Annons
Annons

Lightläsk ökar risken för diabetes

Att dricka två läsk om dagen kan dubbla risken att utveckla diabetes. Även om det är lightläsk. Det visar en ny svensk studie från Karolinska Institutet. Forskarna är förvånade över resultatet säger de till brittiska tidningen Telegraph.

Redaktionen

22 oktober, 2016
Lightläsk ökar risken för diabetes
Dela inlägget

Att dricka två läsk om dagen kan dubbla risken att utveckla diabetes.
Även om det är lightläsk.
Det visar en svensk studie från Karolinska Institutet.
Forskarna är förvånade över resultatet säger de till brittiska tidningen Telegraph.

Att dricka lightläsk har länge setts som ett hälsosammare alternativ till att dricka traditionellt sötad läsk, det vill säga läsk med vanligt socker. Men nu kan den bilden förändras, rapporterar tidningen Telegraph.

Läs också: 11 smartare sätt att använda Coca-Cola än att dricka den

 

1,5 burk är nog för att dubbla risken

Forskning från Karolinska institutet visar att vuxna som drack minst två 220 milliliters läsk om dagen löpte 2,4 högre risk att utveckla diabetes typ två. Många läsk säljs i 33-centilitersburkar, vilket alltså innebär att en och en halv burk skulle vara nog för att fördubbla risken.

 

Dubbel risken att drabbas – oavsett läsktyp

Inte ens lightläsk skyddar dig, visar studien, som omfattat 2 800 vuxna. Tvärtom fann den risken visade sig vara densamma för traditionellt sötad läsk som för lightläsk, sötad med artificiella sötningsmedel, skriver European Journal of Endocrinology.
Studien fann också att personer som dagligen dricker minst denna mängd läsk (220 ml), oavsett läsktyp, fördubblar sin risk att drabbas av så kallad latent autoimmun diabetes – som är en form av typ 2-diabetes.
Josefin Edwall Löfvenborg, studiens huvudförfattare, är överraskad över resultatet.
– Vi blev förvånade över den ökade risken att utveckla autoimmun diabetes genom att dricka läsk, säger hon till Telegraph.

Läs också: En läsk om dagen ökar risken för diabetes

 

Ökar aptiten och påverkar insulinkänsligheten

De konstgjorda sötningsmedel som finns i lightdrycker kan både stimulera och förvränga aptitkänslor, berättar forskarna, vilket leder till att man äter mer och utvecklar sötsug. Sådana sötningsmedel kan också ha effekt på bakteriefloran i tarmen, vilket kan leda till glukosintolerans.
Att läsk kan påverka glukosmetabolism och insulinkänslighet kan vara orsak till den ökade diabetesrisken, berättar Josefin Edwall Löfvenborg.

Läs också: Forskning: Förändrad tarmflora kan orsaka diabetes

 

Mindre hälsosam livsstil

Personer som dricker läsk är också mer benägna att ha en mindre hälsosam livsstil överlag, en faktor som studien dock har justerat för.
Tam Fry är från National Obesity Forum. Hon säger till Telegraph:
– Detta är ännu en varning om att sötade drycker, som verkar ofarliga på ytan, kan ställa till saker och ting i vår kropp. Varför skulle människor vilja ta den risken när ett eller två glas vatten släcker din törst utan att sätta din hälsa i fara?

Läs också: Nytt larm: Så hälsofarliga är light-produkterna

 

Betydligt högre risker för läskdrickare

Christine Williams, professor i näringsvetenskap vid University of Reading, tycker att resultaten är ”mycket intressanta” med tanke på att båda dryckestyperna till synes verkar ha en stor inverkan på diabetesrisken.
– Även när man hade tagit hänsyn och justerat för andra faktorer som skulle kunna vara en förklaring, så som större energiintag, högre BMI eller dålig kost, var riskerna fortfarande signifikant högre för den grupp som hade ett högt intag av dessa drycker, säger hon till Telegraph.

Även hon håller med de andra om att upptäckten om att all läsk, oavsett sötning, är viktig.
– Att risken är lika stor oavsett om det gäller lightläsk eller traditionell läsk var en mycket intressant upptäckt.

Läs också: Forskare undersöker om tuff diet kan vända långvarig diabetes

 

Ökar risken för hjärtinfarkt och stroke

Det är inte första gången det forskats kring läsk. Förra året fann en studie från Harvard att två burkar läsk kan öka risken för hjärtinfarkt med en tredjedel och risken för stroke med en sjättedel. Då är vi troligen åter inne på det här med tarmflora och magbakterier, som kan påverkas negativt av socker och sötningsmedel.
Vilka bakterier vi har i tarmen kan nämligen påverka huruvida vi ska drabbas av hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar, kom forskare vid Chalmers och Sahlgrenska akademin fram till en studie 2012. De upptäckte att det finns vissa tarmbakterier producerar antioxidanter som skyddar mot bland annat stroke. Och – att man kan förvänta sig bättre resultat med probiotika, alltså tillskott av så kallat goda bakterier.

Läs också: En läsk om dagen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom

 

Koppling till prostatacancer

Andra studier har kopplat söta drycker till ökad risk för prostatacancer. En 15 år gammal studie fann till exempel att personer som drack 30 centiliter dagligen hade en 40 procent högre risk att drabbas.

Läs också: Läsk ökar risken för prostatacancer

Sämre chanser att befruktas

Tidigare denna vecka fann en annan studie att kvinnor som regelbundet drack läsk verkade minska sina chanser att bli gravida. Studien, gjord på 524 patienter, fann ett samband mellan konstgjorda sötningsmedel (likt dem i lightprodukter) och lägre födelsetal, medan användningen av socker i läsk och i kaffe kopplades till sämre kvalitet på ägg och embryon.

En av Storbritanniens ledande fertilitetsexperter beskrev resultaten som ”mycket betydande” och varnade kvinnor för att inte underskatta effekterna av livsmedelstillsatser när det gällde deras chanser för befruktning.

Här kan du läsa om fler av lightläskens påstådda negativa hälsoegenskaper.

Av Isabelle G Hedander

 

Annons
Fakta

Fakta

Här kan du läsa om fler av lightläskens påstådda negativa hälsoegenskaper.

Annons
Annons