Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ledsen medelålders kvinna lider av stark huvudvärk

Ny studie: Coronavirus kan göra din hjärna 10 år äldre

Hjärntrötthet, svårigheter att utföra enkla vardagssysslor och minnesproblem.
Redan vid mild covid-19 kan en rad effekter på hjärnan uppstå, vittnar flera covidpatienter om.
Nu visar en ny studie att viruset både kan sänka ditt IQ och åldra din hjärna med hela tio år.

Har det gått månader sedan du var sjuk i covid-19? Har du fortfarande problem att utföra vardagssysslor och lider av hjärndimma? Du är inte ensam. Flera covidpatienter vittnar om långdragna symtom som att inte kunna tänka klart flera månader efter insjuknandet.
Nu visar en ny studie, genomförd av Imperial College i London, att covid-19 kan få allvarliga kroniska kognitiva konsekvenser - som sänkt IQ och en för tidigt åldrad hjärna.

LÄS OCKSÅ: Echinacea kan förebygga coronavirus

Sänkte sitt IQ
Forskarna analyserade enkätsvar från nästan 85 000 personer som hade återhämtat sig från bekräftad eller misstänkt covid-19 och upptäckte att de hade fått hjärnskador i olika grad beroende på hur svår sjukdomen hade varit. De som vårdats med intensivvård eller de som behövde respiratorvård hade sänkt sitt IQ med hela 8,5 punkter - ett motsvarande åldrande av hjärnan på tio år. Ett tillräckligt stort tapp för att det ska få en inverkan på ens dagliga liv och vardag, varnar forskarna.

 

Huvudförfattaren Adam Hampshire från Imperial College London säger till Daily Mail att de "chockerande resultaten" inte bara gäller patienter som hamnar på sjukhus. Några som testade positivt för viruset men inte hade andningssvårigheter registrerade också en viss kognitiv nedgång efter att de återhämtat sig. De som återhämtade sig hemma upplevde ett IQ-fall på fyra poäng eller ett motsvarande åldrande av hjärnan på fem år.

LÄS OCKSÅ: Här är yrkesgrupperna som har störst risk att smittas av corona

Ses med viss försiktighet
Andra forskare har dock påpekat att resultaten ska ses med viss försiktighet, eftersom deltagarnas kognitiva funktion före covid-19 inte var känd och eftersom resultaten inte återspeglar en långvarig återhämtning.
Att coronaviruset har effekt på hjärnan stöds dock även i annan forskning. I ett projekt på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet kunde man se att de med måttlig och svår covid hade speciella markörer i blodet som avslöjar hjärnskador. Om det är viruset eller immunsvaret som står för detta är i dagsläget oklart och mer forskning behövs, menar forskarna.

LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”

Hur svårt sjuk man blir avgör inte problemen
Michael Axenhus, läkare och forskare i neurovetenskap med fokus på kognition på Karolinska institutet, säger till Aftonbladet att han tror att även personer med milda coronasymtom kan drabbas av kognitiva problem, då det är troligt att de kan ha haft en hjärninflammation som de inte märkt av. Hur svårt sjuk man blir i infektionsfasen verkar inte avgöra om eller hur stora problem man får efteråt.
– Det är oroande. Jag tror att vi kommer att se många som söker vård för olika typer av kognitiva problem, som inte kopplar det till att de haft mild covid, säger Michael Axenhus till tidningen.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!