Ny studie: Cashewnötter lika effektivt som Prozac | Kurera.se

Ny studie: Cashewnötter lika effektivt som Prozac

Fakta

En portion av cashewnötter motsvarar ¼ kopp eller 34,26 gram och ger:

  • 37,5 % av ditt dagliga behov av koppar

  • 25 % av ditt dagliga behov av magnesium

  • 28,4 % av ditt dagliga behov av mangan

  • 28,1 % av ditt dagliga behov av tryptofan

Bara två nävar av ett livsmedel rikt på tryptofan, som cashewnötter, kan fungera lika bra som Prozac och andra receptbelagda antidepressiva läkemedel. Det hävdar i alla fall läkaren Andrew Saul, ortomolekylär specialist och terapeutisk nutritionist.

Livsmedel rika på tryptofan kan fungera antidepressivt, visar en växande mängd forskning, skriver Mens Journal.
Två handfulla nävar cashewnötter är till exempel, på grund av sin höga halt tryptofan, den terapeutiska motsvarigheten till en receptbelagd dos av Prozac - och kan fungera lika effektivt, hävdar läkaren Andrew Saul, ortomolekylär specialist, terapeutisk nutritionist samt chefredaktör för tidningen Ortomolekylär Medicine News Service.
– Flera nävar cashewnötter ger 1 000-2 000 milligram tryptofan, vilket kan fungera lika effektivt som receptbelagda antidepressiva läkemedel, säger läkaren från filmen "Food Matters - You are what you eat", enligt Living Traditionally.

 

Läs också: Här är nötterna som är bäst – och sämst – för din hälsa

Tryptofanet är hemligheten
I kroppen omvandlas tryptofan till serotonin, som är en viktig bidragsgivare till känslor som sexuell lust, gott humör och hälsosam sömn. Det är en effektiv och djupgående effekt och Prozac, Paroxetin och liknande antidepressiva medel fungerar på det sättet att de vanligtvis antingen imiterar serotoninet eller ser, på artificiell väg, till att hålla kroppens egna serotoninnivåer höga.

Läkaren: "Prova tryptofanrika livsmedel i första hand"
Baserat på resultaten av nya studier, hävdar Andrew Saul att det verkar dumt, att människor ska fortsätta att i första hand använda antidepressiva läkemedel för att försöka behandla depression - när det finns så enkla och helande livsmedel tillgängliga som kan göra ett lika bra jobb.

Rika på vitaminer och mineraler
Cashewnötter är packade med protein, kostfibrer och ett rikt utbud av viktiga mineraler och vitaminer som bidrar till den allmänna hälsan. Dessa mineraler är kalium, fosfor, kalcium, magnesium, järn, natrium, mangan, zink, koppar och selen. Cashewnötter är också rika på folat - som i syntetisk form heter folsyra - samt vitamin K.

Läs också: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression

 

Många hälsoeffekter
De positiva hälsoeffekterna av cashewnötter inkluderar ett friskt hjärta, förbättrad ben och munhälsa, och lättnade vid sjukdomar som diabetes, anemi och gallsten.
Nötterna är också fullspäckade med antioxidanter, vilket gör dem till ett stöd i bildandet av röda blodkroppar samt att de bidrar till att stimulera ett bättre immunförsvar.

Magisk trio 
Även de höga nivåerna av magnesium och vitamin B6 i cashewnötter hjälper till att stabilisera humöret. The high levels of magnesium and vitamin B6 found in cashews may also help to stabilize mood. Ungefär 1,5 hekto nötter dagligen är nog för att tillgodose en medelålders man med hans dagliga behov av magnesium - ett mineral som om man har brist kan trigga mild depression. Vitamin B6 bidrar i sin tur till att omvandla tryptofan till serotonin och hjälper magnesium att nå in i kroppens celler. Det är troligtvis denna trio som är hemligheten bakom cashewnötternas förmåga att kan kunna motverka depression.
– Man ska inte tro att ett enda näringsämne är det magiska receptet, säger Saul, enligt Men's Journal.

Läs också: Saffran kan minska nedstämdhet

Av Saara Olsson Sillanpää och Isabelle Hedander


Fakta

En portion av cashewnötter motsvarar ¼ kopp eller 34,26 gram och ger:

  • 37,5 % av ditt dagliga behov av koppar

  • 25 % av ditt dagliga behov av magnesium

  • 28,4 % av ditt dagliga behov av mangan

  • 28,1 % av ditt dagliga behov av tryptofan

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.