Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ledsen medelålders kvinna lider av stark huvudvärk

Ny studie: Coronavirus kan göra din hjärna 10 år äldre

Hjärntrötthet, svårigheter att utföra enkla vardagssysslor och minnesproblem.
Redan vid mild covid-19 kan en rad effekter på hjärnan uppstå, vittnar flera covidpatienter om.
Nu visar en ny studie att viruset både kan sänka ditt IQ och åldra din hjärna med hela tio år.

Har det gått månader sedan du var sjuk i covid-19? Har du fortfarande problem att utföra vardagssysslor och lider av hjärndimma? Du är inte ensam. Flera covidpatienter vittnar om långdragna symtom som att inte kunna tänka klart flera månader efter insjuknandet.
Nu visar en ny studie, genomförd av Imperial College i London, att covid-19 kan få allvarliga kroniska kognitiva konsekvenser - som sänkt IQ och en för tidigt åldrad hjärna.

LÄS OCKSÅ: Echinacea kan förebygga coronavirus

Sänkte sitt IQ
Forskarna analyserade enkätsvar från nästan 85 000 personer som hade återhämtat sig från bekräftad eller misstänkt covid-19 och upptäckte att de hade fått hjärnskador i olika grad beroende på hur svår sjukdomen hade varit. De som vårdats med intensivvård eller de som behövde respiratorvård hade sänkt sitt IQ med hela 8,5 punkter - ett motsvarande åldrande av hjärnan på tio år. Ett tillräckligt stort tapp för att det ska få en inverkan på ens dagliga liv och vardag, varnar forskarna.

 

Huvudförfattaren Adam Hampshire från Imperial College London säger till Daily Mail att de "chockerande resultaten" inte bara gäller patienter som hamnar på sjukhus. Några som testade positivt för viruset men inte hade andningssvårigheter registrerade också en viss kognitiv nedgång efter att de återhämtat sig. De som återhämtade sig hemma upplevde ett IQ-fall på fyra poäng eller ett motsvarande åldrande av hjärnan på fem år.

LÄS OCKSÅ: Här är yrkesgrupperna som har störst risk att smittas av corona

Ses med viss försiktighet
Andra forskare har dock påpekat att resultaten ska ses med viss försiktighet, eftersom deltagarnas kognitiva funktion före covid-19 inte var känd och eftersom resultaten inte återspeglar en långvarig återhämtning.
Att coronaviruset har effekt på hjärnan stöds dock även i annan forskning. I ett projekt på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet kunde man se att de med måttlig och svår covid hade speciella markörer i blodet som avslöjar hjärnskador. Om det är viruset eller immunsvaret som står för detta är i dagsläget oklart och mer forskning behövs, menar forskarna.

LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”

Hur svårt sjuk man blir avgör inte problemen
Michael Axenhus, läkare och forskare i neurovetenskap med fokus på kognition på Karolinska institutet, säger till Aftonbladet att han tror att även personer med milda coronasymtom kan drabbas av kognitiva problem, då det är troligt att de kan ha haft en hjärninflammation som de inte märkt av. Hur svårt sjuk man blir i infektionsfasen verkar inte avgöra om eller hur stora problem man får efteråt.
– Det är oroande. Jag tror att vi kommer att se många som söker vård för olika typer av kognitiva problem, som inte kopplar det till att de haft mild covid, säger Michael Axenhus till tidningen.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.