Ny studie: Söta drycker kan öka risken för cancer | Kurera.se

Ny studie: Söta drycker kan öka risken för cancer

Många har länge varnat för faraorna med socker och läsk. Nu visar en studie publicerad i British Medical Journal på ett möjligt samband mellan hög konsumtion av söta drycker och ökad risk för olika former av cancer.

Resultaten kan läggas till en växande mängd bevis som tyder på att en begränsning av konsumtionen av sockerhaltiga drycker som  skulle kunna uppnås bland annat genom beskattning och restriktioner för reklam skulle kunna bidra till ett minskat antal cancerfall skriver forskarna bakom studien i sin slutsats.

Ökad konsumtion av söta drycker
Konsumtionen av söta drycker har ökat över hela världen under de senaste decennierna och har ett klart samband med risken för fetma, vilket i sin tur är en känd riskfaktor för många cancerformer. Men forskning om sambandet mellan söta drycker och risken för cancer är fortfarande begränsad.

 

Därför valde ett franskt forskarteam att bedöma kopplingen mellan konsumtionen av söta drycker i form av både läsk och fruktjuicer men även artificiellt sötade lågkaloridrycker för att undersöka risken för övergripande cancer, såväl som bröst, prostata och tarmcancer.

LÄS OCKSÅ: Läkaren: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

Studerade intaget av 3000 olika livsmedel
Resultaten är baserade på en undersökning av 101 257 friska franska vuxna varav 21 procent var män och 79 kvinnor med en medelålder på 42 år vid tiden för NutriNet-Santé-kohortstudien. Deltagarna fick fylla i frågeformulär utformade för att mäta normalt intag av 3 300 olika livsmedel och följdes upp under cirka nio år.
Daglig konsumtion av sockerhaltiga drycker som läsk och fruktjuicer samt lågkaloridrycker beräknades. De fall av cancer som rapporterats validerades av medicinska journaler och kopplades ihop med nationella sjukförsäkringsdatabaser.

Även andra väl kända riskfaktorer för cancer, som ålder, kön, utbildningsnivå, ärftlighet, rökning och fysisk aktivitet togs i beaktande.

LÄS OCKSÅ: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer

Män drack mer läsk än kvinnor
Den genomsnittliga dagliga konsumtionen av söta drycker var större hos männen än hos kvinnorna, män drack i snitt nio deciliter om dagen medan kvinnor låg på cirka sju och en halv. Under uppföljningen diagnosticerades 2193 fall av cancer  varav 693 fall av bröstcancer, 291 prostatacancer och 166 fall av tarmcancer. Medelåldern vid cancerdiagnos var 59 år.

LÄS OCKSÅ: Kopplingen mellan socker och olika cancerformer

Både läsk och fruktjuice ökar risken för cancer
Resultaten visar att ett intag av 100 milliliter per dag av söta drycker var förknippad med en 18 procent ökad risk för övergripande cancer och en 22 procent ökad risk för bröstcancer. När de olika sockerhaltiga dryckerna delades upp i fruktjuicer och andra sockerhaltiga drycker, visade det sig att båda ökade risken för övergripande cancer.

Däremot såg man inte något samband mellan artificiellt sötade lågkaloridrycker och en risk för cancer, men forskarna menar att man inte ska läsa in för mycket i det på grund av en relativt låg konsumtionsnivå.

 

Även tillsatser kan bidra
Möjliga förklaringar till resultat är bland annat effekten av sockret i på det viscerala fettet, det vill säga det som är lagrat runt vitala organ som lever och bukspottkörtel, blodsockernivåer och inflammatoriska markörer, som alla är kopplade till ökad cancerrisk. Även olika tillsatser i viss läsk kan spela en roll, menar de.

LÄS OCKSÅ: Bitten Jonsson – sockrets fiende nummer ett

Rör sig om en observationsstudie
Då det rör sig om en observationsstudie, går det inte att bestämma orsakssamband, men då det rörde sig om en stor studie och resultaten dessutom i stort sett var oförändrade efter ytterligare testning, tyder det på att resultaten stämmer överens med granskningen. De behöver dock upprepas i andra storskaliga studier, menar författarna.

"Dessa data stöder relevansen av befintliga näringsrekommendationer för att begränsa konsumtionen av sockerhaltiga drycker , inklusive rena fruktjuicer, samt politiska åtgärder, såsom beskattning och marknadsföringsbegränsningar som riktar sig mot söta drycker, vilket kan bidra till minskad cancerframkomst" skriver de i sin slutsats.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.