Ingefära

Ny studie: Kryddorna som kan minska muskelkramper

Kramper av olika slag skapar ofta minskad livskvalitet. Men preparat som innehåller extrakt från bland annat ingefära och kanel har potential att bli behandlingsmetod mot spasticitet och muskelkramper. Detta enligt en tidig studie på friska personer, utförd av tidigare Nobelpristagare i kemi. 

Det är amerikanska forskare i Boston som undersökt huruvida substanser som stimulerar jonkanaler av typen TRPV1 och TRPA1 kan hindra uppkomst av elektriskt inducerade fotkramper.
Efter att ha tagit preparaten rapporterade försökspersonerna att de upplevde att krampernas intensitet minskade tre gånger, jämfört med när de fått placebo. Effekten var tydlig redan minuter efter "oral administrering" och varade i upp till åtta timmar, skriver tidningen Dagens Apotek.

Läs också: Kanel - både god och nyttig

Nobelpristagaren: "Behandling med betydande potential"
Roderick MacKinnon, som fick dela Nobelpriset i kemi år 2003 för upptäcker kring just jonkanaler, är med i forskarlaget som står bakom fyndet.
– Resultaten stödjer att den här behandlingen har en betydande potential för människor som lider av muskelkramper och möjligen av spasmer vid flera typer av neurologiska tillstånd, som nattliga benkramper, multipel skleros (MS) och cervikal dystoni, säger han i ett pressmeddelande från AAN, American Academy of Nutrition.

Nattliga muskelkramper – största möjliga användningsområde
Forskarna verkar se nattliga muskelkramper som största möjliga användningsområde. Ett tillstånd som så många som dagligen fyra miljoner amerikaner lider av - och där det i dag inte finns några godkända läkemedel, enligt Roderick MacKinnon.
– Sådana benkramper kan skapa obehag, avbruten sömn, minskad livskvalitet och inverka på vardagliga aktiviteter, säger han.

 

Läs också: Hälsoboosta med kryddor

Teorin: Ger hämmad signal till nerverna
Forskarnas teori är att aktivering av TRPV1 och TRPA1 i mag-tarmkanalen ger en hämmande signal till nerver, så kallade alfa-neuroner, i ryggmärgen - vilka är inblandade i uppkomsten av kramper.
Preparatet som användes i studien har tagits fram av företaget Flex Pharma, som grundats av bland andra Roderick MacKinnon, och är tänkta att användas som kosttillskott. De innehåller även chilipepparämnet capsaicin samt extrakt från ingefära och kanel.

Läs också: Örter, kryddor och växter för detox

Mer forskning planeras
Den aktuella studien presenteras på AAN-kongressen i Washington DC tisdagen den 21 april.
Företaget planerar att sätta i gång en klinisk studie vid nattliga benkramper senare i år.

Abstraktet till studien: Orally-administered TRPV1 and TRPA1 activators inhibit electrically-induced muscle cramps in normal healthy volunteers.

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

 

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.