs, vete och annan stärkelse som består av lika delar fruktos och glukos. Det är också en vanlig ingrediens i läsk och sötade drycker som i Sverige vanligtvis kallas isoglukos, och ibland majssirap. Internationellt går sockret under beteckningen "high-fructose corn syrup", HFCS.

LÄS OCKSÅ: Läkaren: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Tumörer växte snabbare och blev större
Forskarnas resultat visade att mössen som matats med fruktos-glukossirapen faktiskt fick tumörer som växte snabbare och blev större, jämfört med mössen som fick normalkost. Forskarna kunde däremot inte se att det bildades fler tumörer.

 

"Direkt samband mellan socker och tumörtillväxt"
Roland Nilsson är cellbiolog och cancerforskare på Karolinska institutet.
– Det här är ett oväntat resultat för det är första gången man ser ett direkt samband mellan socker och tumörtillväxt, säger han till Svt nyheter.

Motsvarar en burk eller drygt 1,5 liter läsk – beroende på vem som räknar
Mössen fick tre procent av sin dagliga energi från fruktos-glukossirap, vilket för en människa skulle motsvara ungefär 20 gram fruktos-glukossirap, det vill säga innehållet i en burk läsk, menade forskarna bakom studien.
Roland Nilsson håller däremot inte med. Han anser att hänsyn måste tas till att möss äter väldigt mycket mer i förhållande till sin kroppsvikt än vad människor gör.
– För en person som väger 70 kilo skulle det snarare motsvara sockerinnehållet i drygt 1,5 liter läsk, och en del dricker ju så mycket varje dag, säger han.

LÄS OCKSÅ: Hög D-vitaminstatus kopplat till ökad överlevnad vid koloncancer

Sockret förser cancerceller med bränsle att växa
Forskarna kunde visa att det finns ett enzym i tarmen som omvandlar sockerarten fruktos till en form som gör det lättare för tarmcancer-celler att tillgodogöra sig energin. Det i sin tur hjälper cancercellerna att tillverka det fett som behövs för att få tumören att växa, uppger Svt nyheter.

Samma resultat med vanligt socker 
Preliminära studier visar dessutom att möss matade med vanligt vitt socker från sockerbetor ger samma resultat.
– Visserligen bygger vår forskning på möss men resultatet stärker bevisen för att socker faktiskt göder cancer, säger Lewis Cantley, vid Weill Cornell Medicin i New York, en av forskarna bakom studien.

 

Nu ska tumörtillväxten hos människor utredas
Nu ska forskarna undersöka om socker bidrar till tumörtillväxt även hos människor. I en ny studie ska en grupp patienter med tjock- och ändtarmscancer få äta en sockerfri och kolhydratfattig diet, utöver den vanliga behandlingen.

LÄS OCKSÅ: Därför är selleri effektivt mot cancer

Varnar unga för söta drycker
Redan nu vill Lewis Cantley dock uppmärksamma unga personer om riskerna med att dricka söta drycker om man brukar få polyper i tarmen. Polyper kan nämligen vara ett förstadium till elakartad cancer.
– De som har anlag för att få polyper i tarmen redan i unga år riskerar att polyperna växer snabbare och utvecklar tarmcancer mycket tidigare i livet än vad de annars skulle, säger han.

Av Isabelle G Hedander

Källa: Svt nyheter


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.