Ny studie: Cashewnötter lika effektivt som Prozac

Fakta

En portion av cashewnötter motsvarar ¼ kopp eller 34,26 gram och ger:

  • 37,5 % av ditt dagliga behov av koppar

  • 25 % av ditt dagliga behov av magnesium

  • 28,4 % av ditt dagliga behov av mangan

  • 28,1 % av ditt dagliga behov av tryptofan

Bara två nävar av ett livsmedel rikt på tryptofan, som cashewnötter, kan fungera lika bra som Prozac och andra receptbelagda antidepressiva läkemedel. Det hävdar i alla fall läkaren Andrew Saul, ortomolekylär specialist och terapeutisk nutritionist.

Livsmedel rika på tryptofan kan fungera antidepressivt, visar en växande mängd forskning, skriver Mens Journal.
Två handfulla nävar cashewnötter är till exempel, på grund av sin höga halt tryptofan, den terapeutiska motsvarigheten till en receptbelagd dos av Prozac - och kan fungera lika effektivt, hävdar läkaren Andrew Saul, ortomolekylär specialist, terapeutisk nutritionist samt chefredaktör för tidningen Ortomolekylär Medicine News Service.
– Flera nävar cashewnötter ger 1 000-2 000 milligram tryptofan, vilket kan fungera lika effektivt som receptbelagda antidepressiva läkemedel, säger läkaren från filmen "Food Matters - You are what you eat", enligt Living Traditionally.

 

Läs också: Här är nötterna som är bäst – och sämst – för din hälsa

Tryptofanet är hemligheten
I kroppen omvandlas tryptofan till serotonin, som är en viktig bidragsgivare till känslor som sexuell lust, gott humör och hälsosam sömn. Det är en effektiv och djupgående effekt och Prozac, Paroxetin och liknande antidepressiva medel fungerar på det sättet att de vanligtvis antingen imiterar serotoninet eller ser, på artificiell väg, till att hålla kroppens egna serotoninnivåer höga.

Läkaren: "Prova tryptofanrika livsmedel i första hand"
Baserat på resultaten av nya studier, hävdar Andrew Saul att det verkar dumt, att människor ska fortsätta att i första hand använda antidepressiva läkemedel för att försöka behandla depression - när det finns så enkla och helande livsmedel tillgängliga som kan göra ett lika bra jobb.

Rika på vitaminer och mineraler
Cashewnötter är packade med protein, kostfibrer och ett rikt utbud av viktiga mineraler och vitaminer som bidrar till den allmänna hälsan. Dessa mineraler är kalium, fosfor, kalcium, magnesium, järn, natrium, mangan, zink, koppar och selen. Cashewnötter är också rika på folat - som i syntetisk form heter folsyra - samt vitamin K.

Läs också: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression

 

Många hälsoeffekter
De positiva hälsoeffekterna av cashewnötter inkluderar ett friskt hjärta, förbättrad ben och munhälsa, och lättnade vid sjukdomar som diabetes, anemi och gallsten.
Nötterna är också fullspäckade med antioxidanter, vilket gör dem till ett stöd i bildandet av röda blodkroppar samt att de bidrar till att stimulera ett bättre immunförsvar.

Magisk trio 
Även de höga nivåerna av magnesium och vitamin B6 i cashewnötter hjälper till att stabilisera humöret. The high levels of magnesium and vitamin B6 found in cashews may also help to stabilize mood. Ungefär 1,5 hekto nötter dagligen är nog för att tillgodose en medelålders man med hans dagliga behov av magnesium - ett mineral som om man har brist kan trigga mild depression. Vitamin B6 bidrar i sin tur till att omvandla tryptofan till serotonin och hjälper magnesium att nå in i kroppens celler. Det är troligtvis denna trio som är hemligheten bakom cashewnötternas förmåga att kan kunna motverka depression.
– Man ska inte tro att ett enda näringsämne är det magiska receptet, säger Saul, enligt Men's Journal.

Läs också: Saffran kan minska nedstämdhet

Av Saara Olsson Sillanpää och Isabelle Hedander


Fakta

En portion av cashewnötter motsvarar ¼ kopp eller 34,26 gram och ger:

  • 37,5 % av ditt dagliga behov av koppar

  • 25 % av ditt dagliga behov av magnesium

  • 28,4 % av ditt dagliga behov av mangan

  • 28,1 % av ditt dagliga behov av tryptofan

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

 

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Hälsa

För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.

Låginflammatorisk kost prövas på reumatiska barn

Forskning

Nu provar Akademiska sjukhuset i Uppsala låginflammatorisk kost som medicin för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Tidigare har barn och tonåringar behandlats med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, men nu söker läkarna alternativ och komplement till den traditionella behandlingen.

Förläng livet med styrketräning

Hälsa

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.